تاريخ انتشار: 25 فروردين 1399 ساعت 21:31:46
چند درصد جمعیت کشور به کرونا مبتلا می شوند؟

دکتر جهانپور گفت: همچنین امیدها این است ظرف ۹ ماه تا یک سال و نیم آینده واکسن کرونا تولید شود که البته احتمالی است.

به گزارش ایسنا؛ سخنگوی وزارت بهداشت ضمن تشریح آخرین نتایج روش های درمانی مورد مطالعه برای درمان بیماران کرونا، در عین حال از احتمال تولید واکسن کرونا بین ۹ ماه تا یک سال آینده خبر داد.

دکتر کیانوش جهانپور در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران، با اشاره به برگزاری هفته سلامت از یکم تا هفتم اردیبهشت ماه، گفت: شعار هفته سلامت که از اول تا هفتم اردیبهشت ماه برگزار می شود، با هشتگ "کرونا را شکست می دهیم" بوده و شعار اصلی آن  «حمایت همگانی از مدافعان سلامت» است که بر اساس شعار سازمان بهداشت جهانی انتخاب شده است. شعار جهانی نیز "حمایت از پرستاران و ماماها"ست و چون بهورزان و نیروهای بهداشتی هم در ایران اقدامات پرستاران و ماماها را انجام می دهند، این شعار را بومی سازی و انتخاب کردیم. محوریت برنامه های هفته سلامت، مقابله با کرونا بر طبق بسیج ملی مقابله با کروناست.

آخرین وضعیت روش های درمانی کرونا

جهانپور درباره آخرین وضعیت روش های درمانی کرونا، گفت: برنامه های مطالعات بالینی داروی فاویپراویر در دست اجراست و با توجه به اینکه در ژاپن و چین برای این دارو با توجه به عوارض آن، اثربخشی خاصی برای درمان کووید ۱۹ گزارش نشده است، این دارو وارد فاز مطالعات بالینی شد و هر نوع تجویز مستلزم نتایج مطالعات بالینی است. درمان هایی مانند همویرفیوژن هم در فاز مطالعاتی بوده و اثربخشی قطعی نشان نداده اند. داروی هیدروکسی کلروکین هم به عنوان دارویی با اثربخشی نسبی در پروتکل درمانی ما قرار دارد. استفاده از اکتمرا و آمپول رمدسویر (Remdesivir) هم فاز مطالعات بالینی را طی می کند.

وی افزود: سلول درمانی برای بهبود عوارض ریوی نیز روشی بود که در برخی بیماران اثربخشی آن دیده شده بود و دارد فاز مطالعاتی را طی می کند. باید توجه کرد که تاکنون هیچ کدام از این روش ها را نمی توانیم درمان اثربخش و حتی اثربخش نسبی محسوب کنیم، هر روشی برای درمان کرونا که در دنیا در حال مطالعه بوده، همزمان در ایران هم در حال مطالعه است و ده ها طرح مطالعاتی طب مدرن و مکمل در ایران در دست مطالعه  قرار دارد.

احتمال تولید واکسن کرونا تا یک سال آینده

وی افزود: همچنین امیدها این است ظرف ۹ ماه تا یک سال  و نیم آینده واکسن کرونا تولید شود که البته احتمالی است. در حوزه تشخیص هم از تست های PCR به عنوان تست اختصاصی،   سی تی اسکن به عنوان تست با حساسیت تشخیص بالا استفاده می شود. تست های سرولوژیک که همزمان با کشوری چون امریکا در ایران به تولید رسیده، برای تشخیص کرونا با روش الایزا در حال مطالعه است و قابلیت تولید آن وجود دارد. هنوز پروتکل های مورد استفاده تست های سرولوژیک با توجه به نوع آنتی بادی ها علیه کرونا تدوین نشده است و با تولید انبوه تست های الایزا بسیاری از آزمایشگاه ها می توانند از این فناوری استفاده کنند؛ چراکه فناوری تولید آن در کشور وجود دارد و به محض تایید آن می توانیم حتی بیش از تست PCR آن را تولید کرده و آزمایشگاه های بیشتری را برای آن قرار دهیم.

