شنیدن برخی زمزمهها مبنی بر اینکه برخی نمایندگان مجلس یازدهم جلساتی با گزینههای تصدی استانداری برخی استانها برگزار کرده و از آنها برنامه خواستهاند، تا با نظر مساعد نمایندگان به سمت استانداری برسند، تازهترین شنیده از شاهکارهای مجلس یازدهم است که اینبار منجر به اعتراض ائمه جمعه نیز شده است. اقدامی که بسیاری آن را نقض قانون، زیر سوال بردن اصل تفکیک قوا و عامل تنزل جایگاه مجلس میدانند. رویهای که مشخصا یک بدعت در عرصه تعیین استاندارها بوده و مشخصا نمیتواند ثمرات خوبی داشته باشد. در راستای بررسی این اقدام برخی نمایندگان مجلس و عملکرد مجلس یازدهم در ماههای اخیر، آرمان ملی گفتوگویی با سیدفاضل موسوی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی داشته است که در ادامه می خوانید.
دخالت نمایندگان مجلس یازدهم در انتخاب استاندارها چه آسیبهایی در پی خواهد داشت؟
در ادوار گذشته مجلس، دو یا سه استان به علت اینکه حساسیتهای خاصی پیرامون آنهاست، نمایندگان مجلس نیز در انتخاب استاندار آنها نظر میدادند اما به این شکل نبود که عملا دخالت شود. این یک رویه بیسابقه است که برخی نمایندگان مجلس یازدهم در پیش گرفتهاند. در قانون اساسی به استقلال قوا اشاره کرده است و این نص صریح قانون است که امروز مجلس آن را نقض میکند. قوهای که وظیفه آن نظارت و قانونگذاری است اگر بیاید خود استاندار و مسئول اجرایی انتخاب کند، مشخصا در وظیفه نظارت نمیتواند به درستی عمل کند زیرا خود، فرد موردنظر را استاندار کرده است. نمایندهای که برای استاندار شدن یک شخص لابی کرده است، مشخصا نمیتواند به درستی بر عملکرد آن نظارت کند. عملا توپ در زمین قوه مقننه افتاده و دست مجلس بسته میشود. مجلس امور اساسی را زمین گذاشته است و صرفا به این حواشی توجه میکند. امروز کشور مشکلات زیادی دارد که مجلس باید به آنها رسیدگی کند. باید کار به کاردان سپرده شود نه اینکه آدم موردنظر مجلس استاندار شود. این رویه منجر به تخریب دولت و مجلس میشود. مجلس اگر میخواهد در چارچوب عقلانیت گام بردارد، باید هر چه سریعتر این رویه را متوقف کند. نباید برخورد سلیقهای صورت گیرد و مجلس و دولت باید در قبال این رویه به مردم پاسخگو باشند. مجلس تا به امروز به وعدههایی که داده عمل نکرده و به جای انجام وظیفه خود در امور اجرایی نیز دخالت میکند.
هدف از دخالت نمایندگان مجلس در انتخاب استانداران چیست؟
از مجموعهای که با نگاه خاص انتخاب میشوند نباید بیش از این انتظار داشت. برخی، از امروز مهرهچینی میکنند تا اگر در انتخابات آتی رای نیاوردند، جایگاهی در دستگاههای دیگر داشته باشند. این یک اقدام اشتباه از سوی برخی نمایندگان مجلس است و هزینه این روش اشتباه را کشور و مردم میپردازند. نمایندگان مجلس با این اقدام، قانون اساسی را دور میزنند. شخصی که قصد دور زدن قانون اساسی را دارد شایستگی انجام امور اجتماعی را ندارد و حقوقدانها نیز بر این امر تاکید دارند. قانون اساسی فصلالخطاب است و صراحت دارد. زیرپا گذاشتن قانون اساسی به همین علت توجیهپذیر نیست. قانون اساسی به صراحت وظایف مجلس را مشخص کرده است و قطعا فشار برای انتخاب استاندار جزء وظایف نمایندگان نیست. این جایگاه یک امانت است و امانتداری در اسلام از مهمترین مولفهها است اما امروز برخی در مجلس امانتدارهای خوبی نیستند و قانون را زیرپا میگذارند. امروز نمایندگان مجلس باید پاسخگوی مردم، قانون و تاریخ باشند که به چه علت اینگونه رفتار میکنند. برخی امروز علاوه بر اینکه حرف بزرگان را زیرپا میگذارند، حتی برای رسیدن به مقاصد خود نص صریح را نیز نقض میکنند و بهواسطه حلقه ایمنی که به دور برخی از این افراد کشیده شده است، هیچکس به تخلفات آنها رسیدگی نمیکند.
در مجموع به عملکرد مجلس یازدهم نمره قبولی میدهید؟
نمره قبولی به کسی میدهند که درس خوانده باشد. اخذ نمره قبولی با نگاه خاص که فایده ندارد. به نظرم مجلس یازدهم اصلا درس نخوانده است که بخواهد نمره قبولی بگیرد. امروز جامعه با گرانی و بیکاری و تورم دستوپنجه نرم میکند و مجلس به این مسائل بیتوجه است و به حاشیهها میپردازد. عملکرد مجلس یازدهم با هیچکدام از وعدهها و شعارهایی که دادند، همخوانی ندارد. متاسفانه مجلس یازدهم عملکرد قویای ندارد و این نظر تمامی تحلیلگران بیطرف است. هیچ امیدی امروز به عملکرد مجلس یازدهم نیست، زیرا تخصص لازم را ندارند. امروز کمیسیونهای مجلس از افرادی تشکیل شده است که تخصص کافی در آن حوزه را ندارند. تعدادی از نمایندگان مجلس در گذشته خدمت آیتا... سیستانی رسیده بودیم و در ابتدا خود را معرفی کرده و از تحصیلات و مشغول بودن در کمیسیونها نزد ایشان صحبت کردیم. ایشان یک سوال از یکی از دوستان پرسید اما یک نفر دیگر قصد داشت تا آن سوال را پاسخ دهد و آیتا... سیستانی منع کرد و اجازه نداد تا فرد غیرمتخصص در آن حوزه صحبت کند. این امر بارها در شرع ما نیز تکرار شده است که نباید در جایی که تخصص نداریم، وارد شویم. اگر هرکسی به تخصص خود ورود کند، مشکلات کشور حل میشود. امروز برخی افراد وارد شده به کمیسیونهای مجلس هیچ تخصصی در رابطه با عنوان کمیسیون ندارند. ورود به امری که در آن تخصص نداریم، مصداق خوبی است که وارد نشویم. بنابراین مجلس باید به این نکات توجه بیشتر داشته باشد و عملکردش با شعارهایش همخوانی بیشتری داشته باشد.
*آرمان ملی