نوه امام راحل (ره) گفت: اصل حکم قصاص یک حالت بازدارندگی در جامعه دارد و سبب میشود که مانع گسترش قتل در اجتماع شود.
به گزارش اعتدال، حجتالاسلام سیدحسن خمینی یادگار نوه امام راحل عصر امروز (شنبه) در جشن بخشش که در تالار وحدت تهران برگزار شد، اظهار داشت: قصاص روزگاری در جامعه اسلام تشریح شد که به ازای هر یک نفر که کشته میشد قتلهای سنگین بین قبایل شکل میگرفت.
وی افزود: در قبایل عرب وقتی یک نفر کشته میشد در ازای آن جنگهای قبیلهای پیش میآمد بنابراین القصاص بالحیات تحلیل ظریفی در اجرا و تشریح این حکم است.
نوه امام راحل با بیان اینکه اصل حکم قصاص یک حکم بازدارنده است، گفت: قصاص از واژه قص میآید و قص نیز به معنای پیدرپی است بنابراین به همان قتلهای پیدرپی بین قبایل اشاره دارد. قرآن کریم در رابطه با این حکم میفرماید اگر کسی بخشیده شد باید به دو نکته توجه شود یکی ابتلا به معروف و دوم احسان به سرعت پرداخته شود.
حجتالاسلام خمینی خاطرنشان کرد: حکم قصاص یک حالت بازدارندگی دارد و مانع از گسترش قتل در جامعه میشود و چون مشروط به عفو است باز هم به نوعی از دل این عفو حکم حیات ایجاد شود.
وی معتقد است که عفو در روایات ما خصلت اهل بیت (ع) است و جوانمردی ما در این است که از کسی که به ما ظلم میکند، بگذریم.
نوه امام راحل با تأکید براینکه عفو عزتآفرین است، گفت: آنهایی که عفو میکنند عزیز و با عزت هستند و ما امروز دیدیم شما این عزیزان را مورد تکریم قرار دادید.
حجتالاسلام خمینی همچنین در ادامه به حدیثی از پیام اکرم (ص) اشاره و خاطرنشان کرد: عفو هیچ چیز جز عزت به شما اضافه نمیکند بنابراین ببخشید تا خدا شما را عزیز بدارد کسی که از یک ظلم میگذرد خداوند جایگزین آن را عزت دنیا و آخرت میدهد.
وی با بیان اینکه این جشن بخشش یکی از مظاهر عزت است، گفت: دومین خصلت عفو این است که بسیار ثواب دارد به گونهای که امیرالمؤمنین میفرماید هیچ چیز ثوابش با ثواب عفو برابری نمیکند.
به گفته نوه امام راحل، عفو رافع کینه است و ما جز با رفع کینه نمیتوانیم به یک جامعه آرمانی برسیم.
حجتالاسلام خمینی به تعریف جامعه پرداخت و خاطرنشان کرد: جامعه یعنی گروهی که دور هم زندگی میکنند تا سختیها را تسکین و مشکلات را حل کنند انسان موجودی مدنی است بنابراین طبع انسان ایجاب میکند که محتاج اجتماع باشد.
وی تأکید کرد: کینه همچون موریانهای است که یک جامعه را از بین میبرد به همین دلیل است که پیامبر اکرم میفرماید عفو دو طرفه کنید تا کینهها از جامعهتان رخت ببندد.
نوه امام راحل ادامه داد: کسانی که بخشایش میکنند یک حق بر گردن قاتل دارند که به آنها زندگی دوباره میدهد و حق دیگر بر گردن اجتماع دارد که جامعه را از کینه صاف میکند. بنابراین این بخشش به جامعه عزت میدهد.
حجتالاسلام خمینی با بیان اینکه عفو باعث بخشش در آخرت میشود، تصریح کرد: اگر لغزش یک نفر را در این دنیا ببخشیم خداوند لغزش ما را در آن دنیا خواهد بخشید. پیامبر اکرم نیز میگوید از گناه مردم بگذرید تا خداوند عذاب آتش را از شما برحذر دارد.
وی ادامه داد: عفو همچنین سبب طول عمر میشود چرا که باعث میشود دلها از کینهها پاک شود و شما وقتی دلتان آرام میگیرد روحی آرامتر نیز خواهید داشت.
نوه امام راحل تأکید کرد: بخشش یک زندانی کار خوبی است اما شرط اول این است که ما و مسئولان از خودمان شروع کنیم بمباران خبری میکنیم که کسی را میخواهند قصاص کنند اما اگر ما از خودمان شروع کنیم این تبدیل به یک فرهنگ میشود.
حجتالاسلام خمینی خاطرنشان کرد: برای اینکه عفو در جامعه ما فراگیر شود باید ابتدا تبدیل به فرهنگ شود برای تبدیل شدن به فرهنگ نیز ابتدا باید از خودمان شروع کنیم.