جهانپور در پاسخ به سوالی درباره برخی اظهارات مبنی بر ایمنی گله‌ای و یا قرنطینه کامل، گفت: ما بیش از ۶۰۰ هزار نفر در کشور زیر مجموعه وزارت بهداشت داریم که تعدادی از آن‌ها پزشک، پرستار و کارشناس بهداشت و به نوعی صاحب نظر هستند. به علاوه تعداد زیادی هیئت علمی داریم و قاعدتا ممکن است ۶۰۰ هزار نظر هم داشته باشیم. قاعدتا این‌ نظرها، نظر وزارت بهداشت تلقی خواهد شد.

ایمنی گله ای نداریم

جهانپور ادامه داد: در عین حال باید توجه کرد که  واحد شمارش انسان گله نیست و در مقابله با کرونا چیزی به نام ایمنی گله‌ای نداریم و اگر بخواهیم نامی بر آن بگذاریم، ایمنی گروهی است. تلاش ما این نیست که ما به سمت ایمنی گروهی برویم؛ چرا که ایمنی گروهی یک رویداد است که ما با آن روبرو می‌شویم و در جایی جبرا اتفاق می‌افتد، اما نمی‌توان گفت استراتژی نظام سلامت این است که ایمنی گروهی ایجاد شود؛ ایمنی گروهی هم اگر جایی اتفاق بیفتد به خاطر این است که به نوعی یک بیماری ممکن است بر همه ابزارهای بشر غلبه کند و شما چاره برای مقابله با آن نداشته باشید. بنابراین مواجهه با این موضوع  جبری است و اختیاری نیست و چنین انتخابی هم در وزارت بهداشت وجود ندارد.

چند درصد جمعیت کشور به کرونا مبتلا می شوند؟

سخنگوی وزارت بهداشت افزود: شاید پنج تا ۱۰ درصد جمعیت کشور یا در بدبینانه‌ترین حالت ۱۵ درصد جمعیت یک کشور مبتلا شوند. بر همین اساس  همه تلاش‌هایی که برای درمان و ایزولاسیون مبتلایان، قرنطینه افراد مشکوک یا مجاور با فرد مبتلا و اقدامات دیگری که تحت فاصله گذاری اجتماعی انجام می‌شود، آموزش‌ها و اعمال محدودیت ها، پروتکل‌هایی که تصویب، ابلاغ و اجرایی می‌شود، همه برای این است که ما به سمت ابتلای بخش زیادی از جامعه نرویم و زمان و فرصت بخریم و بار ترافیک و ازدحام ناگهانی به سیستم درمانی کشور تحمیل نکنیم تا بتوانیم از این مرحله عبور کنیم. در عین حال از این ستون تا آن ستون در هر اپیدمی بیماری نوپدید فرج است و ان شاالله گشایشی خواهد شد که در ماه‌ها و هفته‌های آتی راحت‌تر با این بیماری برخورد کنیم.

احتمال همزمانی کرونا با آنفلوآنزا در پاییز؛ آری یا خیر؟

وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال ماندگاری کرونا تا پاییز و همزمانی کرونا با اپیدمی آنفلوآنزا، اظهار کرد: امیدواریم در هفته‌های آتی راحت‌تر بتوانیم با این بیماری برخورد کنیم. حتی امروز هم در موقعیت هفته اول اسفند قرار نداریم و و هیچ پرستار و پزشک ما در هراس و نگرانی هفته اول اسفند نیست. امیدوارم طی دو ماه آینده هم چنین حسی را نسبت به امروز داشته باشیم و وضعیت بهتر شود. امیدواریم در هفته‌های آتی به مهار و کنترل نسبی بیماری نزدیک شویم. البته نمی‌توان زمانی برای آن پیش بینی کرد و نمی‌توانیم بگوییم شر این ویروس برای همیشه از سر بشر کم خواهد شد یا خیر. زیرا این بیماری نوپدید است.

