یک مدیر اصولگرا گفت: «باید خطوط قرمز اخلاقی همواره مدنظر باشد. شاید برخی تصور کنند انقلابی بودن یعنی اینکه تعابیر تند به کار برده شود، در حالی که رهبری فرمودند این رفتار آمریکایی ها است.»
در هفته های اخیر، به دنبال توهین برخی نمایندگان مجلس به رئیس جمهور، رهبر انقلاب در بیاناتی هرگونه توهین و هتک حرمت را نهی کرده و خواستار حفظ وحدت و انسجام در شرایط فعلی شدند.
در همین راستا، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت دهم معتقد است باید کسانی که رویه ناصوابی را در پیش گرفته بودند، به جای توجیه رفتار گذشته خود، در شیوه مواجهه با رقیب تجدید نظر کنند زیرا توجیه یک اشتباه، اشتباه دوم محسوب میشود.
سیدمحمد حسینی در گفت و گو با خبرنگار جماران، گفت: برخی تعابیر که هفته های اخیر در مورد رئیسجمهور و دیگر مسئولان مطرح شد، زیبنده و مناسب جامعه اسلامی نبود؛ لذا رهبری با صراحت موضع گرفتند و هتک حرمت را حرام اعلام کردند تا این رویه غیر اخلاقی و غیر شرعی ادامه نیابد و مناقشات سیاسی و اختلاف نظرها منجر به اهانت و هتک حرمت افراد و مسئولان نشود.
نیازی به فحاشی، هتاکی، تحقیر و تمسخر نیست
وی افزود: لازم است این تاکید و هشدار مورد توجه همگان قرار گیرد و هتک حرمت از ناحیه هر فرد یا طیفی که صورت گیرد به عنوان یک ضد ارزش تلقی شده و نکوهش می شود. البته معنای سخن رهبری بسته شدن باب نقد منصفانه در جامعه نیست، اما اشکالات و انتقادات را می توان مودبانه و محترمانه بیان کرد، نیازی به فحاشی، هتاکی، تحقیر و تمسخر نیست.
دبیرکل کانون دانشگاهیان ایران اسلامی ادامه داد: بله! در آمریکا در سخنرانیها و مناظره های ترامپ و جو بایدن می بینیم که الفاظ رکیک و زنندهای علیه یکدیگر بر زبان می رانند و واژههایی چون «جاهل» و «احمق» مثل نقل و نبات بین شان رد و بدل می شود، که با فرهنگ نظام سرمایهداری سازگار هست اما روش آنان نباید الگوی سیاستمداران ما باشد؛ در نظام اسلامی رعایت اخلاق و ادب یک اصل مسلم است به ویژه برای ما ایرانیها که از قدیم الایام با فرهنگ اصیل و نجیب و ادبیات فاخر خود زبانزد جهانیان بودهایم. بنابراین کارگزاران نظام اسلامی برای کسب قدرت و تضعیف رقیب حق ندارند به هر شیوهای تمسک جویند و از الفاط و تعابیر ناشایست استفاده کنند.
با پرهیز از افراط و تفریط باید منش صحیح را در جامعه ترویج کرد
حسینی بیان کرد: باید خطوط قرمز اخلاقی همواره مدنظر باشد. شاید برخی تصور کنند انقلابی بودن یعنی اینکه تعابیر تند به کار برده شود، در حالی که رهبری فرمودند این رفتار آمریکایی ها است. پس ما مجاز به بهرهگیری از این روش غیر اسلامی و خلاف آداب و اخلاق نیستیم فرد انقلابی قبل از هر چیز باید پایبندی خود به احکام شرعی و ارزشهای اسلامی اثبات کند. البته همانطور که گفته شد بیانات رهبری به معنای دعوت به سکوت در برابر ایرادات، ضعف ها، سوء استفادهها و ناکارآمدیها نیست نیست، بلکه با پرهیز از افراط و تفریط باید منش صحیح را در جامعه ترویج کرد.
