نگاهی دیگر (قسمت سیصدوپنجاهم) گفتم: آقاجون ولایتی پس از تقدیم پیام رهبری به پوتین گفته روسیه آمادگی دارد در حوزههای نفت و گاز ایران تا سقف ۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری کند که میتواند جایگزین خروج شرکت های غربی از ایران باشد.
گفت: اعزام فرستاده ویژه رهبری به مسکو زمینه ارائه تحلیل و مواضع متفاوت یا متناقض داخلی و خارجی با دو تعبیر نگاه به شرق و اتکا به روسیه شد.
گفتم: برخی خبرگزاری ها ورود همزمان ولایتی فرستاده ویژه و نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به مسکو را بیانگر اهمیت دیدار و تصمیمات رهبران دو کشور روسیه و آمریکا می دانند.
گفت: تحلیل های داخلی و خارجی به چند موضوع ذیل تاکید کردند.
- چرا رهبری راسا و خارج از چارچوب دستگاه رسمی سیاست خارجی کشور نسبت به ارسال پیام اقدام فرمودند؟ آیا روابط ایران و روسیه خارج از دولت و وزارتخارجه کارسازی می شود؟
- آیا وزارتخارجه خارج از مدار سیاست گذاری و تعامل راهبردی قادر به ادامه ادای وظایف و مسئولیت ها خواهد بود؟
- مولفه های پذیرش روابط راهبردی با قدرت ها چیست؟ وجود کدام عناصر کلیدی روسیه را در جایگاه شریک یا متحد راهبردی ایران قرار داده است؟
- دلایل نگاه راهبردی روسیه به روابط با ایران کدام است؟ روسیه برای حفظ متحد راهبردی خود (ایران) چه هزینه هایی پرداخته است؟
- اهداف و منافع مشترک راهبردی ایران و روسیه در سوریه ، عراق ، لبنان ، یمن یا در موضوع اسرائیل و عربستان و حتی ترکیه چیست؟
- چرا روسیه و چین در برابر زیاده خواهی و اقدام یکجانبه آمریکا در خروج از برجام همپا و همراه فرانسه ، انگلیس ، آلمان و اتحادیه اروپایی موضع گیری و اقدام جدی نداشتند تا تمام بار ایستادگی در برابر خواست صریح آمریکا به دوش ایران و سه کشور اروپایی قرار گیرد؟
- ولایتی برای چندمین بار حضور مستشاری در سوریه و عراق را منوط به ادامه خواست دو دولت اعلام کرد یعنی ایران صرفا برای تامین خواست دو دولت تقدیم چند هزار شهید و ده ها هزار میلیارد تومان هزینه مادی و فشار و مخاطرات رویارویی با برخی قدرت های جهانی و منطقه ای را متحمل شده است؟
- آیا روسیه کما فی السابق در دیدار پوتین و ترامپ قادر به تعیین حدود ایران در سوریه خواهد بود؟
- برخی معتقدند پیام ارسالی رهبری برای پوتین می تواند از جنس پیام ارسالی امام خمینی(س) به گورباچف باشد که طبیعتا حامل شرایط متفاوتی خواهد بود.
گفتم: برخی مانند امام جمعه مشهد معتقدند پوتین نمیتواند سرمایهگذاری جانی و مالی گسترده و غیر قابل جبران ایران در سوریه را به ترامپ بفروشد، معتقدند ممکن است منافع ملی روسیه ایجاب کند که پوتین با ترامپ معامله کند ما باید به روسیه بفهمانیم که این معامله نمیتواند به ضرر ما باشد.
گفت: اتفاقا سردار محمدی نیز معتقدند روسیه مانند شوروی سابق بر پایه ی سیاست های ایدئولوژیک نیست ، معتقدند روسیه مبتنی بر حداکثر سازی منافع تصمیم گیری و اقدام می کند هر چند سیاست گذاری ایران بر خلاف روسیه مبتنی بر منافع آرمانی تعریف و تبیین می شود.
گفتم: برخی مانند جریان فکری کیهان معتقدند سفر فرستاده ویژه تهران به مسکو به معنای یاس تهران نسبت به توان یا صداقت ادامه همکاری کشورهای اروپایی در برجام و تغییر جهت روابط اقتصادی و نگاه به شرق است.
- لذا توصیه کردند باید از لغو قرار داد استعماری ۴.۸ میلیارد دلاری کنسرسیوم (فرانسوی ۵۰.۱% ، چینی ۳۰% و ایرانی ۱۹.۱%) پارس جنوبی استقبال و متقابلا زمینه حضور پنجاه ساله روسیه برای سرمایه گذاری پنجاه میلیارد دلاری روسیه در حوزه نفت و گاز ایران را فراهم کرد.
گفت: آقاجون امیدوارم با انتشار فوری متن دقیق و کامل پیام ارسالی نسبت به اطلاع رسانی لازم و ضروری به نخبگان ، مسئولین ، کارشناسان و مردم کشورمان اقدام نمایند تا تحلیل های داخلی ، گمانه زنی براساس اطلاع رسانی روسیه و دیگران نباشد چنانکه سخنگوی کرملین گفت نمی تواند اظهارات ولایتی در مورد توافق با پوتین را تائید کند.
- نکته دوم اینکه اخیرا شاهد شکل گیری دو نظر متقابل و قطعا انحرافی خدمت و خباثت تاریخی این روزهای روس ها علیه کشورمان هستیم که امید است با رفتار مدبرانه مسئولین متولی سیاست خارجی با بحث ضرورت های دوری و نزدیکی با بازیگران براساس حداکثر سازی مصالح ، منافع و امنیت ملی و راهبردی جمهوری اسلامی ایران جایگزین گردد.
|