القاء خرافات در لباس دين جامعه را تهديد ميكند مراسم رونمايي کتاب «کاوش مسائل اساسي ايران» در باب مباني فکري و عقيدتي جامعه با حضور اشرف بروجردي رئيس سازمان اسناد و کتابخانه ملي ايران، حجت الاسلام والمسمين دکتر مصطفي محقق داماد رئيس گروه مطالعات اسلامي فرهنگستان علوم، رضا داوري اردکاني فيلسوف و رئيس فرهنگستان علوم و علي اکبر صالحي رئيس سابق سازمان انرژي اتمي ايران برگزار شد. دکتر محقق داماد در اين نشست اظهار کرد: بايد فرهنگ تحول را سر سفره مردم آورد اما در حال حاضر راهکار روشني براي تحقق اين مهم وجود ندارد.
به گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و کتابخانه ملي ايران، بروجردي گفت: دغدغه بررسي مسائل مربوط به ايران از دو سال پيش با پرسش «در جامعه اسلامي با چه نگاهي بايد مسائل را حل و فصل کرد؟» آغاز شد و براي يافتن پاسخ آن، استاد مصطفي محقق داماد جلساتي برگزار کرد.
وي افزود: مسائل ايران در اين جلسات با رويکرد ارائه راهکارهاي مناسب به مسئولان کشور، بررسي شدند و استاد رضا داوري اردکاني نيز نظريه قابل تأملي ارائه داد مبني بر اينکه اصولاً مسألهاي وجود ندارد و به موضوعات جامعه نميتوان عنوان مسأله را الصاق کرد. البته اين رويکرد مخالفان و موافقان بسياري داشت .
رئيس کتابخانه ملي تصريح کرد: تعالي افکار در فرهنگسازي براي يک ايده، ياريرسان است و تشکيلات کوچک مدني فرصت تبادل انديشه ايجاد ميکنند و در اين بين جايگاه صاحبان انديشه بيبديل است. خوشبختانه نسل امروز گوش شنوا دارند و اهالي فکر و انديشه، تشنه شنيدن هستند. به اعتقاد من رسالت بزرگان اين است که ناگفتهها را براي نسل جوان بازگو کنند.
حجت الاسلام مصطفي محقق داماد نيز در ادامه گفت: تحولات اجتماعي بر عهده مراکز علمي است و اگر مراکز علمي حرکت نکنند، سطح فکري جامعه متحول نخواهد شد و در جلسات مربوط به کتاب «کاوش مسائل اساسي ايران» بر طرح مسائل و مشکلات مردم در اجتماع آزادانه تأکيد ميشد. رئيس گروه مطالعات اسلامي فرهنگستان علوم افزود: اتفاقات امروز افغانستان، نشان دهنده اين مهم است که متفکران، علما، دانشمندان و غيره به فکر تحول فکري تودهها نبودهاند و اين خطر که دوباره جهل، تاريکي و ظلمت بر اجتماع سايه اندازد نيز وجود دارد.
اين حقوقدان تأکيد کرد: اوضاع افغانستان اعلام خطر براي بازگشت جامعه به سمت ارتجاع است و متأسفانه تحول فکري در جامعه رخ نداده و تزريق خرافات به مردم در جريان است.
وي افزود: چه بايد کرد که جامعه از جهل مطلق بهويژه جهل ديني نجات پيدا کند؟ بنده بارها به صراحت گفتهام خطر جهل ديني متوجه جامعه ما است. به عبارت ديگر دين در لباس خرافات عرضه ميشود اما آيا جامعه ديندار همراه با خرافات، بهتر از جامعه بيدين است؟ آيا دين کجانديشانه بهتر از بيديني است؟ پاسخ به اين سؤالات در کتاب «کاوش مسائل اساسي ايران» مطرح و بررسي شده است.
محقق داماد ابراز اميدواري کرد که در آينده اهل دانش و فرهنگ راه حل نهايي برون رفت از اين شرايط را ارائه دهند تا آگاه شويم توده جامعه با چه روش و زباني هدايت ميشود. همچنين گفت: به اعتقاد من بايد فرهنگ تحول را سر سفره مردم آورد اما در حال حاضر راهکار روشني براي تحقق اين مهم وجود ندارد.
