نگاهی دیگر (قسمت دویست و هشتادوپنجم) گفتم: چرا علی رغم علم به مشکلات بنیادین بین آمریکا و ایران با ورود این کشور به جمع پنج کشور طرف مذاکره موافقت شد؟
گفت: پس از اینکه پرونده هسته ای ایران توسط آژانس به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شد عملا هیچ مرجع دیگر بین المللی قادر به بازگشت پرونده ایران به روال عادی نبود.
- ایران ذیل فصل هفت منشور سازمان ملل بعنوان مصداق تهدید صلح و امنیت جهانی شناسایی شناخته شده بود.
- خروج پرونده ایران از فصل هفت منشور تنها با رای مثبت آمریکا ، انگلیس ، فرانسه ، روسیه و چین ممکن بود.
- آمریکا پس از کسب موفقیت در کشاندن ایران به فصل هفت منشور به بهترین شرایط برخورد جهانی با کشورمان دست یافته بود.
- شاید برای هیچ تحلیلگری موافقت آمریکا به خروج ایران از فصل هفت ممکن نبود.
- مذاکره مستقیم با آمریکا علی رغم اعلام مخالفت احمدی نژاد رئیس جمهور با نظر موافق رهبری در سال ۹۰ آغاز شد.
- مذاکره مستقیم با آمریکا (۹۰ -۹۲) دستاوردی نداشت تا جایی که مقام معظم رهبری از مذاکره برای مذاکره نهی فرمودند.
گفتم: چرا آمریکا علی رغم اختلافات بنیادین با ایران در آخرین دوره مذاکرات ایران با ۱+۵ به توافق رضایت داده و در کوتاهترین زمان ممکن به خروج ایران از ذیل فصل هفت منشور رای داد؟
گفت: شاید بهترین پاسخ به این پرسش توضیحات اعتراضی رئیس جمهور ترامپ باشد که معترض بازی خوردن تیم مذاکره کننده آمریکایی از تیم ایران می باشد به همین دلیل ترامپ معتقد است ایران بدون پرداخت کمترین بها از بزرگترین قید تنبیهی جهان یعنی فصل هفت منشور سازمان ملل با امضای موافق آمریکا خارج شد.
- گفتم: آیا نباید نگران بازگرداندن مجدد پرونده ایران توسط آمریکا به شورای امنیت سازمان ملل و ذیل فصل هفت باشبم؟
گفت: آمریکا هرگز قادر به این کار نخواهد بود.
- ایران براساس قطعنامه ۲۲۳۱ از فصل هفت خارج شده است و بازگشت نیازمند بررسی گزارش دوره ای آژانس مبنی بر تخلفات غیر قابل بازگشت ایران می باشد در حالیکه آژانس در ۱۱ گزارش بر سلامت عملکرد ایران صحه گذاشته است.
- بازگشت پرونده نیازمند اجماع پنج عضو دارای حق وتوی شورای امنیت است در حالیکه در شرایط موجود چهار عضو از عملکرد و حقوق ایران دفاع می کنند.
- تحریم های یکجانبه آمریکا قبلا بدلیل قطعنامه های هفتگانه ذیل فصل هفت منشور برای تمام کشورها الزام آور شد در حالیکه در شرایط موجود قطعنامه ای علیه ایران وجود نداشته و کشورها می توانند در برابر آمریکا اقدام متقابل داشته باشند.
- ایران در شرایط موجود بدلیل شکست همزمان داعش در دو کشور سوریه و عراق از موقعیت و عمق استراتژیک ارزشمندی برخوردار است که برای هیچ بازیگر جهانی قابل اغماز نیست.
|