برد بی سر و صدای تهران از ریاض در بحران یمن اعترافات اخیر دبیرکل سازمان ملل متحد درباره تسلیم شدن در برابر خواست سعودی ها نشان دهنده موفقیت دیپلماسی و تبلیغات ایران در بیان حقایق مرتبط با بحران یمن بود.
سرویس بین الملل خرداد: مذاکرات صلح ادامه دارند اما دولت یمن می گوید که به دلیل خودداری انصارالله از تسلیم سلاح های سنگینی که دارد گفت و گوها به نتیجه نرسیده اند. برخی بر این باورند که برخی از فرماندهان شورشیان هنوز وفادار به علی عبدالله صالح هستند.
این در حالیست که شورشیان می گویند که هیچ گونه ارتباطی با فرماندهان هوادار علی عبدالله صالح ندارند. دولت و متحدان عرب آن می گویند که برخی از افسران به زعم آنان خائن با شورشیان سازش کرده اند. عربستان سعودی نگران است به خصوص به دلیل آن که تسلیحات توپخانه ای سنگین از جمله موشک های بالستیک در میان سلاح هایی هستند که در دست مخالفان قرار دارند. آنان فکر می کنند که ممکن است این موشک ها به سوی ریاض شلیک شوند و تاسیسات نفتی و حیاتی آن کشور را هدف قرار دهند.
تنها پیشرفت صورت گرفته در مذاکرات صلح توافق بر سر تبادل زندانیان و اجازه دادن به عبور و مرور نیروهای امدادی به مناطق آسیب دیده و جنگی بوده است. دولت یمن تهدید کرده که کنترل صنعا را در دست خواهد گرفت اما انصارالله بر این باورند که دولتی ها نیروی نظامی حرفه ای لازم را در اختیار ندارند. تاکنون حق با شورشیان بوده است چرا که نیروهای خارجی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز آسیب های زیادی را متحمل شده اند.
به گزارش خرداد، شاید مزیت دیگر برای انصارالله حمایت های ایران باشد. ایران اعلام کرده که تسلیحات نظامی در اختیار انصارالله نگذاشته است واقعیت آن است که اکنون مناطق تحت کنترل انصارالله در محاصره دریایی و هوایی است و ایران اگر هم قصد ارسال مهمات را داشت این کار دشوار بود. ایران اما یک جنگ اطلاعاتی توانمند از جمله رسانه ای و تبلیغاتی را علیه عربستان سعودی مدیریت کرده است. ایران به خبوی موفق شده تا توجه افکار عمومی بین المللی و رسانه ها را به سوی تلفات غیر نظامیان در جریان حملات هوایی سعودی ها معطوف کند. ایران به خوبی نشان داده که عربستان سعودی غیر نظامیان را سپر انسانی کرده است.
شاید بتوان اظهارات اخیر بان کی مون و اعتراف او به این که سازمان ملل به دلیل هراس از اجرایی شدن تهدید سعودی ها مبنی بر قطع کمک مالی چشمان خود را بر روی جنایت آن کشور بر روی کشتار غیر نظامیان در یمن بسته است را در نتیجه تلاش های ایران برای افشاگری و بیان حقایق آن چه در یمن می گذرد دانست.
در چهارم ژوئن چهار روز پس از آن که در گزارش منتشر شده از سوی سازمان ملل آمده بود که جنایاتی در یمن علیه غیر نظامیان صورت گرفته اتهام وارد شده علیه سعودی ها از فهرست حذف شد. بان کی مون اذعان کرد که ترس آن سازمان و عقب نشینی در برابر سعودی ها به دلیل تهدید عربستان درباره قطع کمک مالی به منظور اقدامات سازمان ملل در کمک رسانی به پناهجویان فلسطینی و دیگر کشورهای عمدتا مسلمان در خاورمیانه بموده است. اکنون ایران سربلند شده و می تواند نشان دهند که عربستان سعودی چه تلاش عظیم دیپلماتیک و مالی ای را به خرج داده تا سازمان ملل را ساکت کند.
برقراری صلح میان طرفین درگیر اما آن جا پیچیده تر می شود که در میان شورشیان و مخالفان دولت عده ای نیروهای امنیتی بسیار وفادار به "علی عبدالله صالح" رییس جمهوری پیشین یمن هستند که در سال 2012 میلادی سرنگون شد. برخی از تحلیلگران معتقدند که صالح در نزدیکی به انصارالله درصدد پیشبرد برنامه های خود و بازگشت دوباره به قدرت و یا حداقل سهم بردن از قدرت است.
|