جهانپور همچنین گفت: اکنون به نظر می آید که پیش بینی صاحب نظران این است که برای ماه ها و سال های آتی احتمالا باید یک زندگی مسالمت آمیزی با کرونا در نظر بگیریم و بنابر این نظرات قاعدتا فصل سرد کرونا مهمان ماست و در عین حال همیشه فصل سرد برای ما آغاز یک اپیدمی آنفلوآنزا نیز هست. بنابراین همانطور که سال گذشته با آنفلوانزای تیپ A  مواجه بودیم، اگر کرونا هم تا پاییز از جامعه بشری رخت نبندد، باید هر دو ویروس را میزبانی کنیم و برای آن آمادگی داشته باشیم.

بیش از ۷۰۰ فوتی ناشی از مسمومیت با الکل

سخنگوی وزارت بهداشت درباره آمار مسمومیت های الکلی گفت: آمار در روزهای مختلف گزارش شده و قاعدتا همینطور روند افزایشی داشته است. گزاش اولیه ما در این زمینه  ۲۷۷ فوتی بود، در دومین گزارش هم که ۳۲۰ فوتی ناشی از مسمومیت با الکل داشته ایم و سپس این عدد به ۶۰۰ مورد رسید. پس از آن سخنگوی قوه قضاییه و پزشکی قانونی هم آمار ۷۰۰ مورد را اعلام کردند، اما بنابرگزارش های واصله بیش از ۷۰۰ مورد فوتی ناشی از مسمومیت الکلی تا به امروز ثبت شده است و احتمال افزایش آن وجود دارد.

ثبات نسبی ابتلا به کرونا در کشور

جهانپور در پاسخ به سوالی درباره افزایش آمار ابتلا در سه استان کشور، گفت: در سه استان به این دلیل که تست سرپایی به صورت گسترده انجام شده، آمار افزایشی بوده و این طبیعی است و انتظار داریم که چنین اتفاقی بیفتد؛ چرا که هدف بیماریابی فعال است. در بسیج ملی مقابله با کرونا فاز اول بیماریابی فعال را اجرا کردیم و  با شناسایی بیماران از طریق سامانه غربالگری نیز، بیماران بسیاری راشناسایی کردیم. فاز دوم بیماریابی فعال افزایش تعداد تست PCR است که روزانه انجام می شود و قاعدتا علاوه بر افرادی که به بیمارستان ها مراجعه می کنند یا بستری می شوند، از افراد مشکوک که به صورت سرپایی مراجعه می کنند هم تست می ‌گیریم.

وی تاکید کرد: افزایش آمار ابتلا در سه استان، به دلیل افزایش انجام تست را نمی‌توان به عنوان روند کلی بیماری محسوب کرد. زیرا تست‌ها افزایش پیدا کرده و بیماریابی فعال تر شده است و در نتیجه موارد گزارش شده بیشتر خواهد شد. به طور کلی می‌توانیم اعلام کنیم که در چهار یا پنج استان در روزهای اخیر روند افزایشی داشتیم و در این استان ها هم به نوعی به ثبات نسبی رسیده ایم، برای مثال در استان های فارس، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی که روند افزایشی داشتیم، نسبت به قبل در این استان ها به ثبات نسبی رسیده‌ایم و دیگر روند صعودی ندارند.

سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: استان هایی مانند کرمانشاه و زنجان و یک استان دیگر که بیماریابی فعال دارند، بیماران سرپایی بیشتری تست شدند و قاعدتا آمار افزایش پیدا می کند، اما این به معنای افزایش شیب ابتلا و شیوع بیشتر نیست، بلکه این مسئله نشان از  افزایش شناسایی مبتلایان دارد. باید توجه کرد که هر موردی که شناسایی می شود ما گزارش آن را به مردم ارائه می‌دهیم، اما به طور کلی تعداد موارد مثبت کمتر شده است.

