سهام عدالت واگذار شده در دوره دولتهای نهم و دهم که حجم آن به حدود صد هزار میلیارد تومان رسیده، یکی دیگر از میراثهای اقتصادی است که سرنوشت پیچیده آن به معمایی برای دولت، مجلس و مردم تبدیل شده است.
به گزارش تابناک، صبح امروز یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به این موضوع پرداخت و اعلام کرد: سهام عدالت به جای کمک به اهداف قانونی آن هزینه فرصت برای کشور شده است و انتظار ما از دولت جدید این است که اقدامات دولت قبلی را کنار گذاشته و تصمیم قانونی را در این خصوص اتخاذ نماید. سهام عدالت به امپراتور رانت در اقتصاد کشور تبدیل شده است و دهها هزار میلیارد تومان منابع این مملکت در دستان تعداد محدودی قرار گرفت.
نماینده مردم کرمان ادامه داد: سؤال من این است که این اموال عظیم که بیش از ده برابر بودجه عمرانی کشور در یک سال است توسط چه پشت پردههایی اداره میشود؟ من شش ماه است که اسامی هیئتمدیره و نحوه انتخاب و میزان پرداختی به اعضای هیئتمدیره سهام عدالت را درخواست کردهام اما متأسفانه علیرغم شش ماه پیگیری هنوز جوابی دریافت نکردهام. همچنین از کمیسیون اصل 90 هم درخواست این اطلاعات را کردهام و این سؤال مطرح است که چرا نباید اسناد دهها هزار میلیارد تومان منابع این کشور مشخص شود که در دست کیست. طبق اطلاعاتی که ما داریم وضعیت اسفناکی در سهام عدالت وجود دارد و اخیراً به بنده خبر دادند که در یکی از شهرستانها 20 درصد از سهام عدالت را به نام اشخاص زدند و من در این خصوص از وزیر اطلاعات میخواهم پاسخگوی سؤالات مطرح در این رابطه باشند.
محمدرضا پورابراهیمی در گفت و گو با تابناک و در پاسخ به این سؤال که وضعیت سهام عدالت به چه شکلی است و اسامی اعضای هیئتمدیره این شرکتها در دسترس قرار دارد گفت: اسامی شرکتها را همه دارند منظور ما اطلاعات مربوط به اعضای هیئت مدیره است که معلوم نیست چند تا شرکت هستند و چگونه دارند مدیریت میشوند و چه اتفاقاتی در پشت پرده سهام اطلاعات روی میدهد. اگرچه در قانون دیده شده است که سهام عدالت باید به مردم اخصاص یابد اما به دلیل این که آزادسازی انجام نشده، سهام عدالت تبدیل به یک معضل اقتصادی درکشور تبدیل شده است.
نماینده مردم کرمان ادامه داد: سهام عدالت تبدیل به یک امپراتوری رانت شده است که نه به دولت وابسته است و نه پاسخگوی کسی است و دولت میگوید اینها ارتباطی به ما ندارند و مردم هم از موضوع اطلاعی ندارند در حال حاضر نکته مبهم و سؤالبرانگیز این است که این افراد چگونه و از چه طریقی حکم میگیرند و وارد هیئتمدیره میشوند. این صد نفری که در سهام عدالت هستند هر کاری که دلشان بخواهد را انجام میدهند، عضو هیئتمدیره میشوند به شرکتهای بزرگ می روند با حضور در شرکتهای بزرگ تأثیرگذار میشوند.
وی افزود: سؤال ما این است که سهام عدالت دست چه کسی است؟ وزارت اقتصاد و دارایی اعلام میکند که به ما ارتباطی ندارد و کانونهای سهام عدالت مسئول شرکتهاست، اما ماهیت این کانونها مشخص نیست و معلوم نیست اعضای هیئتمدیره چه کسانی هستند و چگونه انتخاب میشوند و تصمیماتی هم که دراینباره اتخاذ میشود معلوم نیست پشت پرده آن چه کسی است.
