نارضایتی گروههای مقاومت عراق از نتایج انتخابات برخی گروههای وابسته به مقاومت عراق، مخالفت خود با نتایج انتخابات را اعلام کرده و قرار است نشستی برای اتخاذ موضعی یکسان برگزار کنند.
بنابر آمار غیرنهایی و اولیه انتخابات مجلس عراق، فراکسیون" صدر" به رهبری مقتدی صدر 73 کرسی، ائتلاف "تقدم "به رهبری «محمد الحلبوسی» 41 کرسی، ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی 37 کرسی و حزب دموکرات کردستان به رهبری «مسعود بارزانی» در اقلیم کردستان نیز 32 کرسی از کرسیهای مجلس عراق را به خود اختصاص دادند.
ائتلاف فتح (شاخه سیاسی حشد الشعبی) به رهبری «هادی العامری»، جریان حکمت ملی عراق به ریاست «سید عمار الحکیم»، ائتلاف نصر به ریاست «حیدر العبادی»، ائتلاف العقد الوطنی به ریاست «فالح الفیاض» و جنبش حقوق که شاخه سیاسی کتائب حزبالله عراق است، تعداد محدود و کمی از کرسیهای مجلس عراق را به دست آوردند؛ امری که موجب میشود در مذاکرات تشکیل فراکسیون اکثریت که حق انتخابات نخستوزیر جدید را دارد، حضور نداشته باشند.
طبق نتایج اعلام شده، فراکسیون "صادقون" وابسته به "عصائب اهل حق " دو کرسی به دست آورد و جنبش حقوق وابسته به "کتائب حزبالله "که تنها یک کرسی در مجلس کسب کرد.
ائتلاف فتح که فراکسیونها و نیروهای نماینده حشد الشعبی را شامل میشود، در این دور از انتخابات تنها 14 کرسی به دست آورد و این درحالیست که در انتخابات گذشته 44 کرسی در مجلس را از آن خود کرده بود.
در همین راستا، گروههای مسلح عراق، آماده برگزاری نشستی برای اتخاذ موضع یکسان در قبال نتایج انتخابات هستند.
در همین رابطه «محمد الرکابی»، عضو جنبش حقوق وابسته به کتائب حزبالله عراق گفت که تخلفات عمدهای در روند انتخابات صورت گرفته و برخی نامزدها و فراکسیونها به دلیل نبود عامل بازدارنده واقعی، تخلف داشتند.
وی به افرادی اشاره کرد که در خارج از مراکز اخذ رای مستقر شده بودند و بدون هیچ محافظه کاری و به صورت علنی اقدام به توزیع پول بین شهروندان میکردند.
الرکابی با بیان اینکه این تخلفات به دلیل ضعف دستگاههای امنیتی مسئول حفاظت از انتخابات صورت گرفته، بر لزوم مجازات مقصران و افرادی که در این تخلفات دست داشتند، تاکید کرد.
"ابوعلی العسکری"، مسئول امنیتی کتائب حزبالله عراق نیز انتخابات عراق را تقلب و فریبکاری بزرگ خواند و از «گروههای مقاومت» خواست که آماده مرحله حساس باشند.
العسکری افزود که "به موجب عهدی که با ملتمان بستهایم میگوییم که مصرانه و با قاطعیت برای بازگرداندن اوضاع به مسیر درست تلاش میکنیم و نمیگذاریم هیچ کس فرزندان عراق را به زبونی بکشد".
او همچنین به «برادران مقاومت عراق» توصیه کرد که آماده مرحله حساسی باشند که لازمه تعامل درست با آن خردمندی و دقت عمل است.
این مقام حزبالله عراق افزود که هدف اصلی در این انتخابات حشد الشعبی است که " برای کسی که در پی کرسی در مجلس است وجهالمصالحه قرار گرفتهاند و لازم است که خود را برای دفاع از حشد آماده کنند".
"هادی العامری"، نیز با انتشار بیانیهای کوتاه نتایج انتخابات عراق را ساختگی خواند و گفت که "به هر قیمتی که شده دربرابر آن کوتاه نخواهیم آمد".
وی افزود: " از رای نامزدها و رایدهندگانمان با قدرت تمام دفاع میکنیم".
کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق روز دوشنبه اعلام کرد که 95 شکایت مربوط به انتخابات سراسری و 25 شکایت مربوط به انتخابات ویژه دریافت کرده است.
یک مسئول در کمیساریای تاکید کرد که این کمیساریا شکایتها را بررسی خواهد کرد و سپس نتایج نهایی اعلام میشود.
وی به دو نوع از شکایتها اشاره کرد که نخستین شکایت شامل تخلفات گسترده در حد تقلب و دستکاری است که در صورت وجود ادله امکان باطل کردن نتایج مرکز انتخاباتی وجود دارد و نوع دوم شکایتها شامل ادعاها مبنی بر تخلف انتخاباتی بدون ارائه هیچ مدرک و دلیلی میشود که در این نوع شکایت اقدام مشخصی صورت نمیگیرد.
