ویژگیها و شاخصه های عرفانهای بدلی انسان نیازشدیدی به معنویت دارد چون دارای حسی عالی وروحانی است که با این حس می خواهد به دریای حقیقت متصل گردد،اما درفضای حاکم برجهان به چنین معنویتی دست نیافته وهم چنان درجستجوی حقیقت است. دراین آشفته بازارعقاید، بازار پر رونقی برای مروجّان و مدعیان مرامهای مدعی معنویت و مکاتب مدعی عرفان ، ایجاد گردیده است . عرفانهایی که شریعت را نفی کردهاند ، خدا را به دلخواه خود تفسیر و تعبیر می کنند ، انسان را در چارچوب نظرات شخصی خود و طبق اهداف نفسانی خود تفسیر می کنند ، منهای شریعتند و مناسک شریعت را به کلی نفی کردهاند و ...
این عرفانها با خصوصیات ویژهای در دهه های اخیر رو به تزاید نهادهاند و هر روز عرفانی بدلی ، خود نمایی میکند . این مسئله کاملاً بازاری شده و هر کسی به خود اجازه می دهد راهی را فرا روی بشر بگذارد ، به گونهای که امروز حدود چهار هزار نحله عرفانی در غرب و شرق عالم شکل گرفته که البته همگی از آبشخور غرب بهره میگیرند.
نیاز شدید انسان به تعابیر روحانی و عرفانی و الهی از جهتی و پیدایش بحران در وضعیت کنونی بشر بر اثر پیدایش بحرانهای معنویت و بنبستهایی که برای ایدئولوژیهای بشری و علم و صنعت و تمدن افسار گسیخته غربی به وجود آمده ، عرفانهایی کاذب و نوظهور یا بدلی که در واقع از آبشخور دامهای شیطانی ایجاد شده شکل گرفتهاند ، البته پیدایش اینها فرایندی به شکل ذیل را دارند :
حاکمیت کلیسا---->حاکمیت علم---->ایدئولوژی---->روشنفکری---->عرفانهای ژلهای----> گروههای انحرافی----> نیهیلسم
|