«...انسان حالتى دارد كه از يك نواختى ملول مىشود، طالب تجدّد و تنوّع است.
تجدّد و نوخواهى، احتياجى است در وجود بشر. امّا اين كه رمز اين كار چيست، چرا بشر در كمال اشتياق چيزى را طلب مىكند و همين كه به او رسيد از شدّت و هيجانش كاسته مىشود، كم كم به سردى و خستگى و احياناً به تنفّر و انزجار منتهى مىشود، مطلبى است كه امشب نمىخواهم وارد بحث آن بشوم.
بعضى گمان مىكنند كه اين خصيصه، ذاتى بشر است. بشر هميشه مشتاق و آرزومند چيزهايى است كه ندارد. داشتن، مدفن عشق و علاقه و خواستن است. امّا بعضى ديگر نظر دقيقترى دارند. مىگويند اگر واقعاً چيزى مطلوب غريزى و ذاتى بشر باشد، ممكن نيست كه وصال او را سرد و افسرده كند. در نهاد و غريزه بشر معشوق و محبوبى كاملتر و عالىتر است؛ محبوبى كه كمال لا يتناهى است. به دنبال هر محبوبى كه مىرود، در حقيقت، نشانى از محبوب اصلى و واقعى خود در او مىبيند و به گمان محبوب اصلى به سراغ او مىرود، امّا پس از وصال چون خاصيّت آن محبوب اصلى را در او نمىبيند و احساس مىكند كه اين موجود قادر نيست خلأ وجودى او را پر كند، به سراغ محبوبى ديگر مىرود، و همين طور ... مگر آن كه روزى به محبوب اصلى و حقيقى خود نائل گردد؛ آن وقت به كمال واقعى خود كه اتّصال به كمال لا يتناهى است، خواهد رسيد و در بهجت و سعادت كامل غرق مىگردد و براى هميشه آرام مىگيرد و ديگر خستگى و افسردگى و كسالت در او راه نمىيابد (ألا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلوبُ) .
قرآن كريم درباره بهشت مىفرمايد: «لا يَبْغونَ عَنْها حِوَلًا» يعنى اين تفاوت ميان نعمتهاى آخرت و اين دنيا هست كه در اين دنيا انسان طالب تحوّل و تغيّر است، امّا در آخرت طالب تغيّر و تحوّل و نو شدن و عوض شدن نيست.
به هر حال، مسلّماً انسان در اين دنيا طالب تجدّد و تنوّع است. تجدّد موجب انبساط و شكفتگى خاطر مىگردد، خصوصاً اگر آن تجدّد و تنوّع در جهت حيات و تازگى زندگى باشد. تجدّد و تنوّع، كدورت و ملال را از خاطر مىزدايد.
هر زمان نو صورتى و نو جمال تا ز نو ديدن فرو ميرد ملال
در تشريع نيز اين نكته رعايت شده، در هفته، روزى و در سال، ماهى براى عبادت اختصاص داده شده است؛ يعنى تشريع به بدرقه تكوين رفته است. روز جمعه در هفته، و ماه رمضان در سال، اوقات تجديد حيات معنوى و زدودن خاطر از ملالها و كدورتهاى مادّى است. در حديث است:
لكلّ شىء ربيع و ربيع القرآن شهر رمضان.
هر چيزى بهار و فصل تجديد حياتى دارد؛ بهار و فصل تجديد حيات قرآن در دل اهل ايمان، ماه رمضان است.»
** مجموعه آثار استاد شهيد مطهري ، جلد سوم ، صفحه 367 و 368 **