برزخ در لغت، به معنای چیزی است که در میان دو چیز دیگر حایل شود(۱) و در اصطلاح علمای اسلام به عالمی گفته میشود که مابین این جهان و جهان اخروی(قیامت) است. همچنین به عالم برزخ عالم مثال نیز میگویند.(۲)
انسان که از این دنیا میرود، به عالم دیگری به نام برزخ وارد میشود و در آنجا می ماند تا وقتیکه در صور دمیده شود و مردم از قبرها بیرون آیند، در آن وقت به عالم قیامت وارد میشوند. چون عالمی که انسان پس از مردن در آنجا بسر میبرد، فاصلهایست بین عالم دنیا و قیامت، که آن را عالم برزخ گویند.
این کلمه و واژه در قرآن سه بار و در سه آیه ذکر شده است:
آیه اول: وَهُوَ الَّذِی مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَجَعَلَ بَیْنَهُمَا بَرْزَخًا وَحِجْرًا مَّحْجُورًا (۳)؛ او خدائى است که آب دو دریا را بهم آمیخت دو دریایى که آب یکى از آن دو شیرین و گوارا است و آب دیگرى شور و تلخ و میان این دو آب فاصله و حائلى قرار داد تا همیشه از هم جدا باشند و به هم نیامیزند.
آیه دوم: «بَیْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَّا یَبْغِیَانِ »(۴) میان آن دو دریا فاصله اى است که به حدود یکدیگر تجاوز نمى کنند و به هم نمى آمیزند.
آیه سوم: « لَعَلِّی أَعْمَلُ صَالِحًا فِیمَا تَرَکْتُ کَلَّا إِنَّهَا کَلِمَةٌ هُوَ قَائِلُهَا وَمِن وَرَائِهِم بَرْزَخٌ إِلَى یَوْمِ یُبْعَثُونَ».(۵)
شاید، کارهای شایسته ای را که ترک کرده بودم به جای آورم، هرگز، این سخنی است که او می گوید و پشت سرشان تا روز قیامت مانعی است که بازگشت نتوانند.
در احادیث در توضیح عالم برزخ چنین وارد شده است، امام صادق(علیه السلام) خطاب به شیعیان آن زمان مى فرماید:
والله إتخوف علیکم فى البرزخ. قلت ما البرزخ؟ فقال: القبر منذ حین موته الى یوم القیامه(۶)
من بر شما(شیعیان) در عالم برزخ مى ترسم راوى مى گوید: من به امام صادق(علیه السلام) گفتم که عالم برزخ کجا است؟ فرمود: قبر است. زندگى در آن از زمان مرگ تا روز رستاخیز ادامه دارد.
در مورد برزخ امام صادق(علیه السلام) می فرماید: الْبَرْزَخُ الْقَبْرُ وَ فِیهِ الثَّوَابُ وَ الْعِقَابُ بَیْنَ الدُّنْیَا وَ الْآخِرَة ؛ مراد از برزخ همان قبر مى باشد و در آن ثواب و عقاب بین دنیا و آخرت است. (۷)
امام صادق(علیه السلام) به جمعى از شیعیان خود فرمود: به خدا قسم که تنها خطرى که من بر شما احساس مى کنم برزخ است و چون قیامت شود و کار به دست ما برسد ما بر کار شما از خودمان اولویت داریم. (۸)
همچنین در حدیثی از امام سجاد(علیه السلام) چنین آمده است: برزخ قبر است و براى آنان در آنجا زندگى سختى است و به خدا سوگند که قبر، باغى از باغهاى بهشت و یا گودالى از گودالهاى آتش است(۹)
پی نوشت:
(۱) المفردات فی غریب القرآن چاپ بیروت ص۴۸٫
(۲) کتاب معاد شناسی، سیّد محمد حسین حسینی طهرانی، ج۲ ص۱۶۰٫
(۳) فرقان/۵۳٫
(۴) الرحمان/۲۰٫
(۵) مومنون/۱۰۰٫
(۶) الکافی ؛ ج۳ ؛ ص۲۴۲ ، نویسنده، کلینى، محمد بن یعقوب بن اسحاق ، محقق ، مصحح، غفارى على اکبر و آخوندى، محمد ، ناشر، دار الکتب الإسلامیة ، مکان چاپ، تهران ، سال چاپ، ۱۴۰۷ ق ، نوبت چاپ، چهارم.
(۷) تفسیر القمی ؛ ج۱ ؛ ص۱۹، نویسنده، قمى، على بن ابراهیم ، محقق ، مصحح، موسوى جزائرى، طیّب ، ناشر: دار الکتاب ، مکان چاپ، قم ، سال چاپ، ۱۴۰۴ ق ، نوبت چاپ، سوم.
(۸) همان ؛ ج۲ ؛ ص۹۴٫
(۹) الخصال ، ترجمه جعفرى ؛ ج۱ ؛ ص۱۸۵، نویسنده، ابن بابویه، محمد بن على ، مترجم، جعفرى، یعقوب ، ناشر، نسیم کوثر ، مکان چاپ، قم ، سال چاپ، ۱۳۸۲ ش ، نوبت چاپ، اول. منبع :مجله اینترنتی کمونه