هدف اسرائیل از درگیری در غزه کاهش سرعت مذاکرات برجام است روزنامه گلوبالتایمز چین در واکنش به درگیری رژیم صهیونیستی با فلسطینیان نوشت: هدف فعلی جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در خاورمیانه از سرگیری برجام است که در همین راستا، اسرائیل طی درگیری با فلسطینیان باعث کاهش سرعت مذاکرات هستهای میان واشنگتن و تهران میشود.
گلوبال تایمز چین دیروز با یاداوری مخالفت اسرائیل با مذاکرات هستهای آمریکا و ایران نوشت: اسرائیل نارضایتی خود را در این زمینه از آمریکا نشان داده است و این نوع اقدامات اسرائیل با هدف تشدید تنشها با ایران در راستای تلاش برای کاهش سرعت مذاکرات آمریکا با ایران انجام میشود.
گلوبال تایمز با بیان اینکه درگیری میان اسرائیل و فلسطین توجه آمریکا را از عقب نشینی در خاورمیانه منحرف میکند، نوشت: واشنگتن اکنون با انتخاب سختی روبرو است. هفته گذشته منطقه شاهد بدترین خشونتها بین فلسطین و اسرائیل از سال 2014 میلادی (1393) بود. «جو بایدن» رئیس جمهوری ایالات متحده تماس تلفنی دیپلماتیک با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین برقرار کرد و یک نماینده هم برای مذاکرات کاهش تنش وارد تلآویو شده است.
این نشریه میافزاید: دولت بایدن در تلاش است تعادلی ظریف بین مشارکت و مداخله ایجاد کند، این کشور میخواهد نفوذ آمریکا را در سراسر جهان از جمله خاورمیانه تغییر دهد. اما نمیخواهد این روند با موضوعاتی مانند منازعات طولانی مدت در خاورمیانه خدشهدار شود. در عین حال در ایالات متحده، حمایت از اسرائیل جریان اصلی است، اسرائیل مهمترین متحد ایالات متحده در خاورمیانه است؛ موضوعی که دموکراتها و جمهوری خواهان به اتفاق آرا در مورد آن اتفاق نظر دارند.
در ادامه این گزارش آمده است: طی درگیریهای اخیر، دولت بایدن به آرامی عمل کرده است اما در واقع با دادن زمان کافی برای حمله به حماس، از اسرائیل حمایت کرده است. طی سه جلسه اضطراری در روزهای 10، 12 و 16 مه، اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد موضع یکپارچه به توافق نرسیدند زیرا ایالات متحده مانع از انتشار بیانیه مشترک شد، این موضع گیری با روسای جمهور قبل از بایدن تفاوتی ندارد. اگرچه بایدن بر حمایت آمریکا از راه حل دو کشور تاکید دارد اما او دیگر نمیخواهد در درگیریها دخالت کند چون میداند که مسئله به راحتی حل نمیشود.
گزارش در ادامه با مروری بر برنامههای دولت باراک اوباما برای خروج نیروهای نظامی از خاورمیانه نوشته است: از مدتها پیش ایالات متحده از اسرائیل حمایت کرده است اما اکنون، اسرائیل درگیری با فلسطین را آغاز کرده و برنامههای استراتژیک ایالات متحده را به خطر انداخته است. واشنگتن درحال خروج نظامی از افغانستان و از سرگیری مجدد توافق هستهای با ایران است، در عین حال چشم به چین و روسیه دارد اما اسرائیل در تلاش است تا از خروج ایالات متحده جلوگیری کند.
در پایان این گزارش آمده است: با این وجود خروج از خاورمیانه اولویت استراتژیک ایالات متحده است، این موضوع با استراتژیهای دولت اوباما و ترامپ مطابقت دارد اما بایدن سعی دارد با از سرگیری توافق هستهای ایران و اصلاح برنامههای ترامپ در درگیریهای اسرائیل و فلسطین، به روشی متعادل دست یابد. خروج ایالات متحده از خاورمیانه یک روند طولانی خواهد بود. خیلی زود است که بگوییم این فرآیند چه مدت ممکن است طول بکشد زیرا برنامههای ایالات متحده به دلیل مسائل منطقهای تغییر میکند. در عین حال، این موضوع ممکن است توجه ایالات متحده را از سایر مناطق منحرف کند.