دکتر رضا داوري اردکاني در اين مراسم اظهار کرد: جلسات متعددي براي پيشبرد کتاب «کاوش مسائل اساسي ايران» با حضور استادان و صاحبنظران رشتههاي مختلف علمي برجسته برگزار شد و گفتگوهاي سازندهاي شکل گرفت که اساسا طرح همين مباحث ارزشمند از نکات مثبت مجموع اين جلسات بود.
رئيس فرهنگستان علوم افزود: موضوع پيش آمده در افغانستان، فاجعه زمان ما است و مردم افغانستان مسؤول آنچه که در کشورشان رخ داده، هستند و ما نيز پاسخگوي مسائل و مشکلات کشورمان هستيم.
در ادامه علي اکبر صالحي، گفت: ايران در طول تاريخ دو بار الگوي حکمراني بوده است. بار اول در زمان هخامنشيان که حکمراني خود را از شرق تا غرب گستراندند و توانستند جهان را به خوبي و هوشمندانه اداره کنند و در مرتبه دوم بعد از پيروزي انقلاب اسلامي ايران، که شيوه حکمراني مبتني بر ولايت فقيه در پيش گرفته شد. حال بايد ديد کشوري که توانايي ارائه الگوهاي حکمراني را دارد آيا توانايي اصلاحپذيري نيز دارد؟
معاون پژوهشي فرهنگستان علوم تأکيد کرد: جامعه مانند فرزند تازه متولد شده است که مراحل رشد را طي ميکند تا به برانگيختگي و شکوفايي برسد که به اعتقاد من برانگيختگي جامعه ايران از مشروطه آغاز شد و در انقلاب سال 1357 به تجلي رسيد.
وي توضيح داد: کشور از زمان پيروزي انقلاب اسلامي ايران تاکنون دوران بالندگي را طي کرده و جلساتي از اين دست، نمونهاي از سير در مسير بالندگي است.
صالحي افزود: جامعه فرهيخته، جامعه به کمال رسيده است و محور اساسي در تحول جوامع، آزادانديشي است و اگر محلي براي تضارب آرا وجود نداشته باشد تمامي مباحث اهالي علم و نظر، ابتر باقي ميمانند. در هر دولت و حکومت، امنيت ملي اصل و ملاک است و بايد بر اساس آزادانديشي کار کرد و حاکمان با منطق و استدلال مورد سؤال قرار گيرند. اگر به دين خرافات اضافه شود زنگار ميگيرد و مسير آن تغيير مييابد. وقتي که يک مسؤول کشور به عنوان متخصص، درباره مذاکرات خارج از عرف صحبت کند زير سؤال ميرود؛ اما اگر شخصي در لباس روحانيت انواع خرافات را مطرح کند مورد سؤال قرار نميگيرد. از همين رو معتقدم مسؤوليت اجتماعي در قبال گفتار ناصواب در کشور وجود ندارد و اين امر يکي از مسائل اجتماعي مهم ايران
است.
وي تأکيد کرد: امروزه کودکان ما باهوش هستند و در شبکههاي اجتماعي با انواع استدلالها و منطقها روبرو ميشوند؛ همزمان برخي فقط با بر تن کردن لباس روحانيت با بيان خرافات ديني، شهد شيرين دين را از بين ميبرند. خداوند در قرآن کريم ميفرمايد: «لا اكراه في الدين قد تَبَينَ الرُّشْد مِنَ الْغَي» و هدف از بيان آن اين است که حکمراني با جبر محقق نميشود بلکه با اختيار محقق خواهد شد. به اعتقاد من يک حکمران زماني موفق است که اصلاحپذير باشد و به سخنان نخبگان جامعه که از سر خيرخواهي نظرات خود را بيان ميکنند گوش دهد.
لازم به توضيح است فريبرز خسروي معاون کتابخانه ملي، غلامرضا ظريفيان رئيس انديشگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملي، آرمان ذاکري استاديار و گردآورنده کتاب «کاوش مسائل اساسي ايران» و مظفر پاسدار شيرازي معاون توسعه مديريت و منابع سازمان اسناد و کتابخانه ملي در مراسم رونمايي از کتاب «کاوش مسائل اساسي ايران» حضور داشتند.
|