"عماد جمیل"، عضو دفتر رسانهای کمیساریای عالی مستقل انتخابات، نیز در گفتوگو با پایگاه «الحره» گفت که همه گروهها سه روز فرصت دارند که اعتراضهای خود با سند و مدرک به کمیساریا اعلام کنند و فرصت دریافت اعتراضات تا پایان ساعت اداری روز پنجشنبه است.
جمیل اتهام دستکاری در آرا را بیاساس دانست و گفت که مردم در جریان روند رایگیری هستند و صدها ناظر داخلی و خارجی در کنار رسانهها روند انتخابات را زیر نظر داشتند و برداشت عمومی مردم و نامزدها هم رضایت از روند اجرای انتخابات است.
مهمترین اشخاصی که وارد مجلس عراق نشدند
با اعلام نتایج اولیه انتخابات مجلس عراق، مشخص شد در این وزنکشی سیاسی، شماری از شخصیتها و چهرههای سیاسی شاخصی که انتظار میرفت، به مجلس جدید راه پیدا کنند، از راهیابی به آن جاماندند.
بنا بر آخرین جمعبندیهای صورت گرفته، پس از صدر ائتلاف تقدم به ریاست «محمد الحلبوسی» با 41 کرسی، ائتلاف دوله القانون به ریاست «نوری المالکی» با 37 کرسی، حزب دموکرات کردستان عراق به ریاست «مسعود بارزانی» با 32 کرسی به ترتیب در ردههای بعدی قرار گرفتند.
طی پنجمین انتخابات مجلسی عراق، بار دیگر احزاب و ائتلافهای مختلف وزنکشی شدند. برخی در این میان قویتر و برخی دیگر ضعیفتر شدند اما آنچه که جالب توجه است، جاماندن افراد و چهرههای برجسته در عرصه سیاسی عراق از مجلس پنجم است با وجود آنکه بسیاری از آنها، تبلیغات زیادی برای راهیابی به این دور از مجلس نمایندگان عراق کرده بودند.
مهمترین چهرههای سیاسی جا مانده از مجلس عراق عبارتند از: «خالد العبیدی» وزیر دفاع پیشین، «قاسم الفهداوی» وزیر برق پیشین، «سلیم الجبوری» رئیس پیشین مجلس، « هیثم الجبوری» رئیس کمیسیون دارایی در مجلس سابق، «رشید العزاوی» دبیر کل الحزب الاسلامی العراقی، «ظافر العانی»، «اراس حبیب»، «محمد الکربولی» و «عدنان الزرفی» از نمایندگان سابق مجلس.
به نوشته رسانههای عراقی، «اسامه النجیفی»، رئیس پیشین مجلس، «عدنان الدرجال» وزیر ورزش و جوانان، «عبدالحسین عبطان» وزیر ورزش پیشین، «ساره ایاد علاوی» دختر ایاد علاوی، نخستوزیر پیشین، «خلف عبدالصمد» استاندار پیشین بصره و نماینده سابق مجلس و «کاطع الرکابی» نماینده سابق مجلس از دیگر جاماندگان مجلس جدید هستند.
بنا بر این گزارش در این دور از انتخابات عراق، چهرههایی چون «محمد صاحب الدراجی»، «الا طالبانی»، «بهاء الاعرجی»، «مزاحم التمیمی»، «سلمان الجمیلی»، «صلاح الجبوری»، «عبد الامیر التعیبان» و «انسجام الغراوی» نیز جاماندند.
وجه تمایز انتخابات اخیر عراق با دورههای پیشین
وجه تمایز انتخابات اخیر عراق با دورههای پیشین که از زمان سقوط صدام تاکنون پنجمین انتخابات سراسری و نخستین انتخابات زودهنگام بود، این بود که در این دور از انتخابات، عراقیهای مقیم خارج از کشور شرکت نداشتند.
تفاوت دیگر این انتخابات، مربوط به حوزههای انتخاباتی بود. به موجب قانون انتخابات جدید به شماره 9 مصوب در سال گذشته، عراق به 83 حوزه انتخاباتی به جای 18 حوزهای که در انتخابات پیشین تقسیم شده بود، تقسیم شد و رای دهندگان مستقیما به نامزد مورد نظر خود رای دادند تا در صورت کسب حد نصاب آراء به کرسی مجلسی مورد نظر، دست یابد.
کمیساریای عالی انتخابات عراق، اعلام کرد که براساس نتایج اولیه، میزان مشارکت در این انتخابات به 41 درصد میرسد. برخی منابع نیز میزان مشارکت براساس نتایج اولیه را 43 درصد اعلام کردند.
*جمهوری اسلامی
|