جهانپور در پاسخ به سوالی درباره عدم اعلام آمار پنج استان بر اساس برخی اظهارات، گفت: یک ماه است که وزارت بهداشت آمار استانی را اعلام نمی‌کنیم. آنچه که در این باره در خارج از کشور منتشر می‌شود اطلاعات نادرست و بر پایه تحلیل اطلاعاتی شایعات است و آنچه که در داخل کشور در این باره منتشر می‌شود هم باز هم برمبنای اطلاعات غیررسمی و پراکنده از مصاحبه‌های استانی است. در عین حال برخی اعداد و ارقامی هم که اعلام می شود از آمارهایی که ما داریم، پایین تر است. در عین حال چند هفته است که آمار تفکیکی استانی را منتشر نمی‌کنیم که اتفاق مثبتی هم بود. آمارهایی که در این زمینه منتشر می شود معتبر نیست و بر مبنای اطلاعات پراکنده است. البته باید توجه کرد که ممکن است به صورت مقطعی آمار استان‌ها را برای جمع‌بندی اعلام کنیم، اما این اتفاق به صورت روزانه نخواهد بود.

آخرین وضعیت پلاسمادرمانی بیماران کرونا

وی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت مطالعات بر روی پلاسما درمانی، گفت: اگر نگوییم قدمت پلاسما درمانی به اندازه علم ایمنی شناسی است، کمتر هم نیست. این روش در کلیت موضوع خیلی کار عجیب و ابداع خاصی نیست. قبلا در مورد برخی بیماری‌ها به ویژه بیماری های عفونی که واکسن، سرم و درمان خاصی نداشتند هم مورد استفاده قرار گرفته بود. به هر حال پایه تئوریک این روش مشخص است و برای هر بیماری واگیری یا هر میکروارگانیسم بدن انسان آنتی بادی برای مقابله با آن بیماری می سازد و همیشه این ظرفیت وجود دارد که بتوانیم از این آنتی بادی ها برای مقابله با ویروس و میکروب در بیماران استفاده کنیم.

جهانپور ادامه داد: در این روش از پلاسمای افراد بهبود یافته استفاده می‌شود تا به بدن فرد مبتلا تزریق شود تا به سیستم ایمنی آن فرد کمک کند و به مبتلایان برای مقابله با بیماری کمک شود. باید توجه کرد که پلاسما درمانی به طور نسبی در بسیاری از بیماری های نوپدید موثر بوده و به ویژه به صورت فوریتی در ماه های اولیه ای که بیماری و آنتی بادی بیماری مشخص نیست و ممکن است موثر بوده باشد.

جهانپور گفت: این روش در شهرها و دانشگاه‌های علوم پزشکی مختلف و سازمان انتقال خون آغاز شده و بعضا گزارش‌های اولیه مثبتی هم وجود دارد. با این حال میزان اثربخشی دقیق آن به انتشار گزارش‌های بالینی بستگی دارد.

سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره پیک رفت و آمدی مردم در ساعات کاری، گفت: ساعت هفت تا ۱۴ بیشتر برای ادارات دولتی است. در بخش خصوصی ساعت ها مقداری متفاوت است و به نوعی این تفکیک وجود دارد. در حال حاضر سه گروه مختلف داریم؛ یکی ساعت مراجعه کارکنان بخش دولتی، ساعت مراجعه کارکنان بخش خصوصی و دیگری صنوف است که ساعت کاری شان متفاوت است. بنابراین سه نوع تقسیم بندی در این حوزه است، اما باز هم نیازمند اطلاعاتی هستیم. البته بر پایه اطلاعات دقیق از وضعیت ترافیک و رفت و آمد شهری پیشنهاداتی به ستاد واصل شد که اگر این پیشنهادات با مطالعاتی که در حوزه رفت و آمد شهری انجام شده، مطابق باشد، تغییر و اصلاح انجام می شود. در غیر این صورت همین وضعیت که سه زمان مختلف برای مراجعه به ادارات در بخش های مختلف وجود دارد، حفظ می شود.

