شرح و تفسیر قسمت هایی از زیارت عاشورا(۵) – فاطمه(س) سرور بانوان جهان از ابتدا تا انتهاست السلام عليك يا بن فاطمة الزهراء سيدة نساء العالمين
در علل الشّرایع، از «عبدالله محض»روایت مینماید که «ابوالحسن» از من پرسید (گویا مقصود، حضرت سید السّاجدین است) که چرا فاطمه را، فاطمه نام نهادند؟
گفتم: تا فرق باشد میان او و میان اسمها!
فرمود: فاطمه هم از اسماء است. اما علت این انتخاب و اسم، آن است که خدای تعالی عالم به کائنات بود و میدانست که پیامبر اسلام صَلّی الله عَلَیهِ وآلِه و سَلّم از قبیلههای مختلف عرب زن میگیرد و آنها طمع در وراثت خلافت مینمایند. ولی چون حضرت زهرا علیها السّلام متولد شد خدایش فاطمه نام نهاد و خلافت را در اولاد او قرار داد و دیگران را مقطوع و ممنوع فرمود. پس بدین جهت این بانو را فاطمه می نامند که:
«لانّها فَطَمت طمعهم و معنی فطمت قطعت»
«زیرا او طمع آنان را قطع فرمود و معنای فاطمه قطع کننده است»...
حدیثی از شیعیان محترم:
حدیثی هم برای تبرک، از کتاب «مجالس صدوق رحمة الله» نقل مینماییم که راوی میگوید: «به حضرت صادق آل محمّد صَلّی الله عَلَیهِ وآلِه و سَلّم عرضه داشتم که پیامبر محترم که فرموده: فاطمه، سیّدهی نساء اهل بهشت است، آیا سیّده و بانوی بانوان زمان خود میباشد؟ فرمود او مریم بنت عمران است که سیّده نساء عالم خود است. اما فاطمه علیها السّلام سیّدهی نساء اهل بهشت است از اولین و آخرین».
در روایتی دیگر، حضرت زهرا علیها السلام خود از پیامبر گرامی پرسیدند: آیا قرآن نفرموده که مریم، سیّدهی نساء عالمین است؟ فرمود: «او بانوی بانوان در زمان خویش است و شما بانوی بانوان، از اولین و آخرین میباشی»
همچنین صدوق رحمة الله «در معانی الاخبار، جلد1، ص 253، با اسناد» از مفضّل بن عمر نقل نموده که:
«قلت لاِبی عبدالله علیه السّلام اخبرنی عن قول رَسول الله صَلّی الله عَلَیهِ وآلِه و سَلّم فی فاطمة:
«انّها سیّده نساء العالمین»
اهی سیّده نساء عالَمها؟ فقال: ذاک مریم، کانت سیّده نساء عالَمها و فاطمة علیها السّلام سیّده نساء العالمین من الاولین و الاخرین»
که ترجمه حدیث را در چندین سطر پیش نوشتیم.
منبع : ترجمه و شرح زیارت عاشورا، تلخیص کتاب شفاء الصدور فی زیارة العاشور، نوشته مرحوم آیت الله حاج میرزا ابوالفضل مجتهد تهرانی (پدربزرگ همسر مرحومه امام خمینی)، به کوشش: مرحوم حجت الاسلام حسن ثقفی تهرانی (برادر خانم امام خمینی)، چاپ دوم سال 1386، انتشارات هاد، صفحه 148، 153 و 154
* استفاده بدون ذكر نشاني : http://www.hankh.ir/?p=30014 ممنوع است *
|