کودکان و نوجوانان، در تقلیدپذیری شهرهاند و بسیاری از رفتارها را از طریق تقلید کردن از دیگران میآموزند. یکی از این رفتارهای نیک و پسندیده، نماز خواندن است.
عرش نیوز ؛
خوب است که بدانیم عبادت و نماز خواندن کودکان، آنان را در پیشگاه خداوند، مأجور میگرداند و رغبت بیشتری برای انجام عبادت خواهند داشت و از طرف دیگر، انجام عبادتها در کودک، موجب ملکه شدن آنها میگردد و باعث میشود که در دوران بزرگسالی، عبادت را به آسانی و به خوبی انجام دهند. اما آنان که هنگام بلوغ، نماز ننمودهاند، عبادتی نکردهاند، بعد از بلوغ، انجام این کار برای آنها بسیار دشوار خواهد بود؛ پس اگر بخواهیم کودکان، افرادی مفید، مۆمن و نمازخوان باشند، باید از دوران کودکی با عبادت و نماز خو بگیرند و این دوره برای آموزش و ترغیب آنان، بهترین دوران است.
نقش تمهیدی:
جهت زمینهسازی اعمال عبادی و نماز در کودکان، اول باید تمهیدات لازم فراهم شود و اقداماتی به عمل آید. چنانچه پیامبر (ص) فرمودند: هنگام تولد کودک، در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه خوانده شود. با اینکه این دو عمل، مستحب میباشد، ولی یک نوع آمادهسازی برای سالهای آینده او است.
امام چهارم (ع) در روایتی میفرمایند: وقتی کودکی به سن سه سالگی رسید، به او بگویید کلمه “لا اله الا الله” را بگوید و بعد از چند ماه، نام پیامبر اسلام محمد (ص) را بر زبان جاری کند و در سن چهار سالگی بر پیامبر درود بفرستد. همه اینها نقش تمهیداتی دارند و این امر و عواملی از این قبیل، آنها را برای انجام عبادت در کودکی و دوران بلوغ آماده میکند که به آن، نقش تمهیداتی گفته میشود.
نقش الگویی:
کودکان و نوجوانان در تقلیدپذیری شهرهاند و آنها بسیاری از رفتارها را از طریق تقلید کردن از دیگران میآموزند. دوره کودکی و نوجوانی در تربیت اسلامی، حائز اهمیت بسیار است. چنانچه حضرت علی(ع) میفرمایند: قلب کودکان و نوجوانان، مانند زمینی خالی است و هر آنچه در آن افکنده شود، میپذیرد؛ و در ادامه به فرزندشان امام حسن (ع) میفرمایند: من به تربیت تو اقدام کردم، قبل از اینکه قلب تو سخت شود و قبل از اینکه عقلت، اشتغالات بسیاری بیابد.
خلاصه آنچه که قلب کودکان و نوجوانان را تحت تأثیر مثبت یا منفی قرار میدهد، در تربیت دینی باید به جد مورد توجه و تحقیق قرار گیرد. نتیجه آنکه در اسلام نیز به این امر، تأکید بسیاری شده است. ثابت شده کودکان و نوجوانان، بیشتر از طریق مشاهده، از اعمال و رفتار والدین و اطرافیان خود الگو میگیرند و آنها با مشاهده اعمال نیک عبادت و نماز والدین، به این کار میپردازند و به تقلید و تکرار آن رفتارها مبادرت میورزند.
نماز باعث تقوا است و تقوا، نه تنها روح، بلکه جسم را نیز از آلودگیهای ناشی از گناه، نگه میدارد.
ادامه http://z-fajr57.blogfa.com/post/624