فریب خورده وقتی ابن عباس حاکم بصره بود، ابوالاسود دوئلی در نامه ای برای امیرالمومنین عليه السلام نوشت که ابن عباس در اموال بیت المال حیف و میل شخصی می کند. امام علی عليه السلام طی نامه ای به ابن عباس نوشت که گزارش چنین و چنان به من رسیده، لذا صورت حساب خود را برایم بفرست. ابن عباس نه تنها جواب امام را نداد و صورت حساب را نفرستاد، بلکه بدون اطلاع ذخیره بیت المال بصره را شبانه به کمک اقوام خود با حراست شمشیرها غارت کرده و به مکه فرار کرد. او می دانست حکومت علی عليه السلام حق است، اما درخواست صورت حساب امام را بهانه کرد و با غارت اموال بیت المال به بصره رفت و اقدام به خرید کنیزان زیبا و املاک فراوان کرد.
حضرت امیرعليه السلام چون از خروج ابن عباس و غارت بیت المال بصره اگاه شد، نامه ای به او فرستاد، نامه ای که سراسر درد و اندوه حاکمی مظلوم و تنها را تداعی می کرد.
ابن عباس زمانی نامه امام را دریافت کرد که با سه کنیز سفیدی که تازه خریده بود روزگار به عشرت می گذراند. او در جواب امام نوشت: نامه تو به دستم رسید و دانستم که آن چه من از بیت المال برداشته ام بر تو گران امد، به جان خودم که حق من از بیت المال، بسیار بیشتر از آن است که برداشته ام، والسلام.
امام علی عليه السلام در جواب او نامه ای مفصل نوشت، تا آن جا که فرمود: ... اینک به جایی رسیده ای که فریب خورده، بانگ حسرت برمی داری و گناهکار آرزوی توبه می کند و ستمگر خواهان بازگشتن می شود و دیگر راه بازگشت نیست،
|