حق ايران بود باج نداديم باراك اوباما، رئيسجمهوري آمريكا و وزير خارجهاش، باجدهي به ايران را تكذيب كردهاند و تأكيد دارند كه ٤٠٠ ميليون دلار پول نقد را بابت يك تسويهحساب قديمي به ايران پرداختهاند.
روزنامه آمريكايي والاستریتژورنال سهشنبه گذشته در گزارشي مدعی شد كه دولت اوباما مبلغ ٤٠٠ ميليون دلار پول نقد را باوجود مخالفت وزارت دادگستري اين كشور توسط يك هواپيما و بابت آزادي زندانيان آمريكايي به ايران پرداخته است.
اين ادعا در حالي طرح شد كه دولت باراک اوباما سال گذشته اعلام کرده بود براي تسويه بدهي خود كه به يك پرونده قديمي مربوط بود، مبلغ ١,٧ میلیارد دلار به ايران پرداخت میكند. کاخ سفید در آن زمان گفته بود که آمریکا علاوهبر رقم اصلی بدهی که ٤٠٠ میلیون دلار است، ١.٣ میلیارد دلار هم بابت محاسبه نرخ تورم به ایران خواهد پرداخت.ناگفته نماند كه همان زمان سردار نقدی، رئیس سازمان بسیج، پرداخت اين مبلغ را مربوط به آزادي جاسوسان آمريكايي و بيربط به مذاكرات هستهاي دانسته و گفته بود: «لغو تحریم بانک سپه و بازپسگیری یکمیلیارد و ٧٠٠ میلیون دلار از اموال بلوکهشده ایران پس از ۳۶ سال نشان داد که آمریکا جز زبان زور نمیفهمد».
پول تسليحاتي كه تحويل نشد
ماجراي پرونده مذكور اين بود كه ایران، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از دولت آمریکا بابت تحویلندادن ٤٠٠ میلیون دلار مندرج در قراردادی اجرائینشده برای خرید تسلیحات میان دولت «جیمی کارتر»، رئیسجمهور اسبق آمریکا، با شاه مخلوع ایران به «دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» شکایت برد. «دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» كه مقر آن در شهر لاهه است، نهاد داوری مرضیالطرفینی است که بر اساس «بيانيه الجزاير» از سال ١٩٨١ محل رسیدگی به اختلافات میان دولتهای ایران و آمریکا بوده است.
اكنون كه بعد از سالها مبلغ آن قرارداد توسط آمريكا پرداخت شده، همزمانی اين موضوع با آزادي چهار زنداني آمريكايي بازداشتشده در ايران موجب شده تا تندروهاي آمريكايي اين دو موضوع را بههم گره زده و مدعي شوند دولت اوباما اين مبلغ را به ايران باج داده تا زندانيان مذكور آزاد شوند.
برخي از اعضاي ارشد حزب جمهوريخواه اين پرداخت را مغایر با سیاست اعلامشده دولت در خودداری از باجدهی برای آزادی شهروندان ربودهشده این کشور دانستند و در مورد تبعات چنین پرداختهایی هشدار دادهاند. سناتور مارک کرک در بیانیهای «پرداخت باج به آدمربایان» را موجب بهخطرانداختن جان تعداد بیشتری از آمریکاییان دانست و مدعي شد: «مماشات با ایران باعث شد تا آنان تعداد بیشتری از اتباع آمریکایی، مانند سیامک نمازی، پدرش، باقر نمازی و رضا شاهینی را هم به شکلی غیرقانونی گروگان بگیرند».دونالد ترامپ، نامزد اصلي اين حزب در انتخابات آتي آمريكا كه مدعي است یک نوار ویدیوئی حاوی تصاویر هواپیمای حامل پول نقد برای ایران تهیه شده است، نيز از فرصت پيشآمده عليه رقيب خود استفاده و هيلاري كلينتون را متهم كرد چراكه به گفته او زمينه گفتوگوهاي منجر به توافق هستهاي با ايران در دوران تصدي وزارت خارجه هيلاري كلينتون مهيا شده است.
