شرح و تفسیر قسمت هایی از زیارت عاشورا (۲1) – تقرب به اهل بیت(ع)موجب تقرب به خداست یا ابا عَبداللهِ انّی اَتَقَرَّب اُلی الله و اِلی رَسوله و اِلی اَمیرالمومنینَ و اِلی فاطمة و اِلی الحسنِ و اِلیکَ بِموالاتِکَ و بالبرائة [مِمَّن قاتَلَکَ و نَصَبَ لَکَ الحَربَ و بالبرائةِ مِمَّن اَسَّسَ اَساسَ الظُلم و الجور علیکم و اَبرءُ اِالی الله و اِلی رَسولِه ] مِمَّن اَسَّس اَساسَ ذلک و بنی عَلیهِ بُنیانه [ وَ جَری فی ظلمه و جوره] عَلَیکم و عَلی اَشیاعِکم. برئتُ اِلی اللهِ و اِلیکُم منهم و اَتَقربُ اِلی الله ثُم الیکُم بِموالاتِکُم و مُوالاة وَلیکُم و بِالبرائَةِ مِن اَعدائِکم و الناصِبینَ لَکُمُ الحَربَ و بِالبرائة مِن اَشیاعِهِم و اَتباعِهِم.
ای اباعبدالله! من به سوی خدا و به پیامبر و به امیرمؤمنان و به حضرت فاطمه و به امام حسن و به تو تقرب میجوییم (و نزدیک میشوم) با سرمایهی دوستیات و با بیزاری [از هر که به کشتارت پرداخت و برای جنگ با تو عَلم افراخت و با تبرّی از هر که آهنگ ظلم و جور به شما را آغاز ساخت و با توجه به خدا و پیامبر، اظهار برائت میکنم] از هر که پایهی این کار را گذارد و بنیانش را بر آن نهاد و برای ستم و تعدّی بر شما و شیعیانتان به راه افتاد. من به جانب خدا و به شما روی آورده، از آنها تبرّی مینمایم و سپس با موالات شما و موالات هر که دوستدار شما است و با بیزاری از دشمنانتان و از کسانی که به نبرد با شما پرچم افراشتند و از شیعیان آنان و پیروانشان به سوی خدا و سپس به شما تقرّب میجویم.
مورد اوّل
الف: «تقرّب» تفعّل از «قرب» است و این که «قرب» به معنای نزدیک شدن را به «تقرّب» مبدّل ساختهاند شاید برای یکی از دو چیز باشد:
1-طلب و درخواست. یعنی میخواهم و میل و آرزو دارم که به شما نزدیک شوم.
2- برای مبالغه در نزدیک شدن. یعنی «قرب» به معنای نزدیک شدن است، و «تقرّب» بسیار نزدیک شدن.
و واضح است که در این گونه موارد، منظور از نزدیک شدن، قُرب معنوی است نه قرب مکانی و در قرب معنوی با رعایت طاعت و ترک معصیت و آراسته شدن به مکارم اخلاق است تا شخص از صورت ایمان ظاهری گذشته، به حقیقت ایمان برسد. فانّ لکلّ حقّ حقیقةً و علی کلّ صوابٍ نوراً.
زائر نام پنج تن پاک را میبرد که محبوبترین خلق، نزد خدای عالماند و هیچکس در عظمت و مقام به مرتبهی ایشان نمیرسد.
زائر امیدوار است که خطای او بخشیده شود و با توسّل و تمسّک به دوستی آنان، به درجات عالیه نائل گردد.
ما همه خطا کاریم امّا به لطف و کَرَم این خاندان، مستظهر و امیدوار...«که مستحقّ کَرامت، گناهکارانند»
منبع : ترجمه و شرح زیارت عاشورا، تلخیص کتاب شفاء الصدور فی زیارة العاشور، نوشته مرحوم آیت الله حاج میرزا ابوالفضل مجتهد تهرانی (پدربزرگ همسر مرحومه امام خمینی)، به کوشش: مرحوم حجت الاسلام حسن ثقفی تهرانی (برادر خانم امام خمینی)، چاپ دوم سال 1386، انتشارات هاد، صفحه 360 تا صفحه 361
* استفاده بدون ذکر نشانی : http://www.hankh.ir/?p=31098 ممنوع است *
|