استاد دانشگاه تهران گفت: انتقاد، بیان نارسایی ها و ارائه راهکار برای حل مشکلات نشانه حیات و بالندگی جامعه است، به ویژه در شرایطی که کشور با معضلات جدی مواجه است و مردم گرفتاریهای معیشتی فراوانی دارند، همه باید برای بهبود شرایط و گذر از مرحله دشوار کنونی دست به دست هم دهند.
برخی رفتارها و گفتارها که زیبنده جامعه و نظام اسلامی نیست
وی بیان کرد :رقابت های منطقی سیاسی نیز در جای خود لازمه پیشرفت جامعه است و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ضرورت دارد که دیدگاههای متفاوت بر مردم عرضه شود و تضارب آرا صورت گیرد تا انتخاب مردم به دور از هیجانات، مبتنی بر معرفت و شناخت واقعی باشد. رقابت سازنده و نقد عملکرد افراد و جریانات سیاسی منجر به آگاهی افزایی و در نتیجه انتخاب بهتر میشود و در عین حال حرمت شکنی هم صورت نمی گیرد.
وزیز پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: امیدوارم در انتخابات پیش رو این نکته رعایت شود، و برخی رفتارها و گفتارها که زیبنده جامعه و نظام اسلامی نیست تکرار نشود و همگان التزام خود را به بیانات روشن رهبری که برگرفته از آموزههای ناب اسلامی است در عمل نشان دهند و آسایش روحی و روانی جامعه را مد نظر داشته باشند.
نباید مناقشات به این سطح برسد که آرزوی اعدام یک مسئول در نظام اسلامی شود
او در پاسخ به این سوال که در گذشته نیز شاهد بیاناتی از این دست از سوی رهبرانقلاب برای ادامه پیدا نکردن این نوع رفتارها بوده ایم، آیا این بار می توانیم امیدوار باشیم که این گونه رفتارها تکرار نشود با توجه به اینکه دیدیم یکی از نمایندگان مجددا در توئیتی اعلام کرده که بیانات رهبری مصداق نداشته و به نوعی از ابراز پشیمانی طفره رفته است، گفت: من توئیت آن نماینده را ندیده ام اما وقتی رهبری بیاناتی را مطرح می کنند حتما در جامعه اتفاقاتی رخ داده و ایشان ناظر به آن سخن می گویند، تا روشهای ناپسند، عادی سازی و نهادینه نشود. تعابیری از جمله اعدام رئیس جمهور به هیچ وجه مناسب نبود و نباید مناقشات به این سطح برسد که آرزوی اعدام یک مسئول در نظام اسلامی شود.
حسینی ادامه داد: همانطور که گفتم در عملکرد مدیران ضعف هایی وجود دارد، و برای برون رفت از مشکلات، نظرات کارشناسی متفاوتی مطرح است، حتی در نوع مقابله با کرونا، راهکارهای مختلفی ارائه میشود، اما این درست نیست که اگر راهکاری از نظر گروهی مقبول نیست، به خود اجازه اهانت به دیگران بدهند.
همه دلسوزان باید توصیه رهبری را آویزه گوش قرار دهند
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: همه دلسوزان باید توصیه رهبری را آویزه گوش قرار دهند و با صراحت سمعا و طاعتا بگویند و این نکته واضح اخلاقی را رعایت کنند. ایشان فراتر از یک توصیه و سفارش اخلاقی، حکمی شرعی را یادآور شدند و صریح فرمودند، «هتک حرمت روش آمریکایی ها و حرام است». لذا باید کسانی که رویه ناصوابی را در پیش گرفته بودند، به جای توجیه رفتار گذشته خود، در شیوه مواجهه با رقیب تجدید نظر کنند زیرا توجیه یک اشتباه، اشتباه دوم محسوب میشود.
سید محمد حسینی در پایان گفت: خوشبختانه هر دو جناح عمده سیاسی کشور به استقبال این سخنان رفتند، امیدواریم در عمل نیز به این توصیه مهم پایبند باشند و نیروهای طیف خود را که با تک روی، خارج از ضوابط رفتار می کنند، مورد نقد جدی قرار دهند و مانع از شیوع روشهای نادرست در جامعه شوند.