جام جم آنلاين نوشت:
هيچ ديني در سوريه به عنوان دين رسمي اعلام نشده است. مذهب تسنن مهمترين فرقه اسلامي در اين كشور است و تقريبا سهچهارم مسلمانان سوريه، سني مذهب هستند.
40 درصد مسلمانان اهل تسنن سوريه در شهرها بويژه در شهرهاي بزرگ زندگي ميكنند، در حالي كه ديگر مسلمانان سني مذهب ساكن روستاهاي كشور و نواحي بياباني هستند.
12درصد مسلمانان سوريه علوي هستند. علوي شاخهاي از مذهب تشيع است. اعضاي فرقه علوي بيشتر در ناحيه لاذقيه واقع در شمال غربي سوريه، در نواحي روستايي امتداد ساحل مديترانه و در كوهستانها زندگي ميكنند.
بيشتر مسيحيان سوريه عرب هستند و پيرو كليساي ارتدكس يونان، يا كليساي كاتوليك يونان هستند. پيروان كليساي ارتدكس ارمنستان نيز در سوريه ساكنند و در شهر حلب جمعيتي يكپارچه از ارامنه كاتوليك زندگي ميكنند.
مسيحيان معمولا در نواحي ساحلي، در نزديكي شهرهايي همچون دمشق، حلب، حماه و لاذقيه زندگي ميكنند.
حدود سه درصد مردم سوريه هم پيرو جامعه مذهبي دروزي هستند. بسياري از مسلمانان دروزي را اسلام نميدانند، چرا كه پيروان اين فرقه الحاكم خليفه فاطمي را ميپرستند كه سال 1021 ناپديد شد.
دروزيها معتقدند خداوند در الحاكم تجسم يافت و او به جهان باز خواهد گشت تا دوران طلايي را پديد آورد. بيشتر آنان در كوهستانهاي جبلالعرب در جنوب زندگي ميكنند.
از ديگر گروههاي ديني در سوريه ميتوان به فرقه اسماعيليه كه شاخهاي از مذهب تشيع است، اشاره كرد. پيروان اين فرقه در ناحيهاي ميان حمص و حلب زندگي ميكنند. جامعه كوچكي از پيروان دين يهود هم در سوريه و اغلب شهرهاي دمشق و حلب ساكنند.
در ميان قبايل كرد پيروان مذهب يزيدي نيز وجود دارند. اين مذهب آميزهاي است از اديان يهود، مسيحيت و اسلام. حدود 15 هزار يزيدي در سوريه و در نزديكي مرز عراق ساكنند.
جمعيت سوريه حدود 24 ميليون نفر است كه 74درصد سني مذهب، 12 درصد علويان (شيعه اثنيعشري، اسماعيليه)، 10 درصد مسيحي و 3 درصد دروزيها و ديگر اديان هستند. از لحاظ زباني 90درصد عرب و 9درصد كرد و يكدرصد ارامنه، ترك و تركمن هستند.
بيشتر افسران عاليرتبه نظامي و امنيتي سوريه از همكيشان خانواده اسد يعني علويان بوده، اما سنيها هم در كميته مركزي حزب بعث و حزب حاكم سوريه اكثريت را دارند.
مذهب حاکمان سوریه
يكي از استدلالهايي كه سلفيها و وهابيهاي مسلح براي جهاد در سوريه ميآورند، اين است كه نظام سوريه علويمذهب است، اما آيا واقعا نظام سوريه يك نظام علوي است؟
به گزارش فارس، چندي پيش پايگاه خبري عربيپرس اقدام به بازنشر مقالهاي كرد كه به بررسي تركيب مذهبي حاكمان سوريه ميپرداخت.
به نوشته اين منبع پس از شكست جريان اخوانالمسلمين (سوريه) در رويارويي با حافظ اسد، رييسجمهور فقيد اين كشور، مذهب سني نهتنها شكست نخورد، بلكه در سوريه لائيك، قدرتمندتر هم شد.
از اين رو اهل سنت توانستند از دولت لائيك سوريه امتيازهاي ديني بيشتري بگيرند و حتي در دستگاههاي حكومتي نيز از نفوذ خوبي برخوردار شوند. نگاهي به اطلاعات ارائه شده از سوي همين منبع، مذهب مقامات سياسي مهم سوريه را چنين نشان ميدهد:
1ـ خانواده اسد اعم از پدر، مادر و برادران و خواهرانش: شيعه علوي
2ـ عبدالحليم خدام (نخستوزير حافظ اسد و مشاورفراري فرزندش): اهل سنت
3ـ حكمت الشهابي، رئيس سابق ستاد مشترك ارتش سوريه: اهل سنت
4ـ مصطفي طلاس، وزير دفاع دولت حافظ اسد:اهل سنت
5ـ عبدالله الاحمر، معاون دبير كل حزب بعث سوريه:اهل سنت
6ـ اسماء اسد، همسر رئيسجمهور فعلي:اهل سنت
7ـ فاروق الشرع، معاون اول رئيسجمهور فعلي: اهل سنت
8ـ محمد سعيد بختيان، سرلشكر عليالمملوك، سرلشكر ديب زيتون، سرتيپ تركماني و.... (كه همه از مقامات نظامي يا اطلاعاتي سوريه هستند): اهل سنت
از همه اينها گذشته تجار دمشق و حلب كه نبض اقتصاد سوريه و گلوي مالي نظام اين كشور را در اختيار دارند و البته از مهمترين حاميان اسد نيز به حساب ميآيند غالبا اهل سنت هستند.
همچنين مساجد قاهره و رياض در مجموع به تعداد نيمي از مساجدي نميرسد كه فقط در شهر دمشق است و عجيب اينكه همه آنها به اهل سنت تعلق دارد.