تضعیف جمهوریت با اهداف انقلاب همخوان نیست حجتالاسلام سیدهادی خامنهای درباره ضرورت ارتباط عقلانی با دیگر کشورها گفت: «در گذشته گاهی دشمنیها و نزاعها میان کشورها برمبنای ایدئولوژی بود و به همین دلیل ثابت و دائمی فرض میشد؛ مثلا کشورهای بلوک شرق مبتنیبر ایدئولوژی مارکسیسم یا کمونیسم همیشه با کشورهای غربی دشمن بودند. اما امروز نزاع برمبنای منافع است؛ این منافع ملی کشورهاست که اساس دوستی یا دشمنی است. استقلال در این چارچوب معنا مییابد. به نظر میرسد ما باید درباره این موضوع بیشتر صحبت کنیم. یک گفتوگوی ملی و عمومی با مشارکت مردم لازم است تا ببینیم در چارچوب منافع ملی، دوست و دشمن ما کیست و چه رفتاری باید با آن داشته باشیم... . آمریکا از اول انقلاب تا امروز برای ما نماد استکبار و دشمنی است. اگر این دشمنی استمرار داشته باشد، منافع ملی ایجاب میکند که همچنان در تقابل با آن باشیم. بر این اساس، باید توجه کنیم که دشمنی آمریکا با ما تمام نشده و حتی کاهش هم نیافته، اما وضعیت ما فرق کرده است. ما اکنون آنقدر توان و قدرت داریم که بتوانیم در برابر آمریکا مقاومت کنیم و سیاستهای خود را پیش ببریم. همانگونه که در بسیاری از امور این کار را کردهایم».
به گزارش «خبرآنلاین» او ادامه داد: «گاهی ایجاب میکند شما منافع ملی را در قالب سیاستهای تهاجمی پیش ببرید، گاهی هم پیشبرد منافع با هوشیاری و برنامهریزی درازمدت ممکن است. ما در حال حاضر نیاز به اصلاح بعضی روشها داریم. توانایی ما به حدی رسیده است که خود را محدود به روشهای شعاری و تبلیغاتی صرف نکنیم. باید با متانت، برنامهریزی و هوشمندی بیشتری پیش برویم؛ اکنون جهان در وضعیتی است که این نوع سیاستها بهتر نتیجه میدهد. امروز با توجه به صفبندیهای جدیدی که در دنیا شکل گرفته، با دیپلماسی، منافع ملی بهتر حفظ میشود تا با روشهای تبلیغاتی».
او همچنین درباره لزوم اهتمام بر حفظ جمهوریت تصریح کرد: «به نظر من هر اقدامی که در مسیر تضعیف جمهوریت و تکثرگرایی قرار گیرد، با اهداف انقلاب و مشارکت مردم همخوانی نخواهد داشت و حتی به امنیت ملی هم آسیب میزند. به همین مجلس فعلی نگاه کنید، یکدستی حاکم بر آن، پویایی را از آن گرفته است. وضعیت فعلی مانند این است که ماشینی هشت یا 12 سیلندر دارد، اما شما فقط از یک یا دو سیلندر آن استفاده میکنید؛ طبیعی است این ماشین با دو سیلندر خوب کار نمیکند و فرسوده و ناتوان میشود. اکنون ما به چنین وضعیتی دچار شدهایم».
هادی خامنهای درباره برجام نیز گفت: «متأسفانه به نظر میرسد دستهایی در کار است که نمیخواهند این خوشبینی منطقی جلوه کند. هم در آمریکا و بعضی کشورهای منطقه و هم در ایران، گروهی اساس کارشان جلوگیری از تحقق برجام است و برای این کار، هم برنامه دارند و هم منافع. مهم این است که ببینیم در ایران چه کسانی و با چه هدفهایی میخواهند در نتیجه کار تأثیرگذار باشند؟ به نظر میرسد تاکنون رهبری در چارچوب منافع ملی پیشبرد برجام را مدیریت کردهاند و من خوشبین هستم این مدیریت هوشیارانه استمرار خواهد یافت. شاید رهبری با توجه به تجربیات قبلی، دنبال شرایطی هستند که طرف مقابل را با اراده قویتر و مصممتر در این عرصه ببینند که البته سیاست درستی است؛ بنابراین پیشبینی من این است که احیای برجام امکانپذیر است، اما نه به سرعتی که عدهای تصور میکنند».
|