إِذَا زُلْزِلَتِ الْأَرْضُ زِلْزَالَهَا ﴿۱﴾
وَأَخْرَجَتِ الْأَرْضُ أَثْقَالَهَا ﴿۲﴾
آنگاه كه زمین به لرزش [شدید] خود لرزانیده شود (۱)
و زمین بارهاى سنگین خود را برون افكند (۲)
سوره ی زلزال
زلزلهها اغلب در مناطق آتشفشانی رخ میدهد، آنها توسط گسلهای تکتونیکی و حرکت ماگما در آتشفشانها ایجاد میشوند. چنین زلزلههایی میتوانند به عنوان هشدار دهندهای زود هنگام فوران آتشفشانی را خبر دهند،
مانند زلزلهها در طول فوران کوه سنت هلن در ۱۹۸۰. ازدحام زلزلهها میتواند به عنوان نشانهای برای محل خروج جریان ماگما از آتشفشان باشد. این ازدحام میتواند توسط زلزله نگار و tiltimeters (دستگاه اندازه گیری شیب زمین) ثبت و به عنوان سنسور برای پیش بینی فوران قریب الوقوع استفاده شود.
زمین لرزه می تواند در ناحیه ای قبل یا هنگام یا پس از آتشفشان روی دهد از جمله عوامل طبیعی ایجاد کننده زلزله می توان به زلزله های مرتبط با آتشفشان اشاره نمود در اثر جریان ماگما ,نوسان در مخازن ماگمایی,انفجار گاز ها , افزایش فشار گاز درونی , تبلور , ایجاد درزه های کششی , نفوذ ماگما , جدا شدن قطعات دربر گیرنده ماگما , توقف ماگما , ایجاد کالدرا و می توانند مسبب بروز زمین لرزه در قبل و بعد از آتشفشان ها باشند
ولی زلزله نمی تواند سبب فعال شدن آتشفشان ها گردد در بعضی مناطق شاهد انطباق کمربند لرزه خیزی با آتشفشانی می باشیم چنین حالتی در مرز صفحات نزدیک شونده و در اثر فرورانش و سرعت آن بوجود می آید.
نکته ی جالب اینکه عربستان در مناطق زلزله خیز جهان نیست که آتشفشانی در آنجا فوران کند تا حضرت رسول (ص) ببیند و در قرآن خود به آن اشاره کند!!
منبع: thequran.persiangig.com/ page35.html