تاريخ انتشار: 02 دي 1390 ساعت 00:37:42
بحارالانوار ثمره مجاهدت علمی مرحوم مجلسي

علامه مجلسی بعد از رسیدن به عالی ترین قلّه علم، با خود چنین اندیشید که باید گوهر های گران بهای اهل بیت علیهم السلام را در يك جا بگنجاند و برای شیفتگان علم و دانش و مشتاقان « بحار الانوار »  که از اطراف و اکناف جمع کرده است در قالبی زیبا به نام معارف آل محمد  صلی الله علیه و آله و سلم و گوهر های ناب اهل بیت  علیهم السلام  عرضه کند. 

 

 از این رو دست به کاری عظیم زد و شروع به نگارش این دائره المعارف بزرگ تشیع نمود. 

 او در مقدمه بحار الانوار می نویسد: 

 در آغاز کار به مطالعه کتاب های معروف و متداول پرداختم و بعد از آن به کتاب های دیگر که در طی اعصار گذشته به علل مختلف متروک و مهجور مانده بود رو آوردم. هر جا که نسخ حدیثی بود سراغ می گرفتم و به هر قیمتی که ممکن شد بهره برداری می کردم. شرق و غرب را جویا گشتم تا نسخه های بسیار گردآوری نمودم. در این مهم دینی جماعتی از برادران مذهبی مرا یاری نمودند و به شهرها و قصبه ها و بلاد دور سر کشیدند تا به فضل الهی مصادر لازم را به دست آوردند...

 

 بعد از تصحیح و تنقیح کتاب ها بر محتوای آن ها واقف شدم نظم و ترتیب کتاب ها را نامناسب دیدم و دسته بندی احادیث را در فصل ها و ابواب متنوع راهگشای محققان و پژوهشگران نیافتم، از این رو به ترتیب فهرستی همت گماشتم که از هر جهت جالب و مفید باشد.

 

  

 در سال ١٠٧٠ هجری این فهرست را ناتمام رها کردم و از فهرست بندی سایر کتاب ها دست کشیدم که اقبال عمومی را مطلوب ندیدم و سران جامعه را فاسد و نامطبوع دیدم... ترسیدم که درروزگاری بعد از من باز هم نسخه های تکثیر شده در طاق نسیان متروک و مهجور شود و یا مصیبتی از ستم غارتگران زحمات مرا در تهیه نسخه ها بر باد دهد، لذا راه خود را عوض کردم  از خدا یاری طلبیدم  و به تدوین کتاب بحار الانوار پرداختم.

  

 در این کتاب پر بار ٣٠٠٠ باب طی ۴٨ کتاب علمی خواهید یافت که شامل هزاران حدیث است، شما در این کتاب برای اولین بار با نام برخی از کتاب ها آشنا می شوید که سابقه علمی ندارد و طرح آن کاملاً تازه است.

  

 پس ای برادران دینی که ولایت امامان را در دل و ثنای آنان را بر زبان دارید  به سوی این خوان نعمت بشتابید و با اعتراف و یقین کتاب مرا دست به دست ببرید و با اعتماد کامل به آن چنگ بزنید و از آنان نباشید که آن چه را در دل ندارند بر زبان می آورند.

 

  

 اما فرصت کم و مشاغل زیاد او مانع از آن کار شد که به تصحیح روایات بپردازد. به همین علت در مقدمه چنین نگاشت:در نظر دارم که اگر مرگ مهلت دهد و فضل الهی مساعدت نماید شرح کاملی متضمن بر بسیاری از مقاصدی که در مصنفات سایر علما نباشد بر بحار الانوار بنویسم و برای استفاده خردمندان، سخن را به قدر کافی پیرامون آن به گردش در آورم.[ ١] 

 ------------------------------------------------------------------------------

 . ١ ] . بحار الانوار، ج ١ ، صفحه ۴ و ۵ . گلشن ابرار، جلد ١ ، صفحه ٢۵٣

 

 منبع : خاطرات ماندگار، عبدالکریم پاک نیا ،صفحه ۴۵

 

(استفاده از اين مطلب بدون ذكر نشاني سايت جايز نيست)

   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=6088
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.