بررسی وضعیت سیستم تهویه مترو

جهانپور در پاسخ به سوالی درباره وضعیت تهویه مترو، گفت: در زمینه سیستم تهویه مترو بررسی‌هایی از سوی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در حال انجام است. در یافته‌های کشورهای دیگر نیز چیزی مبنی بر تایید این‌که انتقال ویروس از طریق هوا و سیستم تهویه مترو وجود داشته باشد، گزارش نشده است. در عین حال مرکز سلامت محیط و کار ما به صورت مستقل و با همکاری برخی دانشگاه‌ها در حال بررسی و مطالعه این موضوع هستند و اگر محرز شود که احتمال انتقال و شیوع بیماری از طریق مسیر هوایی و تهویه مترو وجود دارد، راه حل‌ها و پروتکل هایی برای آن ارائه می‌شود.

وی در پاسخ به سوالی درباره نیاز ایران به کمک های بین المللی در مقابله با کرونا، گفت: به هر حال هیچ کشوری در شرایط بحران، برای مقابله با طغیان یک بیماری نوپدید نمی‌تواند بگوید که ما نیازمند کمک نیستیم. هر کمکی که بیاید می تواند به ارتقاء کمی و کیفی مقابله با بیماری نوپدید بپردازد و هر کشوری از این کمک ها استقبال می کند. در عین حال از همه کمک های قبلی فارغ از بهای آن استقبال و تقدیر کردیم. اگرچه اگر این نیازها منطبق بر نیازهای ضروری ما باشد که بارها و بارها وزارت خارجه اعلام کرده، بهتر خواهد بود، اما قاعدتا دندان اسب پیکشی را نخواهیم شمرد.

وی درباره همراهی و همکاری ستادها و ارگانهای مختلف با وزارت بهداشت، گفت: ما فقط در مورد حوزه سلامت می‌توانیم صحبت کنیم. در این زمینه هم بنیاد جانبازان و هم آستان قدس رضوی و به طور ویژه، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در کنار وزارت بهداشت قرار دارند و پشتیبانی زیادی در این بحران انجام دادند. ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) هم از لحاظ سرعت و هم از لحاظ گستردگی و هم از نظر خدمات، کمک‌های زیادی به وزارت بهداشت انجام داده است و اقداماتش در این حوزه چشمگیر و قابل توجه بود. در زمنیه اقدامات لجستیکی و حتی تامین دارو و... کمک های بسیاری انجام دادند.

علایم پوستی در کرونا شایع نیست

جهانپور در پاسخ به سوالی درباره التهابات پوستی به عنوان علائم، کرونا، گفت: علامت‌های پوستی در این بیماری شایع نیست. باید توجه کرد که علامتها در بیماری های مختلفف متفاوت است و علائم پوستی در سایر عفونت‌های ویروسی نیز ممکن است دیده شود و علامت اختصاصی در کرونا نبوده و شایع هم نبوده است.   در پزشکی به این موارد، گزارش‌های موردی گفته می‌شود و به نسبت نابویایی، ناچشایی و در راس همه، تب و سرفه و تنگی نفس؛ راش‌های پوستی شیوع چندانی ندارد. در نتیجه خیلی نمی‌توان گفت که موارد مهم در زمینه تشخیص کرونا حسوب می شود. این موضوع خیلی عواقب خاصی نداشته و جای نگرانی چندانی هم ندارد.

سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی دراباره وضعیت نقاهتگاه های بیمارستانی، گفت: مراکز مراقبت بالینی با همکاری خوب ارتش جمهوری اسلامی، بسیج، سپاه پاسداران، جمعیت هلال احمر و سازمان های مردم نهاد، در استان های مختلف بر اساس اعلام نیاز ایجاد شد. البته در اغلب موارد یا نیاز به آنها عملا عملیاتی نشد و یا اینکه بخشی هم که وارد فاز عملیاتی شد، قابل توجه نبود. اولا به این دلیل که هیچگاه وارد فاز بحرانی نشدیم. به طوری که که تخت های بیمارستان مان مملو از بیمار شود و نتوانیم پاسخگوی ارائه خدمات به افرادی که نیاز به ایزولاسیون دارند، باشیم. بر این اساس در بیمارستان ها تخت های خالی عادی داشتیم که می توانستند پذیرای این بیماران باشند. البته بخشی از مردم هم به دلایل مختلف فرهنگی از حضور در این مراکز امتناع می کردند. در هر حال بخش عمده این ظرفیت استفاده نشد و امیدواریم هیچگاه استفاده نشود و نیازی به بخش های بیمارستانی خالی هم پیدا نکنیم، اما اگر هر آن اتفاقی رخ دهد و با خیز مجددی مواجه شویم، قطعا مراکز مراقبت بالینی به کمک می آیند.

جهانپور در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا سامانه ۴۰۳۰ به صورت خرید خدمت کار می کند یا خیر، گفت: سامانه ۴۰۳۰ با آغاز بسیج ملی مقابله با کرونا آغاز شد و نوعی مشارکت است. بسترهایی که در اختیار ستاد اجرایی فرمان امام بود، در اختیار ستاد ملی مقابله با کرونا قرار گرفت و به نوعی مشارکت و همکاری است.  

وضعیت استقبال از سامانه ثبت اصناف

جهانپور در پاسخ به سوال ایسنا، درباره اختلال در سامانه ثبت اصناف و در عین حال میزان استقبال از این سامانه، گفت: عموما مشکلی در زمینه ثبت اصناف در سامانه وجود ندارد. اگر افراد از اکسپلورر خاصی استفاده می کنند، آن را تغییر دهند و البته اگر با فیلترشکن وارد این سامانه می‌شوند، امکان ثبت اطلاعات ندارند. بنابراین باید فیلترشکن خود را خاموش کنند. زیرا با فیلترشکن امکان ادامه عملیات ثبت وجود ندارد و این کار برای افزایش ضریب امنیتی است تا کاربران با آی پی خارجی نتوانند متصل شوند. در غیر این صورت اگر باز هم مشکلی در ثبت اطلاعات داشتند، حتما از طریق ۴۰۳۰ یا ۱۹۰ گزارش کنند تا پیگیری کنیم.

پیش بینی ثبت نام ۲میلیون و ۷۰۰ واحد شغلی در سامانه وزارت بهداشت

وی افزود: پیش بینی ما این است که دو میلیون و ۷۰۰ هزار واحد شغلی مختلف در صنوف مختلف در سامانه ثبت نام کنند که تنها بخشی از آنها مشاغل ضروری یا کم خطر هستند که در مرحله اول مورد توجه اند و در مراحل بعدی تقسیم بندی های بعدی را انجام می دهیم. هرچند که ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد شغلی احتمالا وجود دارد که بخشی از آنها ممکن است در زمره مشاغل غیر رسمی باشد. حتی مشاغل غیر رسمی هم باید در این سامانه ثبت کنند.

مشکل سازی مهاجران غیررسمی و بدون هویت برای بیمارستان ها

وی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت درمان مهاجرین افغانستانی مبتلا به کرونا، گفت: یکی از مشکلات جدی که به ویژه در کرونا با برخی اتباع خارجی مقیم ایران داریم، این است که گاهی با مهاجرانی مواجه هستیم که برگه درست هویتی رسمی ندارند و حتی نمی دانیم اسم و فامیل آن ها درست است یا خیر. بنابراین کاملا با افرادی با هویت غیر رسمی مواجهیم که این موضوع مشکلاتی ایجاد می‌کند. افرادی که بیمه سلامت یا برگه اقامت یا هویتی دارند که مشکلی ندارند. اما بقیه موارد باعث بروز مشکلاتی برای بیمارستان‌ها شده که هویت افراد قابل شناسایی نیست و چه اقداماتی باید انجام دهند. حداکثر تلاش این است، افراد خارجی هم که حتی مشکلات هویتی هم دارند، بتوانند خدمات لازم را بدون هزینه دریافت کنند. البته همچنان مشکلات هویتی این افراد برای بیمارستان ها و برای سامانه ثبت اطلاعاتی ما مشکل ساز است. در حال حاضر یکی از مشکلاتمان این است که گاهی با هویت‌هایی مواجه هستیم که حتی همپوشانی هم دارند و فاقد شماره پاسپورت و... است.