پیش از این تارنمای رسانه آمریکایی «آکسیوس» هم نوشته بود: نتانیاهو به هئیتی دستور داده بود تا برای انجام مذاکراتی راهبردی بر سر ایران و در مخالفت با بازگشت آمریکا به توافق هستهای عازم واشنگتن شوند.
اکسیوس درادامه آورده بود: این رفتار و موضع دولت نتانیاهو دقیقا همان رفتاری است که یک سال پیش از اعلام و حصول توافق هستهای در سال 2015 میلادی (1394) صورت گرفت که این موضوع در آن زمان منجر به تیرگی روابط بین اسرائیل و دولت وقت باراک اوباما شد.
*اتحادیه اروپا: حوادث فلسطین تاثیری بر مذاکرات برجام در وین ندارد
همزمان، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد که حوادث فلسطین و ادعای ایرانی بودن راکتهایی که از غزه به سمت اسرائیل شلیک میشود تاثیری بر مذاکرات درباره احیای برجام در وین ندارد.
پیتر استانو دیروز افزود: آنچه در وین رخ میدهد تلاشهای دیپلماتیک است تا توافق هستهای ایران به طور کامل اجرا شود.
وی با بیان اینکه «برجام درباره برنامه هستهای ایران است» افزود که دیپلماتها سرگرم رایزنی درباره بازگشت کامل به برجام، اطمینان از الحاق دوباره آمریکا به این توافق و لغو تحریمها علیه ایران هستند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه تصریح کرد: موضوع این مذاکرات صرفا درباره برنامه هستهای ایران است و ارتباطی به اوضاع خاورمیانه و خلیج فارس ندارد.
او در پاسخ به سووالی درباره ادعای ایرانی بودن راکتهایی که از غزه به سمت سرزمینهای اشغالی شلیک میشود و اخیرا ازسوی برخی رسانهها برجسته شده تصریح کرد که این مساله بر مذاکرات وین تاثیری ندارد. استانو گفت: به نظر من باید بگذاریم ناظران نظراتشان را مطرح کنند و دیپلماتها هم کارشان را انجام دهند و راهی برای احیای برجام بیابند.
وی بیان داشت: درحال حاضر دیپلماتها سرگرم مذاکره درباره احیای توافق هستهای ایران هستند و این هدف اصلی آنهاست. آنچه در غزه رخ میدهد را نمیتوان به مذاکرات وین ارتباط داد. این مسائل در منطقه رسیدگی شود.
سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین درباره لغو سفر وزیر امور خارجه ایران به اتریش در اعتراض به برافراشته شدن پرچم رژیم اسرائیل از ساختمانهای دولتی هم بیان داشت که این مساله نه ارتباطی به اتحادیه اروپا و نه مذاکرات برجام دارد.
امیدواری روسیه به مذاکرات برجام در وین
همزمان،نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین نسبت به آینده مذاکرات برجام در وین ابراز امیدواری کرد.
میخاییل اولیانوف در توئیتی نوشت: پس از جلسات قبلی هیئتهای روسیه و ایالات متحده در مذاکرات وین در مورد احیای برجام، بسیاری از مخاطبان سوال کردند، چرا تقریباً در تاریکی (محرمانه) جلسه برگزار میکنید؟ امروز ما نشستی رو به جلو داشتیم. ماموریت در وین. این روشن است. آیا این (نشست امروز) به معنای وجود «نوری در انتهای تونل» در مذاکرات است؟
اولیانوف همچنین در توئیتی دیگر از ملاقات دوجانبه هیاتهای روسیه و آمریکا حاضر در نشست وین خبرداده بود. در این جلسه دوجانبه، میخائیل اولیانوف ریاست هیات روس و رابرت مالی نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران نیز ریاست هیات آمریکایی را برعهده داشت.
رابرت مالی به عنوان نماینده آمریکا برای شرکت در مذاکرات برجامی با گروه 1+4، در وین به سر میبرد.
اولیانونف نوشت: در این ملاقات گفت وگوهایی صریح و مفید درباره مسائل عمده مربوط به مذاکرات وین برای از سرگیری اجرای برجام انجام شد.
*روزنامه جمهوری اسلامی
|