بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ
::درس یازدهم به تاریخ : 28 مرداد 94
::قرار چهل روزه : نماز اول وقت
::قرار روز : صلی الله علیک یا علی بن موسی الرضا (ع)
::هدیه به : امام رضا علیه السلام
تدبّر در : سوره مبارکه همزه/بخش دوم
یکی از ثمرات این سوره : دلجویی از کسانی که شخصیتشان لگدمال فخرفروشی و خود برتربینی ثروت اندوزان دنیا گرا شده است .
جمع بندی سوره یا بعبارتی جهت هدایتی سوره :
هشدار و انذار درباره ثروت و آتش جانسوز جهنم ؛ ثروتی که به پندار جاودانگی ، باعث خود برتر بینی ، عیب جویی و بدگویی از دیگران گردد، آتش شکننده و جانسوز جهنم است . سوره مباركه همزه مكی است و در سال اول یا دوم بعثت نازل شده است.
این سوره مباركه وعید دنیاگرایان زراندوزی است، كه بر مردم برتری میجویند و استكبار میورزند و به همین دلیل از آنان عیبجویی و بدگویی میكنند
از كسانى سخن مىگوید كه تمام هم خود را متوجه جمع مال كرده و همه ارزشهاى وجودى انسان را در آن خلاصه مىكنند، سپس نسبت به كسانى كه دستشان از آن خالى است به دیده حقارت مىنگرند و آنها را به باد استهزا مىگیرند.
این ثروتاندوزان مستكبر و خودخواهان حیلهگر چنان از باده كبر و غرور مست مىشوند كه از تحقیر دیگران و عیبجوئى و استهزا و غیبت آنها لذت مىبرند و با آن تفریح مىكنند.
و در پایان سوره از سرنوشت دردناك آنها سخن مىگوید كه چگونه به صورت حقارتآمیزى در دوزخ افكنده میشوند و آتش سوزان جهنم قبل از هر چیز بر قلب آنها مسلط مىگردد و روح و جان آنها را كه كانون این همه كبر و غرور و این همه شرارت بود به آتش مىكشد، آتشى سوزان و مستمر و طولانى.
جهت هدایتی سوره را میتوان اینگونه تبیین كرد:تهدید عیب جویان و عیب گویان زرپرست به نار الله
یعنی سوره مبارکه میخواهد به این انسانهای مست باده مال و ثروت که فخرفروشانه دیگران را به باد استهزاء میگیرند، بفرماید که مالی که شما آن را مایه فخر خویش میپندارید و به سبب آن از دیگران عیبجویی می کنید و آنان را به باد تمسخر می گیرید، نه تنها مایه فخرتان نیست، بلکه سبب ورودتان به آتش است. شما مال را مایه جاودانگی خود در دنیا پنداشتید و به فخر فروشی افتادید، در حالی که این مال سبب جاودانگی شما نخواهد شد و به زودی خودمایه عذاب شما خواهد شد.
فضیلت سوره:
در فضیلت این سوره از امام صادق علیه السلام آمده است: هر كس سوره همزه را در نمازهای واجبش قرائت كند فقر او زایل می گردد و روزی به سوی او جلب شده و مرگ های بد از او دور می شود.
همچنین روایت شده است: هر كه در نمازهایش سوره همزه را قرائت كند به اندازه دنیا ثواب به او داده می شود.
از رسول خدا صلی الله علیه و اله وسلم نیز نقل شده است: هر كه این سوره را قرائت نماید به تعداد كسانی كه حضرت محمد صلی الله علیه و اله وسلم و یارانش را مسخره كردند ده حسنه عطا می شود.
در فضیلت این سوره از امام صادق علیه السلام آمده است: هر كس سوره همزه را در نمازهای واجبش قرائت كند فقر او ذایل می گردد و روزی به سوی او جلب شده و مرگ های بد از او دور می شود
آثار و بركات سوره:
از امام صادق علیه السلام روایت است كه هر گاه سوره همزه را برای چشم زخم بخوانند ، اثر چشم به قدرت خداوند از او ذایل می شود.
هر گاه این سوره را بر چشم دردناك بخوانند ، خداوند او را از آن درد گشایش دهد.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
ف - پورسلطان