جهانپور افزود: البته بیمارستان‌ها باید تمام تلاش خود را انجام بدهند که موضوع رایگان شدن هزینه درمان بیماران مبتلا به کرونا انجام شود. اگر بیمار اتباع خارجی است و مبتلا به کرونا باشد، هزینه او رایگان است. ولی هر مشکل تنفسی و سندرم حاد تنفسی به معنی کرونا نیست.

سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره دیپلماسی بهداشتی با کشورهای همسایه درباره همکاری های بهداشتی، گفت: در حال حاضر تفاهم نامه همکاری مشخصی را در زمینه کرونا نداریم، اما تفاهم نامه های دو طرفه ای را که پیش از این داشتیم، بر سر جای خود باقی است. در عین حال جمهوری اسلامی ایران ریاست دوره ای نشست های منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت را برعهده دارد و اخیرا یک جلسه به صورت ویدیو کنفرانس با وزاری بهداشت کشورهای این حوزه برگزار شد.

افراد مشکوک به کرونا با ۴۰۳۰ تماس بگیرند

جهانپور در پاسخ به سوالی درباره وضعیت غربالگری کرونا، گفت: تاکنون ۷۲ میلیون نفر در مرحله اول غربالگری شده‌اند و مرحله دوم نیز آغاز می‌شود تا افراد از لحاظ سلامت و علائم احتمالی مجددا یک بار دیگر بررسی شوند. به جز این، افراد مشکوک به کرونا می‌توانند با سامانه ۴۰۳۰ تماس گرفته و خوداظهاری کنند یا به مراکز درمانی مراجعه حضوری داشته باشند. زیرا روند تست سرپایی فعال تر شده است. اگر افراد نیازی به تست داشته باشند در مراکز انجام و اقدامات لازم هم انجام خواهد شد.

وی ادامه داد: اگر تست سرولوژیک هم نهایی شود، می‌توان موارد بدون علامت و سوابق افراد را هم شناسایی کرد و بر این اساس می توان مطالعات اپیدمیولوژیک هم داشته باشیم تا برآورد کنیم که چه تعداد در کل کشور مبتلا شده اند. تست‌های سرولوژیک این کمک را به ما می‌کنند که اگر از هزار نفر، صد نفر مثبت باشند، می‌توان فهمید این افراد از ابتدا تا امروز در مواجهه با این بیماری قرار گرفته‌اند و این موضوع برای مطالعات اپیدمیولوژیک سودمندتر خواهد بود.

جهانپور در پاسخ به سوالی درباره موارد مطرح شده مبنی بر درج علل دیگری به جز کرونا در گواهی‌های فوت کرونایی‌ها، اظهار کرد: پزشکی که چنین اقدامی انجام دهد، قصور کرده است. گواهی فوت مانند یک سند قانونی است و پزشکی که این گواهی را برخلاف اطلاعاتش تنظیم کند، یک تخلف پزشکی محسوب می شود و اگر هم کسی این اقدام را به او توصیه کرده است، باید آن را به ما اطلاع دهد. در روزها و هفته‌های اول شیوع حتی در برخی کشورها گزارش‌های رسمی و غیررسمی وجود داشت که به صورت سیستماتیک خواسته بودند علت فوت چیز دیگری درج شود. در ایران چه کسی می‌تواند از پزشک بخواهد علت فوت را چیز دیگری درج کند؟ اگر پزشک چنین کاری انجام بدهد، به نوعی قصور است. اگر شخصی به پزشک توصیه کرده چیزی به جز کرونا را در گواهی فوت بنویسد، باید به ما گزارش بدهد که چه کسی به او توصیه کرده، تا پیگیری کنیم که منشا آن چیست.

