تاريخ انتشار: 21 آذر 1391 ساعت 13:14:21
لزوم برپايی جلسات تفسير قرآن كريم به تعداد جلسات روضه امام حسين(ع)

(ايكنا)، _ حجت‌الاسلام والمسلمين محسن قرائتی، رئيس ستاد اقامه نماز كشور، در مراسم افتتاحيه دومين جشنواره شمسه قرآنی در سخنانی با اشاره به برگزاری جلسات تفسير قرآن كريم در دانشگاه تهران گفت: خداوند در قرآن كريم از لفظ جميل بسيار زياد و از لفظ جمال يكبار استفاده كرده است. ما در دانشگاه تهران پس از برگزاری نماز جماعت روزی يك صفحه از قرآن كريم را تفسير می‌كنيم؛ يك روز به آيه «وَلَكُمْ فِيهَا جَمَالٌ حِينَ تُرِيحُونَ وَحِينَ تَسْرَحُونَ» برخورد كرديم.
يك بار استفاده از كلمه جمال در قرآن

وی در ادامه افزود: با توجه به معنی اين آيه «و در آن‌ها براى شما زيبایى است آنگاه كه [آن‌ها را] از چراگاه برمى‏‌گردانيد و هنگامى كه [آن‌ها را] به چراگاه مى‌‏بريد» شايد برای برخی اين شائبه به وجود بيايد كه چرا خداوند تنها يكبار از لفظ جمال در قرآن كريم استفاده كرده است و آن يكبار هم برای توصيف زيبايی گله ميش بوده است. اگر كسی با مفهوم قرآن آشنا نباشد به مشكل برخواهد خورد و شايد پيش خودش فكر كند كه اسلام دين چوپانان است و ربطی به عصر جديد كه عصر اتم است ندارد.

رئيس ستاد اقامه نماز كشور در ادامه با بيان زيبايی‌های گله ميش، خودكفايی، در حال حركت بودن، حركت دسته جمعی، هدف داشتن، ارزشی بودن هدف، داشتن منافع زود بازده و دير بازده، عدم منت گذاشتن در منافع، دارا بودن حركتی هماهنگ با طبيعت و تحت مديريت يك رهبر عاقل (چوپان) را از جمله ويژگی‌های گله ميش عنوان كرد و افزود: به اين دليل خداوند متعال از كلمه جمال برای اين حيوان استفاده كرده است.

شرايط جمهوری اسلامی منطبق بر آيه وَلَكُمْ فِيهَا جَمَالٌ حِينَ تُرِيحُونَ وَحِينَ تَسْرَحُونَ است

اين مفسر قرآن كريم در ادامه با منطبق كردن شرايط جمهوری اسلامی ايران در زمان‌های مختلف با تعابيری كه از اين آيه شريفه می‌شود، اظهار كرد: بنابراين بايد گفت جمهوری اسلامی ايران نيز زيباست چرا كه روزی كه جمهوری اسلامی روی پای خودش بود و خودكفا بود همان روزی بود كه گندم نخريد و روزی كه پويا و در حال حركت بود، روزی كه حركت جمهوری اسلامی هماهنگ بود، روزی كه جمهوری اسلامی همه كارهايش هدفمند بود، روزی كه جمهوری اسلامی به اهدافش رسيد و اين اهداف دارای ارزش بود همه اينها بر اساس همان آيه نشان دهنده اين است كه جمهوری اسلامی هم زيبا است.

حجت‌الاسلام والمسلمين قرائتی خاطرنشان كرد: اگر انس و الفت مردم با قرآن به جايی برسد كه مردم به جای سطح قرآن در عمق آن شناور شوند آن وقت است كه بايد بگوييم مردم مزه قرآن را دريافته‌اند و اگر غير از اين باشد با پوست قرآن كلنجار رفته‌ايم. متأسفانه شاهد هستيم كه برخی مواقع كارهای غيرضروری زيادی در زمينه قرآن صورت می‌گيرد كه انجام دادن آن فعاليت هيچ ضرورتی برای جامعه نخواهد داشت.
رئيس ستاد اقامه نماز با انتقاد از برخی كارهای تبليغی كه در زمينه قرآن صورت می‌گيرد، گفت: فعاليت در اين زمينه‌ها فعاليت در سطح قرآن است كه اين نياز جامعه ما نيست بلكه ما نياز به ورود به عمق قرآن داريم. قرآن شيرين است. متأسفانه دستی در كار بود كه ما قرآن را نفهيم و متوجه عمق معارف آن نشويم.

اين مفسر قرآن كريم افزود: چون ديدند در مدارس ايران در كنار زبان انگليسی، عربی هم تدريس می‌شود، ترسيدند كه مردم با يادگيری عربی با قرآن آشنا شوند بنابراين تلاش كردند تا يك كتاب عربی بی‌خاصيت را برای تدريس به مردم ارائه دهند. زمانی كه جمهوری اسلامی برخی از متون را تغيير داد برخی سفارتخانه‌ها اعتراض كردند كه همين امر نشان دهنده اين بود كه كشورهای مطبوع همان سفارتخانه‌ها در زمان قبل از انقلاب متن كتب عربی را تأييد می‌كرده‌اند.

