… نقش پيامبران در تكامل تاريخ تا اندازهاى روشن شد. اكنون مسئلهاى ديگر مطرح است و آن اين كه هدف اصلى از مبعوث شدن پيامبران و به اصطلاح منظور نهايى از ارسال رسل و انزال كتب چيست؟ آخرين سخن پيامبران كدام است؟
ممكن است گفته شود هدف اصلى، هدايت مردم، سعادت مردم، نجات مردم، خير و صلاح و فلاح مردم است.
شك نيست كه پيامبران براى هدايت مردم به راه راست و براى سعادت و نجات مردم و خير و صلاح و فلاح مردم مبعوث شدهاند. سخن در اين نيست؛ سخن در اين است كه اين راه راست به چه مقصود نهايى منتهى مىشود؟
سعادت مردم از نظر اين مكتب در چيست؟
در اين مكتب چه نوع اسارتها براى بشر تشخيص داده شده كه مىخواهد مردم را از آن گرفتاريها نجات دهد؟ اين مكتب، خير و صلاح و فلاح نهايى را در چه چيز مىداند؟
در قرآن كريم ضمن اين كه به همه اين معانى اشاره يا تصريح شده، دو معنى و دو مفهوم مشخص ذكر شده كه مىرساند هدف اصلى، اين دو امر است، يعنى همه تعليمات پيامبران مقدمهاى است براى اين دو امر. آن دو امر عبارت است از:
شناختن خدا و نزديك شدن به او، و ديگر برقرارى عدل و قسط در جامعه بشرى.
قرآن كريم از طرفى مىگويد:
يا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِنَّا أَرْسَلْناكَ شاهِداً وَ مُبَشِّراً وَ نَذِيراً. وَ داعِياً إِلَى اللَّهِ بِإِذْنِهِ وَ سِراجاً مُنِيراً .
اى پيامبر! ما تو را گواه (گواه امت) و نويددهنده و اعلام خطركننده و دعوت كننده به سوى خدا به اذن و رخصت خود او، و چراغى نورده فرستاديم.
در ميان همه جنبههايى كه در اين آيه آمده است، پيداست كه «دعوت به سوى خدا» تنها چيزى است كه مىتواند هدف اصلى به شمار آيد.
از طرف ديگر درباره همه پيغمبران مىگويد :
لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَيِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْكِتابَ وَ الْمِيزانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ ...
ما پيامبران خويش را با دلايل روشن فرستاديم و با آنها كتاب و معيار فرود آورديم تا مردم عدل و قسط را به پا دارند ...
اين آيه صريحاً به پا داشتن عدل و قسط را هدف رسالت و بعثت پيامبران معرفى كرده است.
دعوت به خدا و شناختن او و نزديك شدن به او يعنى دعوت به توحيد نظرى و توحيد عملى فردى؛ اما اقامه عدل و قسط در جامعه يعنى برقرار ساختن توحيد عملى اجتماعى ...
استاد شهيد مرتضي مطهري ، مجموعه آثار ، جلد 2 ، صفحه 173 و174
(استفاده از مطلب فقط با ذكر نشاني سايت جايز است )