سرباز گمنام انقلاب خرداد كه نزديك ميشود، اين مصرع، ذهنهاي عاشقان امام خميني را به خود مشغول ميكند كه "انتظار فرج از نيمه خرداد كشم."
امام خميني، كه آوازهاش سرتاسر جهان معاصر را پر كرده و هر روز نام او بر سر زبان هاست و آثار او همه جا مشهود است، نيازي به بزرگداشت ندارد و اگر ما درباره او ميگوئيم و مينويسيم و همايش و محافل تكريم برگزار ميكنيم، خودمان به اين يادآوريها نيازمنديم. او نظام جمهوري اسلامي را از خود به يادگار گذاشت كه اگر قدرش را بدانيم بزرگترين و گرانبهاترين ميراث است، يادگاري كه در سرتاسر جهان شناخته شده است و بركاتش هر لحظه شامل حال بندگان خدا ميشود.
خود امام خميني، به نتيجه رسيدن نهضت اسلامي و پيروزي انقلاب برخاسته از آن و استقرار نظام جمهوري اسلامي را مرهون حضور مردم در صحنهها و فداكاري ياراني ميداند كه بينام و نشان و بدون آنكه ادعائي داشته باشند امام را ياري كردند و حتي يك لحظه نيز او را تنها نگذاشتند. در ميان اين ياران، فردي را سراغ داريم كه با گمنامي در كنار امام حضور داشت و شريك لحظههاي خطر و سختي او بود و عمر خود را در خدمت به آرمان امام كه آرمان اسلام است سپري كرد تا آنجا كه امام از وي با عنوان سرباز گمنام انقلاب ياد كرده و اعتماد كامل خود را به وي اعلام داشته است. چه خوب است خرداد كه از راه ميرسد،از اين ياران بيادعاي امام نيز سخني گفته شود تا مردم آنها را بهتر بشناسند و از زبان آنها ابعاد ناشناخته وجود بنيانگذار نظام جمهوري اسلامي را كشف كنند.
آيتالله حاج شيخ حسن صانعي، يكي از اين افراد است. امام درباره اين يار قديمي خود خطاب به او نوشته است: "تو يكي از قديميترين افرادي هستي كه در كنار من بوده اي. هنوز سبزهاي در رخسار نداشتي كه صميمي ات يافتم، سالها قبل از شروع مبارزات پانزدهم خرداد. توسرباز گمنام انقلابي و خودت ميداني كه هيچ چيز بهتر از گمنامي نيست. تو فردي هستي كه از گذشتههاي دور، خاطرات تلخ و شيرين مبارزات را با خود دارد. زيركي و كم حرف، دانائي و محتاط..."
هر چند متن كامل اين نامه امام را در همين مقال آورده ايم، اما هدفمان از مرور اين بخش از نامه اينست كه در محضر عموم و در آستانه سالگرد رحلت امام خميني از اين يار وفادار ايشان گلايه كنيم كه بعد از رحلت مقتداي خود نيز "كم حرف" باقي مانده است در عين حال كه "دانا" ست و دريائي از مطالب و خاطرات تلخ و شيرين از مردي دارد كه نادره دوران بود و هنوز يك حرف از هزاران درباره او گفته و نوشته نشده است. نويسنده اين سطور، در مناسبتهاي مختلف از آيتالله حاج شيخ حسن صانعي خواستهام خاطرات خود از امام را بگويند يا بنويسند ولي تاكنون به اين خواسته پاسخ مثبت ندادهاند. در ايام نوروز امسال با ايشان به منطقهاي كوهستاني در جاده هراز (39 كيلومتري جنوب آمل) رفتيم و در نهايت تعجب ديدم كه اين يار ديرين امام در صحن امامزاده سيف الدين كه در يكي از روستاهاي آن منطقه قرار دارد قبري را از اداره اوقاف خريداري و سنگ قبري بر روي آن نصب كرد تا محفوظ بماند و هر وقت از دنيا رفت او را در آن مكان به خاك بسپارند. روي اين سنگ قبر همان جمله امام كه در نامه شان خطاب به آيتالله حاج شيخ حسن صانعي نوشته بودند نقش بسته بود: محل دفن "يكي از سربازان گمنام اين انقلاب"
بعد از نصب سنگ قبر، خود صاحب قبر در كنار آن نشست و رو به قبله متن عربي حديث كسا را از اول تا آخر خواند و با پرداخت قيمت قبر به مسئولان اوقاف، سند خريد آن را نيز از آنها مطالبه كرد و بعد از تعطيلات نوروز سند را تحويل گرفت. روزي كه مدير كل اوقاف مازندران، سند قبر را به آيتالله حاج شيخ حسن صانعي تحويل داد، او را بسيار خوشحال ديدم. لابد از اينكه سند گمنامي خود را دريافت كرده بود خوشحال بود.
اخيراً در يكي از شمارههاي نشريه "حريم امام" كه توسط آستان امام خميني منتشر ميشود مطلبي ديدم كه پيدا بود در آن اشتباهي درخصوص آيتالله حاج شيخ حسن صانعي صورت گرفته و البته در شماره بعد آن اشتباه تصحيح شد. در اين باره دو نكته را كه با موضوع اين مقال مرتبط ميدانم قابل تذكر ميبينم. اول آنكه اصل انتشار چنين نشريهاي خوب است و لابد از ابتكارات حجت الاسلام والمسلمين سيد حسن خميني است كه آيتالله حاج شيخ حسن صانعي نيز همواره از ايشان به عنوان فردي صاحب كرسي تدريس در حوزه قم تجليل ميكنند و به آينده ايشان اميدوارند. نكته دوم اينكه اين نشريه به دليل انتساب به آستان امام خميني بايد از محتواي بالا و دقت كافي برخوردار باشد و مرتكب اشتباهاتي از قبيل آنچه اخيراً مرتكب شده است نشود. اين نشريه، اگر به جمعاوري خاطرات آن دسته از ياران و همراهان امام كه عمر خود را صرف همراهي با ايشان و خدمت به انقلاب و اسلام كردند اهتمام بيشتري نمايد، قطعاً اثر ماندگاري از خود بر جاي خواهد گذاشت و چنين باد. منبع: جمهوری اسلامی
|