تاريخ انتشار: 01 شهريور 1394 ساعت 23:55:20
اختصاصی/تدبّر در قرآن (15)

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّ‌حْمَـٰنِ الرَّ‌حِيمِ

::درس پانزدهم  به تاریخ : 2 شهریور 94

::قرار چهل روزه : نماز اول وقت

::قرار روز : سُبْحانَ اللّهِ الْعَظيمِ وَ بِحَمْدِهِ اَسْتَغْفِرُاللّهَ وَ اَسْئَلُهُ مِنْ فَضْلِهِ

::هدیه به : عمه سادات حضرت زینب کبری (س)

تدبّر در : سوره مبارکه قارعه/بخش دوم

معیارهای حیوانی ؟ لذت بردن- خوش گذرانی و ثروت اندوزی که با از بین رفتن این ثروت لذت نیز از بین می رود. پس این ثروت یک لذت مادی است «یعنی اینکه بر روح هم اثر دارد، اما آثار آن مادی است»

نکات

  • معیارهای عمل و زندگی مردم یک معیار خفیف و سبک است و سبک بودن آن در این است که مادی است و با تمام شدن دنیا همه آن از بین می رود.( مثلا معیارهای عمل این ها دلم می خواهد- کیف می کنم- اگر انجام ندهم عیبم می کنند- به عمد این کار را انجام می دهم و...  باشد. این معیارها سبک است و بی ارزش و باعث سقوط انسان است(
  • در مقابل القارعه تمام مظاهر مادی از بین میرود و اما در مقابل این مردم کسانی هم هستند که موازین آنها سنگین و ثقیل است؛ یعنی معیارهای آنها مادی و دنیوی نیست و معیاری مربوط به عالم معنویت  می باشد «یعنی معیار و مبنا الهی است»
  •  حاویه مرحله ای از جهنم است،یعنی پرتگاه که توصیف شده به آتش سوزان.
  • معیارهای سنگین- یعنی چرا عملی را انجام می دهیم و بر چه اساسی- بخاطر خدا بر اساس دستور خدا بر اساس سخن و عمل پیامبر- اولیا- فرمان ولی ؛ این معیارها سنگین است و ماندگار و باعث کمال انسان است.

جنبه ی هدایتی:بر حذر داشتن از موازین خفیف و ترغیب به موازین ثقیل .

قیامت حادثه ای کوبنده است، ملاک ها و موازین سبک و ناپایداری باقی می ماند ، پس از این موازین خفیف دور باشید و با موازین ثقیل زندگی کنید.

جهت هدایتی آن چیزی است که از ما خواسته می شود. قرآن می گوید علت اینکه مردم دچار مادیات می شوند چیست؟ علت آن است که انسان دچار بازی روزگار شده و آخرت را فراموش می کند ، یعنی اینکه فکر نمی کنیم که یک روز هم مظاهر مادی و دنیوی از بین خواهد رفت.

اساس و معیار انجام عمل باید ارزشمند باشد هم در نیت عمل و هم خود عمل. باید بر اساس آنچه خدا و رسول و ائمه فرمودند باشد- عمل صحیح بدون نیت درست سبک است و نیت درست بدون عمل بر اساس دستورات خداوند و پیامبر و ائمه سبک است. نباید نیت ها بر اساس نفس باشد و نه شکل عمل بر اساس نفس و سلیقه نفسانی باشد. هر دو باعث سبک بودن عمل است چون معیارهای سبکی است.

فضیلت قرائت این سوره در روایات

امام باقر عليه السلام در فضيلت اين سوره فرمودند:

هر كس سوره قارعه را قرائت كند و آن را استمرار بخشد خداوند عزيز و جليل او را از فتنه دجال و ايمان آوردن به او در امان مي دارد و نيز از گرفتارشدن در آتش جهنم نگاه مي دارد. ( ثواب الاعمال، ص 125)

از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم نقل شده است:

هر كس كه اين سوره را قرائت نمايد در روز قيامت ترازوي حسنات او سنگين مي شود. ( مجمع البیان، ج 10، ص 426)

روایات درباره سوره مبارکه قارعه

رسول خدا (ص) فرمود:

وقتى جان مؤمن از كالبدش در مى‏آيد از بندگان خدا آنها كه اهل رحمتند و قبل از وى مرده بودند به ديدنش مى‏روند، و بشير كه از دنيا با او آمده به اهل رحمت مى‏گويد:

مهلت دهيد تا خستگى در آورد، او تازه از حال سكرات راحت شده. بعد از رفع خستگى از او مى‏پرسند:

فلانى چطور شد، فلانى خانم چه كرد؟ آيا ازدواج كرد يا نه؟ به اينگونه احوالپرسى‏ها مى‏پردازند وقتى احوال مردى را بپرسند كه قبل از تازه وارد مرده باشد، در پاسخ مى‏گويد هيهات او خيلى وقت است كه مرده، او قبل از من مرد، مى‏گويند:

" إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُونَ" به نظر ما او را به دوزخ نزد مادرش هاويه بردند، چه بد مادرى و چه بد مربيه‏اى «1».مؤلف: اين معنا را از انس بن مالك و از حسن و اشعث بن عبد اللَّه اعمى از رسول خدا (ص) روايت كرده(الدر المنثور، ج 6، ص 385)

والسلام علیکم . رحمه الله و برکاته

ف - پورسلطان

  تعداد بازديدها: 5514
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=66498
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.