شرح و تفسیر قسمت هایی از زیارت عاشورا (20) – شناخت و دوستي امام حسين و اهل بيت(ع) اكرام بي بديل خدا از بنده است فاسئل الذي اكرم مقامك و اكرمني بك ان يرزقني طلب ثارك مع امام منصور من اهل بيت محمد صلي الله عليه و آله : از اين رو از خدايي كه مقام و منزلت تو را تكريم و تعظيم فرمود و مرا به بركت تو گرامي داشت، درخواست مي نمايم كه توفيق خون خواهي تو را در ركاب امام نصرت يافته از خاندان حضرت محمد(ص) روزي من فرمايد.
اکرام آن حضرت به چیست؟
اکرام حضرت سیدالشّهداء عَلَیه السَّلام علاوه بر آن چه نسبت به تمامی انبیا و اولیاء – به طور عموم- و نسبت به امامان معصوم عَلَیه السَّلام- به خصوص- از نظر اِکرام و احترام میشناسیم، الطاف الّهیّه در حقّ آن جناب - بالاخصّ- است که به پاداش شهادت آن حضرت به وی اعطا شده است و بخشی از آن الطاف را در روایات صحیح و اخبار متواتره بدین ترتیب ذکر فرمودهاند:
اکرام اوّل
مقام «پدری» و «ابّوت ائمّهی شیعه عَلَیه السَّلام» است که خدای عزّوجلّ آن جناب را به این شرف برگزید و به این فضیلت و امتیاز، مخصوص فرمود و در اخبار بسیار به این مزیّت آسمانی و عرشی اشاره و تصریح شده است.
اگر چه ممکن است کسی بگوید که در این شرافت و افتخار حضرت علی عَلَیه السَّلام مقدمند. زیرا ایشان پدر امام مجتبی و خود سیّدالشّهداء عَلَیه السَّلام نیز هستند.
پس اگر امام حسین سلام الله علیه پدر نه اماماند، مولا پدر والا مقام یازده امام میباشند.
بدین جهت نویسندهی محقق و نابغهی زمان، مولف شفاء الصّدور، رضوان الله تعالی علیه - در صفحه 279 از کتاب- جملهای دارند که خلاصهی آن چنین است:
و مخفی نماند که این خصوصیّت از برای حضرت سیّدالشّهداء عَلَیه السَّلام نسبت به امام مجتبی سلام الله علیه است. چون این دو شاهزاده از حیث نَسَب، نجیبترین خلق و اشرف بنی آدم اند. هیچکس را پدری به جلالت و عظمت پدر و مادری به شرافت و عصمت مادر و جدّی به بزرگواری و مرتبت جدّ این دو امام عَلَیه السَّلام نیست. اما میتوان گفت که امام حسین عَلَیه السَّلام از نظر «مجد» که «شرف مکتسب از غیر» است. این امتیاز را دارد که اولاد او امام و معصوم و رهبران الهی برای جامعهی بزرگ اسلامی هستند.
منزّه عن شریکٍ فی محاسنه فجوهر الحسن فیه غیر منقسم
و من نگارنده این سطور، عرض میکنم که باز جای سوال باقی است و آن این که حضرت مجتبی عَلَیه السَّلام نیز پدر امامان معصوم هستند از امام پنجم به بعد عَلَیه السَّلام . زیرا مادر امام باقر، دختر حضرت امام مجتبی است، سلام الله علیهم اجمعین و خود صاحب شفاء الصّدور، قدّس سرّه، در جملهای که در این دعای شریف گذشت و خواندیم: «السّلام علیک یا ابن رسول الله»، مفصّل، بحث فرمودند که نوادهها و نتیجهها ... چه دختری و چه پسری، همگی فرزندان پدران بزرگ و مادران بزرگ هستند و از این جهت که «محرمیّت» باشد و «پدر و فرزندی» صدق کند و ثابت شود دختر و پسر تفاوتی ندارد.
بنابراین، ائمّهی معصوم، از حضرت باقر تا امام دوازدهم ارواحنا فداهم، همگی فرزندان امام حسناند همانگونه که فرزندان امام حسین عَلَیه السَّلام میباشند...
مورد سوم
این که میگوییم: «و اَکرمنی بک ...»: «مَرا با وساطت شما گرامی داشت»، ظاهراً به سه معنا است:
معنای اوّل
اِکرام به نعمت وجود است. یعنی خداوند با ایجاد ما، بر ما منت نهاد و ما را با آوردن به دنیا اِکرام فرمود و می دانیم هر چه از خدا به هر که رسد از بركت آن معصوم و خاندان او عَلَیه السَّلام خواهد بود.
در دعای جامعهی کبیره خواندهایم:
«موالیَّ لا اُحصی ثناءَکم و لا اَبلغُ من المدح کنهکم و من الوصف قدرکم و انتم نور الاخیار و هداة الابرار و حجج الجبّار بکم فتح الله و بکم یختم و بکم یُنَزّل الغیث...»
که « ... باران رحمت الهی، توسط شما بر خلق میبارد و زنده میسازد».
در این زمین، چو تو خورشید طلعتی بوده است وگرنه ماه، به دور زمین نمیگردید
معنای دوم
ما را اکرام فرمود که توفیق اسلام و ایمان و ولایت آن امام را به ما داد و هر چشمهای از کمال در مخزن قلب شیعیان جاری است نشات گرفته از اقیانوس فضیلتهای اوست.
معنای سوّم
خصوصیّتها و امتیازاتی که برای ارادتمندان آن حضرت به یُمنِ وی در نظر گرفته شده و مقاماتی که در نتیجهی دوستی و محبّت و خدمت و عرض ادب به ساحت قدس او، برای دوستانش حاصل میگردد. مانند ثواب گریه و زیارت و هم چنین استجابت دعای ارادتمندانش در زیر قبّهی مطهّر و بودن شفا در تربتش و سایر برکات که به سطوری از آنها پیشتر اشاره نمودیم.
ترجمه و شرح زیارت عاشورا، تلخیص کتاب شفاء الصدور فی زیارة العاشور، نوشته مرحوم آیت الله حاج میرزا ابوالفضل مجتهد تهرانی (پدربزرگ همسر مرحومه امام خمینی)، به کوشش: مرحوم حجت الاسلام حسن ثقفی تهرانی (برادر خانم امام خمینی)، چاپ دوم سال 1386، انتشارات هاد، صفحه 310 ، 311 ، 340 و341
* استفاده بدون ذكر نشاني : http://www.hankh.ir/?p=31072 ممنوع است *
|