كري: حق تهران بود
لازم به ذكر است كه دولت آمریکا ميگويد پول پرداختی، بخشی از داراییهای ایران بوده که در زمان گروگانگیری کارکنان سفارت آمریکا در تهران مسدود شد و قرار بود همراه با بهره آن به ایران بازگردانده شود.جان کری، وزیر امور خارجه، نيز روز پنجشنبه با دفاع از پرداخت ٤٠٠ میلیون دلار بدهی واشنگتن به ایران توسط دولت اوباما، گفت: «پول پرداختی حق تهران بوده و باجدهی نبوده است».
او كه در يك کنفرانس خبری در پایتخت آرژانتین سخن گفت، افزود: «این پرداخت که بخشی از دعوی مالی بلندمدت ایران در دادگاه بینالمللی لاهه بود، جدا از قضیه هستهای مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود».كری با تأكيد بر اينكه «این داستان، داستان جدیدی نیست»، گفت: «رئیسجمهوری آمریکا در همان زمان اعلام کرده است این حلوفصل مالی باعث شد تا مالیاتدهندگان آمریکایی در نهایت از پرداخت میلیاردها دلار سود اضافی نجات یابند».وزير خارجه آمريكا از وجود هرگونه فیلم ویدئویی كه ورود بستههای اسکناس به ايران را نشان ميدهد اظهار بیاطلاعی کرد. اين در حالي است كه ترامپ با ادعاي وجود چنين ويدئويي گفته بود: «فکر میکنم خود ایرانیها آن را در اختیار ما گذاشتند تا باعث شرمساری کشور ما و رئیسجمهوری ما شوند».
غير از ترامپ كسي در مورد وجود چنين فيلمي حرف نزده است، اما روزنامه واشنگتنپست نيز نوشته بود: «در گزارش تصویری خبرگزاری فوکسنیوز در مورد پرداخت این پول، تصویری از یک هواپیمای اختصاصی نشان داده شده که به نظر میرسد در روز پرداخت، در ژنو بود و مشخص نیست که در انتقال پول به ایران نقش داشته باشد».
اوباما: باج ندادهايم
باراك اوباما، رئيسجمهور اين كشور، نيز روز پنجشنبه و زماني كه در پنتاگون به خبرنگاران پاسخ ميداد، از دولت خود در مقابل اين اتهام دفاع كرد و گفت: «برای آزادی زندانیان آمریکایی در ایران، به این کشور باج ندادهایم».او تأكيد كرد: « مبلغ ٤٠٠ میلیوندلاری که آمریکا اوایل سال جاری (میلادی) از طریق پرواز هوایی به ایران فرستاد، باجی برای آزادی زندانیان آمریکایی نبوده است. برخی از شما ممکن است یادتان باشد که ما این پرداخت را در ماه ژانویه اعلام کردیم؛ یعنی چند ماه قبلتر. اینها مخفی نیست. پرداخت نقدی پول به ایران نیز بهخاطر قوانین دشوار تحریمهای بانکی صورت گرفت؛ چراکه ما این تحریمها را با سختگیری اجرا میکنیم».او ادعاي مطرحشده را رد كرد و با تأكيد بر اينكه براي آزادي گروگانها باج نميدهند، گفت: «این پول در حقیقت پول خود ایرانیها بوده که در آمریکا بلوکه شده بود و دولت برای جلوگیری از پیروزشدن ایرانیها در دادگاه لاهه و طلب خسارت از سوی تهران، این پول را به تهران بازگردانده است».ماجراي پرداخت اين مبلغ به ايران، اين فرصت را به اوباما داد تا بار ديگر بر پايبندي ايران به تعهداتش تأكيد کند. او در بخش دیگری از کنفرانس خبری، به توافق هستهای ایران و گروه ١+٥ اشاره کرد و گفت: «حتی منتقدان و اسرائیل هم اعتراف کردهاند ایران به تعهدات هستهای خود پایبند بوده است».
او با تکیه بر ادعاهای بیاساس غرب و آمریکا علیه برنامه هستهای کشورمان تصریح کرد: «با این پایبندی، فاصله ایران تا ساخت بمب اتم زیاد شده است».اوباما همچنین به تشریح دستاوردهای مبارزه این کشور و متحدانش با داعش پرداخت و گفت: «این کشور در نبرد علیه داعش وقفه نداشته است و حملات روزبهروز گسترده خواهد شد». او در ادامه، شکست گروه تکفیری داعش را اجتنابناپذیر دانست.
*شرق
|