وی ادامه داد: چنین موضوعی را نداریم. اگر هم خطایی در ثبت این اطلاعات بوده، حداقل از هفته دوم شیوع کرونا به این سمت بوده که تعداد موارد مشکوک را هم به عنوان موارد قطعی در گواهی های فوت درج کرده اند تا متوفی آماده تحویل به خانواده باشد و در انتظار آزمایش پزشکی قانونی نباشد. در عین حال هیچ جایگاهی در جمهوری اسلامی ایران به بیش از هزاران پزشکی که پای گواهی فوت مهر می‌زنند توصیه‌ای نکرده که اگر تشخیص کووید ۱۹ بوده، چیز دیگری درج کنند.

جهانپور در پاسخ به سوال دیگری درباره کنترل و رصد فاصله گذاری اجتماعی، گفت: اگر بخواهیم از زاویه نظام سلامت نگاه کنیم، انتظار ما این است که تا آخر سال کل کشور تعطیل باشد و حتی با شیوه‌های مجازی و با استفاده از فناوری، همه مایحتاج در منازل تحویل داده شود. این آرزوی نظام سلامت است و وقتی می‌خواهیم خدمات بدهیم، ترجیح می‌دهیم افراد به این شکل در خیابان‌ها حاضر نباشند، اما این موضوع ممکن نیست.

قرنطینه کامل برای طولانی مدت، ممکن نیست

وی ادامه داد: به هر حال با واقعیت‌های اجتماعی و اقتصادی مواجه هستیم که باید آنها را در نظر بگیریم. بنابراین قرنطینه کامل برای درازمدت قابل انجام نیست. این‌که افراد با فاصله گذاری هوشمند بیشتر تردد کنند نیز طبیعی است. زیرا با بازگشایی تدریجی مشاغل، تردد افراد برای حضور در محل کار بیشتر می‌شود.

جهانپور همچنین گفت: البته امروز با موضوع دیگری روبه‌رو هستیم که اصلا ارتباطی به ترددهای ضروری و مشاغل ندارد. باید توجه کرد که نزدیک به ۲۰ میلیون دانش آموز، دانشجو و معلم تعطیل هستند، اما آیا شهر عاری از دانش آموز و دانشجوست؟. این موضوع ربطی به فاصله گذاری اجتماعی و بازگشایی مشاغل ندارد. این ۲۰ میلیون حداقل یک چهارم جمعیت کشور است که کاملا تعطیلند، اما باز هم در ترددهای شهری آنها را می بینیم. این اتفاق نگران کننده است. البته نمی‌گوییم پروتکل‌ها همیشه و همه جا رعایت می‌شود. اما مسئولیت شهرندی مهم است و معتقدیم هر ایرانی یک کارشناس و ناظر بهداشتی است و می‌تواند مشاهدات خود در زمینه عدم رعایت فاصله گذاری را با موبایل یا کامپیوتر در سامانه سجام وارد کند. این اطلاعات محرمانه است و دادستان‌ها هم برای حفظ سلامت به عنوان مدعی العموم وارد می‌شود.

سخنگوی وزارت بهداشت درباره وضعیت اجرای فاصله گذاری اجتماعی در هواپیماها، گفت: قسمت عمده پروازها به علت وجود نداشتن مسافر لغو شده است، اما اگر سفرهای هوایی داخلی برای ترددهای ضروری برقرار است، پروتکل برایشان وجود دارد و باید رعایت شود و سازمان هواپیمایی و شرکت‌های هوایی باید آن را رعایت کنند. اگر این پروتکل‌ها رعایت نشود، مردم می‌توانند موضوع را در سامانه سجام ثبت کنند.

  تعداد بازديدها: 1290
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=86013
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.