بايد تلاش كنيم مزه قرآن را به مردم بچشانيم

وی در بخشی ديگری از صحبت‌های خود در مراسم افتتاحيه دومين جشنواره شمسه قرآنی اظهار كرد: ما بايد تلاش كنيم تا مزه قرآن را به مردم بچشانيم و اين را نيز بايد بدانيم كه مزه قرآن با فهم و تدبر در آن به مردم چشانده می‌شود. در مورد احاديث هم چنين چيزی صدق می‌كند. زمانی كه ما فقط متن عربی حديث را بخوانيم اما چيزی از متن آن متوجه نشويم در واقع مزه آن را در نيافته‌ايم.

حجت‌الاسلام والمسلمين قرائتی در ادامه با اشاره به سخنی از علامه طباطبايی گفت: قرآن بايد هر دو سال يكبار مجدد تفسير شود چرا كه هر روز مسئله جديدی در دنيا كشف می‌شود كه قرآن آن را بيان كرده است. ما در قرآن داريم كه «دريا شعله می‌كشد» و امروزه ژاپنی‌ها به اين نتيجه رسيده‌اند كه از آب می‌شود بنزين درست كرد و اين همان گفته قرآن كريم است.

رئيس ستاد اقامه نماز كشور با ذكر نمونه‌های ديگری از كشفيات دنيا كه پيش از اين در قرآن آمده است، گفت: وقتی قرآن در يكی از آيات می گويد«لِإِيلَافِ قُرَیْشٍ» شايد برخی بگويند اين آيه كه قوم قريش 1400 سال پيش زندگی كوچ‌‌نشينی داشته‌اند چه پيامی می‌تواند برای امروز ما داشته باشد؟ اولين پيامی كه می‌توان از اين آيه دريافت كرد اين است كه قرآن كريم می‌خواهد بگويد در زندگی تحرك داشته باشيد و اگر جايی در تابستان برای كار، مناسب نيست به جای معتدل‌تر رويم و آنجا كار كنيم.

اين مفسر قرآن كريم با اشاره به اينكه ما هنوز به يك ميلياردم مفاهيم قرآن نرسيده‌ايم، افزود: چيزی كه ما به آن می‌پردازيم پوست قرآن است. حفظ و قرائت قرآن كريم خوب است اما چيزی كه از ما خواهند خواست تدبر در قرآن است. 2700 نكته حقوقی از قرآن استخراج شده است و به عنوان كتابی با نام قرآن و حقوق انتشار يافته است.

حجت‌الاسلام والمسلمين قرائتی در ادامه سخنان خود در مراسم افتتاميه دومين جشنواره شمسه قرآنی ضمن اشاره به وجود 300 اصل در مورد مديريت در قرآن و 650 آيه در رابطه با سياست، تصريح كرد: زمانی كه در نماز می‌گوييم «غير المغضوب عليهم والضالين» شايد معنی آن را بدانيم اما آيا تحقيق كرده‌ايم كه افرادی كه قرآن آن‌ها را غضب كرده است چه كسانی هستند كه ما از خدواند می‌خواهيم ما را غير از غضب شده‌ها قرار دهد.

وی اظهار كرد: زمانی كه حضرت علی(ع) در زمان شهادت كلمه «فزت» را به زبان می‌آورد سرسری از روی اين كلمه عبور می‌كنيم در حالی كه اگر قرآن را باز كنيم و اين كلمه را بجوييم می‌بينيم كه خداوند 18 كمال را با «فزت» معرفی كرده است. پس زمانی كه حضرت علی (ع) ضربت می‌خورند از تمام اين 18 كمال بالا می‌روند.

استفاده از جشنواره شمسه به عنوان بستری برای ورود به عمق قرآن

رئيس ستاد اقامه نماز كشور در بخش پايانی صحبت‌های خود با تشكر از برگزار كنندگان جشنواره شمسه آن را حركت خوب و مناسبی دانست و افزود: برگزاری جشنواره شمسه قرآنی بستر خوبی را فراهم خواهد كرد، منتها بايد به اين بستر وارد شد تا بتوانيم از سطح قرآن به عمق آن وارد شويم. ما بايد روزبه‌روز در تدبر و فهم در قرآن عميق‌تر شويم.

حجت‌الاسلام قرائتی خاطرنشان كرد: ما بايد به سمتی پيش برويم كه به تعداد جلسات روضه امام حسين(ع) بايد جلسه تفسير قرآن داشته باشيم، چرا كه پيامبر اكرم(ع) فرموده‌اند قرآن و عترت نبايد از هم جدا شوند. اگر در تهران 6000 هيئت عزاداری داشته باشيم اما جلسات قرآن كمتر باشد بدانيد كه قرآن و عترت از هم جدا افتاده‌اند. پيامبر اكرم(ص) در جايی فرمودند كه قرآن و امام حسين(ع) از هم جدا نمی‌شوند و در اين زمينه از كلمه «لن» به معنی هرگز استفاده كرده‌اند.
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=31316
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.