کرسی آزاد اندیشی حرکت بر مسیر آزادگی بزرگ مرد عاشورایی کربلا را شاید بتوان یکی از تجلیات راهپیمایی عظیم اربعیین حسینی علیه السلام هم دانست که شیعیان و عشاق مرام آزادگی کربلا خود و همگان را به تأمل و اندیشه در این عظمت نگاری فرا می خوانند.
ضمن عرض ادب به تمامی آنانی که مسیر پیمودند و آرزومند طی مسیرند به توجه و تأمل در بازخوانی تکرار کلام سیدالشهدا علیه السلام در غوغای کربلا توسط مقام معظم رهبری در لزوم طی موفق روزهای کشورمان می خوانم.
۱- حضرت اباعبدالله در لحظات کربلایی شب عاشورا در میان یاران خود فرمود: ... سپاس خداوند را که ما را به نبوت گرامی داشت، علم قرآن و دانش دین را به ما کرامت فرمود و گوشی شنوا، چشمی بینا و دلی آگاه به ما عطا کرد. همچنین در دقایق پایانی حماسه عاشورایی زمانی که غرق در جراحات بودند با مشاهده آمادگی دشمن برای حمله به خیام بر شمشیر تکیه کرده وفریاد کردند: ای پیروان خاندان ابی سفیان اگر دین ندارید و از روز قیامت نمی ترسید لا اقل در زندگی دنیای خود آزاده باشید. شاید به همین منوال بود که از اولین شهدای عاشورایی باید که ذکر نام حر ابن یزید ریاحی را بشنویم که امام فرمودند تو همانگونه که مادرت نامید حر و آزاده هستی!
۲- مقام معظم رهبری ":چرا این کرسی های آزاداندیشی در قم تشکیل نمی شود؟ چه اشکالی دارد؟ حوزه های علمیه ما، همیشه مرکز و مهد آزاداندیشی علمی بوده و هنوز که هنوز است[۱] بنده گفتم کرسی آزادفکری را در دانشگاه ها به وجود بیاورید. خوب، شما جوان ها چرا به وجود نیاوردید؟ شما کرسی آزادفکری سیاسی را، کرسی آزادفکری معرفتی را تو همین دانشگاه تهران، تو همین دانشگاه شریف، تو همین دانشگاه امیرکبیر به وجود بیاورید.[۲] برخلاف آنچه بعضی میخواهند وانمود کنند که این یک حرکت شعاری و احساساتی است حرکت ملّت ایران یک حرکت متّکی به عقلانیّت است."
۱-۲ طلاب و دانشجویان زمینه ساز طرح مباحث باشند.
۲-۲ حرف همدیگر را نقد کنند با همدیگر مجادله کنند.
۳-۲ اینکه کسی یک انتقادی را پرتاب بکند. ایجاد فضای آشفته ذهنی با لفاظی ها هیچ کمکی به پیشرفت کشور نمی کند. این جوری حق درست فهمیده نمی شود. حق درست نمایان نخواهد شد.
۴-۲ به قول رایج بین جوان ها نباید جوگیر شد.
۵-۲ بحث درست بکنید، بحث منطقی بکنید. سخنی را بشنوید، سخنی را بگویید بعد بنشینید فکر کنید. این همان دستور قرآن است. فبشر عباد الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه.
۶-۲ آنی که کمک می کند به پیشرفت کشور، آزادی واقعی فکرهاست یعنی آزادانه فکر کردن، آزادانه مطرح کردن، از هو و جنجال نترسیدن، به تشویق و تحریض این و آن هم نگاه نکردن.
۷-۲ ما باید تحمل را بالا ببریم.
۳- سایتهای خبری و تحلیلی حتما می توانند با کمی دقت در انتخابها به تعبیر رهبری در جایگاه کرسی های آزاد اندیشی بنشینند و فرصتهایی بسازند تا همگان یا علاقمندان با تاسی به فریاد بلند عاشورایی کربلا و نمایش آزاد اندیشی در مسیر اربعیین حسینی علیه السلام در مسیر فبشر عبادی الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه به افتخار و برای فردای بهتر ایران اسلامی گام بردارند.
۱-۳ نقادی را بجای تکه پرانی ، متهم سازی و تحقیر دیگران انتخاب کنند.
۲-۳ جو گیر نشده و با لفاظی به افزایش فضای آشفته ذهنی کمک نکنند.
۳-۳ باور کنند به صراحت آیه شریفه وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ دعوت به حق جز از طریق صبر محقق نمی شودپس باید که آستانه تحمل خود را افزایش دهند.
۴-۳ شنیدن ، دیدن و فهمیدن را ودیعه الهی بدانند.
۵-۳ و اینکه با تکیه بر منطق و اصول روشن تأمل و فکر کنند که فکر براساس باورهای دینی ما نقطه تمیز انسان و مایه مباهات الهی است.
۴- فضای کامنت نویسی حتما می تواند با رعایت نکاتی که اشاره رفت به آرامی و با تأکید بر اصولی که تمامی سایتها در توضیحاتشان به آنها تأکید می کنند به فضای مناسبی برای برپایی کرسی آزاد اندیشی توسط مدیران سایتها و خوانندگان و علاقمندان تبدیل گردد. فضایی عقلانی و فراگیر که بتواند به راهیابی مشکلات ماندگار و مزمن فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و غیره کمک نماید.
________________________________________
[۱] بیانات رهبری در دیدار جمعی از استادان، فضلا و طلاب حوزه های علمیه ۰۸/۰۶/۸۶
[۲] بیانات رهبری در دیدار جمعی از نخبگان کشور ۰۶/۰۸/۸۸