آتاترک تا اردوغان ✍️اوائل هفته قبل خبر سفر سال ۹۰ اردوغان به ایران با تاکید بر نقل خاطره اردغان از دیدتر با رهبری در مشهد باز تولید شد. به نقل از اردوغان نوشتند: دیدار من با رهبر ایران همچون مریدی بود که خدمت مرادش می رود ، همسر و دخترانم معتقدند رهبر ایران ما را به یاد پیامبر اسلام می اندازد. نیکزاد وزیر راه و مسکن وقت و وزیر همراه اردوغان خاطره ی مذکور را در همان روزها و به همین کیفیت برایم نقل کرده بود.
✍️جریان مطبوعاتی و تلویزیونی ایران پس از اینکه اردوغان در موضوع فلسطین به شدت نتانیاهو و سالن مصاحبه دانشگاه کلمبیا را ترک کرد بعنوان رهبری شجاع به شدت او را ستایش کردند و متقابلا بسیاری از هموطنان را مورد تحقیر قرار دادند ، در حالیکه ترکهای محبوب فلسطینیان از بیشترین مناسبات اقتصادی با اسرائیل هم برخوردار بودند.
✍️تنها یک روز پس از افتتاح راه آهن ایران - افغانستان که به تعبیر ما پل ریلی اروپا تا چین و هند است ، اولین قطار باری ترکیه - چین از مسیری جز ایران حرکت کرد. اردوغان پس از باکو ، افتتاح خط ریلی ترکیه - چین و در آستانه سفر نخست وزیر عراق به ترکیه در سخنرانی نشست سران اروپا از دروازه های باز ترکیه برای جذب سرمایه گذاران جهان گفت و البته بر لزوم توجه اروپا و آمریکا به حقوق ترکیه تاکید کرد.
✍️اردوغان در مراسم جشن پیروزی باکو که ایران علی رغم پرداخت هزینه ی سیاسی بالا دعوت نبود به آذربایجان ایران هم اشاره کرد. سفیرش را احضار و سفیرمان را احضار کرد. اردوغان ضربه سهمگینی در بهترین زمان ممکن وارد ساخت و ما حتی در این موضوع به فحاشی متقابل داخلی مشغول و هنوز از درک عمق جاماندگی کشورمان غافلیم. ایران علی رغم همسویی با ترکیه ، عربستان ، آمریکا و اسرائیل در تقابل آذربایجان مقابل ارمنستان - روسیه از طرف ترک ها و آذری ها دیده نشده و خواسته یا نادانسته حوزه ی پیرامونی را با پیچیدگی و دشواری بیشتری روبرو ساختیم.
✍️هنوز هیچ یک از مقامات عالی رتبه سیاسی ، نظامی و مذهبی کشورمان مایل یا قادر به توضیح دلایل و البته دستاورد همسویی یکسویه ایران در موضوع قره باغ با ترکیه ، آمریکا ، عربستان و اسرائیل در برابر ارمنستان - روسیه نبوده و جز توهین و فحاشی علیه رهبران ترک که می تواند متقابلا خطاب به ما گفته شود حیرت زده و مبهوت هستند.
✍️آذربایجان بابت حمایت دریافتی در برابر ارمنستان - روسیه تا ابد ممنون و وام دار ترکیه ، عربستان ، آمریکا و اسرائیل خواهد ماند و بلاشک ارمنستان هم در کنار آذربایجان و در آینده نزدیک میزبانی شایسته ی اسرائیل خواهد بود. میزبانی که حلقه ی همسایگی اسرائیل در شمال کشورمان را هم مانند جنوب کامل می کند.
✍️اردوغان مانند تمامی رهبران ترک اعم از آتاترک تا اوزال و از دمیرل تا عبدلله گُل و مانند تمام مقامات ترک با هر تفکر و باوری به چیزی جز حفظ و گسترش منافع ، مصالح و امنیت ملی ترکیه نمی اندیشد ، لذا بیان اردوغان در مشهد یا در برابر نتانیاهو آنگونه که برخی در ایران تصور می کنند ریاکارانه ، منافقانه و حتی فرصت طلبانه نیست ، بلکه صرفا در چارچوب حداکثر سازی منافع ملی ترک ها تعریف می شود.
✍️شاید سوال اصلی این باشد که آیا ما هم مانند رهبران و مقامات ترک به منافع ملی بعنوان مهمترین اولویت مردم و ایران باور داریم؟ سوال مهمی که این روزها به بهانه فوت آیت الله یزدی از متنفذترین عناصر حکومتی از زبان ایشان در مصاحبه پس از دیدار با احمدی نژاد (۸۸) بیان شد. یزدی در مصاحبه مذکور به صراحت تاکید می کند به احمدی نژاد گفتم ما مسلمان ایرانی هستیم نه ایرانی مسلمان ، یعنی امثال یزدی منافع و مصالح جهان اسلام را که چون گذشته هیچ تعریف روشن و مورد اجماعی ندارد بر منافع و مصالح ملی برتر می دانند.
✍️شاید دقیقا به همین دلیل شعار نه غزه ، نه لبنان ، جانم فدای ایران (علی رغم تردید در انگیره و صداقت گویندگان) به عمل خائنانه تعبیر ، جرم انگاری و مورد برخورد قضایی و امنیتی قرار دادند. شاید به همین دلیل برخی شهدای مدافع حرم را برتر از شهدای دفاع مقدس معرفی می کنند و به فرمانده سپاه قدس نشانی برتر از نشان اعطایی به فرمانده سپاه در دفاع مقدس تقدیم می شود.
✍️اردوغان مانند اکثر قریب به اتفاق رهبران جهان تنها مفهوم دارای اصالت روابط بین الملل را منافع و امنیت ملی کشورش می داند و سنگ محک درستی و غلطی هر تصمیم و اقدامی را با چنین متری می سنجد لذا شاهدیم که برای ترکیه آتاترک تا اردوغان در جنگ اعراب و اسرائیل ، ایران و عراق ، ، عراق و کوبت ، آمریکا و افغانستان یا عراق ، عربستان و سوریه ، لبنان ، مصر تا سودان و یمن یا امارات و قطر ، ایران و عربستان تا آذربایجان و ارمنستان تنها یک چیز را تحت عنوان مشخص افزایش منافع و امنیت پایدار ترکیه مهم و قابل درک می دانند و براین اساس سیاستشان را مدیریت می کنند. ۲۲آذر۹۹
|