افراد در مواقع مختلف و در اتفاقات مهم وقتی می خواهند یک دیگر را مذمت و ملامت کنند می گویند (خاک بر سر بی غیرتت کنن)ببخشید باعرض معذرت از به کار بردن این جمله.
ویا در مواقعی که یک پیروزی و شجاعتی رو از کسی می بینند می گویند ماشاءالله به غیرتت ,خلاصه سرتون رو درد نیارم خیلی این لغت رو شنیدید و شاید خیلی هم به کار برده باشید .
با خودم گفتم این پست رو اختصاص بدم به مسئله غیرت اصلا ببینیم یعنی چی ؟کجاها به کار برده میشه ؟و چه کسانی رو میشه بی غیرت نامید و در عوض چه کسانی انسان های غیرتمندی هستن؟
پس اول از همه از تعریف غیرت شروع می کنم وقتی به لغت نامه دهخدا مراجعه می کنیم می بینیم که ایشون این طور این واژه رو توضیح دادن :
درفرهنگ فارسی زبانان به معنای حمیّت و محافظت عصمت و آبرو و ناموس ونگهداری عزّت و شرف آمده است,شاعران فارسی زبان هم هرکدام به نحوی این وازه را در اشعار خود به کار برده اند ازجمله نظامی در مورد غیرت می گوید:
اگر غیرت بری با درد باشی وگر بی غیرتی نامرد باشی
اما این غيرت خود دارای ۳ قسمت است که از آنها به عنوان غیرت دینی ,غیرت ملی و غیرت ناموسی نام برده می شود.
غیرت دینی یعنی : این که انسان مسلمان نسبت به اسلام و مسائلی که به عنوان یک مسلمان بر گردن او واجب است حساس باشد و نسبت به آنها کوتاهی نکند.
غیرت ملی یعنی : احساس مسؤولیت در برابر تمامیت ارضی کشور اسلامی و دلسوزی و حمایت از مسلمانان و عزت و شرف آنان است.قرآن مجید کسانی را که در راه خداو دفاع از زنان و کودکان جهاد نمی کنند را بی غیرت می خواند و انها را این طور نکوهش می کند :
«وَ ما لَکُمْ لا تُقاتِلوُنَ فی سَبیلِ اللهِ وَ الْمُستَضْعَفینَ مِنَ الرِّجالِ و النِساءِ وَ الْوِلْدانِ»[نساء (۴)، آیه ۷۵ ]
شما را چه شده که در راه خدا و مردان و زنان و کودکان مستضعف نمی جنگید؟
غیرت ناموسی : حمایت و حفاظت از ناموس، ارتباط زیادی با شرف و مردانگی افراد دارد و اسلام با تأکید از افراد جامعه خواسته که از ناموس خود و هم کیشانش به شدت دفاع کند و هرگز در این مسئله کوتاه نیایند.
اما بحث اصلی من در این قسمت در مورد غیرت ناموسی است غیرتی که در ذات مردان قرار دارد و همان طور که شهید مطهری فرموده اند مردان در عمق روح خود از ابتذال زنان و تسلیم بودن آنها متنفر هستند.
نقل می کنند پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله ، فرد مشرکی را به خاطر غیرت ورزی اش، از اسارت نجات می دهد و او را می ستاید. امام صادق علیه السلام در این باره روایت می کند :
اسیرانی را به محضر پیامبر آوردند، پیامبر فرمود : «جز یک نفر، بقیه را به سزای اعمال خود برسانید». آن مرد (نجات یافته) گفت : چرا مرا ازسزای عملم رها کردی؟ پیامبر فرمود : «خداوند با پیک وحی اش به من خبر داد که در تو پنج ویژگی وجود دارد که آنها را خداوند و رسولش دوست می دارند؛ یکی از آنها غیرت و نگهبانی از ناموس است».اسیر هم گفت اگر دین شما این قدر دین ارزشهاست که حتی دشمن با غیرت و با تعصب و با سخاوت را مورد لطف قرار میدهد من این دین را قبول دارم شهادتین را گفت و یکی از یاران خالص پیغمبر شد و در یکی از جبههها هم شهید شد.
عوامل بی غیرتی :
اما همین مردانی که در عمق وجود خود از ابتذال زنان تنفر دارند در شرائطی نه تنها این تنفر در وجود آنها پیدا نمی شود بلکه از ابتذال لذت هم می برند که عوامل متعددی این بی غیرتی را به وجود می آورد .
یکی از عواملی که باعث میشه انسان ها به سوی بی غیرتی حرکت کنند این است که افراد جامعه غرق در حرام شوند و محرمات الهی را انجام دهند که یکی از مهمترین این محرمات مشغول شدن به ترانه ها و موسیقی های حرام و مبتذل می باشد که مرد را بی غیرت و زن را بی حیا می کند.یکی دیگر از عوامل بی غیرتی این است که انسان در خود ضعف و خود کم بینی می بیند و نمی تواند از آن چه باید محافظت کند دفاع کند .
در جامعه کنونی ما مردانی را می بینیم که خیلی ادعای غیرت ناموسی دارند ولی از طرفی وقتی ناموس آنها در جامعه رفت آمد می کند و در هر ثانیه هزاران نگاه آلوده ناموس آنها را دنبال می کند نه تنها آزرده خاطر نمی شوند بلکه لذت می برند که مثلا خواهر و یا دختر و یا همسر ما چقدر جذابیت دارد که توانسته است هزاران نگاه را به خود جذب کند .
به نظر شما افرادی که حاضرند نوامیس خود را به هر شکل و شمایلی در کوچه و خیابان بیاورند و به آنها افتخار کنند غیرت را چگونه معنا می کنند؟
** با تشكر از ارسال كننده : جناب آقاي علمدار **