با توجه به اینکه در حال حاضر بخش زیادی از منابع سهام عدالت پرداخت شده است یعنی درصدی بابت تخفیفها بوده که شامل کمیته امداد و بهزیستی بود و شامل دهکهای اول میشد و بخش دیگری نیز که بابت سودها پرداختشده با توجه به تغییر قیمت میتوان از طریق فروش سهام عدالت هم مطالبت را بپردازیم و دولت را کاهش تصدیگری بدهیم و هم سهام به مردم منتقل شود.
این نماینده گفت: در حال حاضر فقط یک برگه کاغذ در اختیار مردم است و نه حق حضور در مجمع را دارند و نه هیئتمدیره را انتخاب میکنند و نه سوده سهم میگیرند و نه حتی حق مالکیت دارند. از سوی دیگر دولت ادعا میکند که واگذار کرده و حق ورود به بحث را ندارم و بنابراین از دست دولت هم خارج است.
در اینجا این سؤال پیش میآید که وقتی دولت هنوز واگذاری را کامل انجام نداده است و هنوز سند به نام نزده چگونه رفع تکلیف از دولت میشود، اعتقاد بر این است که شیوهای که در دولت احمدینژاد برای دولتی ماندن این شرکتها خلاف ضوابط و مقررات عمل کردهاند هنوز در حال ادامه است .
در حال حاضر این سهام توسط دولت اداره میشود و ماهیت آن دولتی است اما دولت رفع تکلیف میکند، یعنی از یک طرف دولت اداره میکند و از طرف دیگر مسئولیت نمیپذیرد، و این هم در نوع خود جالب است که مسئولیت با اختیارات متفاوت شده است.
این نماینده گفت: برآوردی که از سهام عدالت شده است ارزش آن را بیش از 100 هزار میلیارد تومان است که توسط 30 یا 40 نفر به عنوان هیئتمدیره اصلی در کشور اداره میشوند و آنها در ذیل این شرکتها بزرگترین مجموعه اقتصادی را مدیریت میکنند این شرکتها شامل فولاد مبارکه و شرکت ملی مس و مخابرات بگیرید تا گل گهر و شرکتهای بزرگ دیگر.
اعضای هیئتمدیره این شرکتها هم به کسی پاسخگو نیستند و به کسی گزارش نمیدهند اگر تخلفی روی دهد کسی نیست که به آن رسیدگی کند و تبانیهایی که میشود را چه کسی مورد بازرسی قرار میدهد از کجا معلوم میشود که وظایف قانونی این افراد درست انجام میشود چند هیئتمدیره زیرمجموعه آنها وجود دارد چگونه انتخاب میشوند و هزاران سؤال دیگر.
ما بر آورد کردیم حدود 36 هزار میلیارد دولت از سهام عدالت طلب دارد که ما میتوانیم بخشی از آن را به فروش برسانیم و مطالبه دولت را بپردازیم، اگر این اتفاق بی افتد دو اتفاق مهم خواهد افتاد ما میتوانیم از محل فروش سهام عدالت بخشی از مشکلات دولت را مرتفع می کنیم و نکته بعدی این است که سهام آزاد میشود و دیگر عدم مسئولیت دولت کنار می رود و همه چیز شفاف میشود.
باید همه بدانند که مردم در اقتصاد کشور قیم نمیخواهند مردم بلد هستند چگونه خرید و فروش کنند، همان طور که میتوانند خودرو و مسکن خرید و فروش کنند میتوانند سهام خود را هم خرید و فروش کنند، این را به آن دستهای میگویم که به بهانه اینکه نگران خرید فروش مردم در سهام عدالت هستند مانع آزاد شدن سهام عدالت میشوند.
وی در پایان تاکید کرد: از طرف دیگر کارایی اقتصادی افزایش پیدا میکند خبرهایی که به گوش ما میرسد بسیار خطرناک است، سهام عدالت شده محل فساد و رانت در کشور خبرداریم که سهام عدالت را به نام شخص کردهاند این اتفاق در چند استان کشور افتاده است و کسی این خری از این موضوع ندارد و دولت هم شانه خالی میکند.