آب، تشنگی و نیاز بدن دکتر محمد هاشمی :
حواس تان به میزان آب بدن تان باشد
آنچه مسلم است همه براي ادامه حيات و فعل و انفعالات درون بدن به آب نياز دارند و اين ميزان نياز بهطور متوسط 8 تا 10 ليوان است كه در كودكان كمتر است اما در بزرگسالان تغييري نميكند. حتی افراد مسن كه به نسبت نياز بدنشان به آب كمتر احساس می شود و کمتر احساس تشنگی میکنند بايد حتی الامکان همین میزان آب را در طول روز مصرف كنند تا سلولهاي بدن دچار كمآبي نشوند. در مورد افراد ديابتي بهدليل ماهيت بيماري كه افزايش دفع ادرار را به همراه دارد، نياز بيشتري به آب دارند كه بسته به سطح قندخون، داروهای مصرفی و نحوه کنترل بیماری بايد با پزشك معالج خود در مورد ميزان مصرف آب مشورت كنند. همچنین سطح و نوع فعاليت افراد از نظر قرارگيري آنها در معرض گرما در تعیین ميزان نیاز آنان موثر است. فراموش نکنید که افراد بهطور معمول آب را از طرق مختلف نظیر تعریق، ادرار، مدفوع و حتی تنفس در طول روز از دست ميدهند بنابراين بايد بسته به ميزان فعاليت ميزان دريافت آب را تنظيم كرد.
روش رفع عطش
آب بهطور معمول از طرق تنفس، تعریق، ادرار و مدفوع از دست میرود. در همين زمان است كه یکی از معجزات خلقت روی داده و مرکز تشنگی در مغز فعال میشود و اعلام میکند كه به آب نياز دارد و ما با نوشیدن آب نیاز فیزیولوژیک بدن را رفع میکنیم.
نوشیدن آب كافی و فراوان بسیار اهمیت دارد. در فصول گرم سال و بهويژه تابستان كه آب بيشتري از طرق مختلف از دست ميرود، عطش و تشنگي زودتر بروز پيدا ميكند. راهكار اصلي رفع عطش در اصل نوشيدن ميزان كافي آب است در كنار آب ميتوان از نوشيدنيهايي مانند چای کمرنگ و آبميوههاي متفاوت نيز براي رفع تشنگي استفاده كرد. به این نکته بايد توجه کنید، برای تامین آب مورد نیاز بدن نباید از نوشیدنیهای ناسالم استفاده کرد؛ مثلا مصرف انواع نوشابههای گازدار و کافئیندار نه تنها جایگزین مناسبی برای رفع تشنگی نیستند، بلکه عوارض جسمی متعددی را در پی دارند به عنوان مثال با دخالت در سیستم گوارشی میتوانند موجب کاهش جذب کلسیم بدن میشوند.
به خاطر داشته باشید که خوردن ناگهاني آب فراوان ميتواند مشكلات گوارشي و سوء هاضمه در فرد ايجاد كند. ( در ایام غیر ماه مبارک رمضان ) توصيه ميشود بدن به چنين حالتي نرسد و هر نيم تا يك ساعت بايد دستكم نيم فنجان آب به بدن رساند
|