گروه سياسي – محمدحسين روانبخش: رواج دروغ در ميان افراد مختلف و ريختن قبح آن در سالهاي اخير موضوعي است که اگر چه براي بعضي از مسوولان چندان اهميتي ندارد اما براي بزرگاني از قبيل آيت الله مظاهري که عمري را در راه ترويج اخلاق اسلامي گذراندهاند چيزي نيست که بتوان به راحتي آن را ناديده گرفت. سال گذشته در 16 مرداد ، اين معلم اخلاق حوزه ضمن ابراز نگراني شديد از رواج دروغ در رسانهها، مطبوعات و سايتهاي خبري، جامعه آغشته به دروغ را جامعه غيراسلامي خوانده و گفت: متاسفانه دروغ و نيرنگ همه جامعه را فرا گرفته است! دولت و مسئولين نيز در مواردي به مردم دروغ ميگويند و در مقابل، مردم نيز در مواردي که بايد با مسئولين صادق باشند، به دروغ گويي ميپردازند.
وي در آن زمان در چهارمين جلسه از سلسله مباحث اخلاق با عنوان«فضيلتهاي فراموش شده»، «صداقت» را يکي ديگر از فضيلتهاي فراموش شده جامعه کنوني دانسته واظهار داشت: صداقت، صفا و صميميت، فضايل مهم و فراموش شده اي هستند که در بين مردم مغفول اند و در عوض، رذائلي همچون دروغ، تقلب، حقه بازي و نيرنگ، جايگزين صفت حسنه صدق شده و شهرت فراواني نيز يافته اند.
آيت الله مظاهري با بيان چند روايت از اهل بيت( ع) صفاتي همچون صداقت و امانتداري را از علامات اهل دين برشمرده و خاطرنشان ساخت: اهل بيت( ع) در روايات متعددي فرموده اند: مسلمان واقعي با دو صفت «صداقت» و «امانتداري» شناخته ميشود و از اين جهت ميتوان گفت: افراد حقه باز، فريب کار و دروغگو، مسلمان واقعي نيستند. معظم له با اشاره به اين که مسلمانان علاوه بر گفتار، در رفتار خود نيز بايد صادق باشند، تصريح کرد: اهميت صداقت نزد خداوند متعال به قدري است که ازهمه انبياي الهي براي مراعات صداقت و يکرنگي در گفتار و کردار و نيز براي وادار ساختن بندگان به راستي و صميميت در گفتار و کردار، ميثاق گرفته است.
آيت الله مظاهري از صداقت در خانه و حاکميت صفا و صميميت بين افراد خانواده، به عنوان قسم سوم صداقت نام برده و تاکيد کرد: ورود دروغ، نيرنگ و حيله گري به نظام خانواده، نه تنها منجر به بروز اختلافات اساسي بين زن و شوهر و فرزندان ميشود، بلکه بر تربيت فرزندان نيز اثرات سوئي خواهد داشت و موجب ميشود آنان اهل دروغ، ريا و نيرنگ شده و از صداقت و يکرنگي فاصله زيادي داشته باشند. معظم له در اين خصوص ادامه داد: خانه با صفا و نوراني، خانه اي است که در آن، زن و شوهر نسبت به همديگر صادق باشند و براي رفاه خانواده از هر کوششي دريغ نکنند و ايثار، گذشت و فداکاري را در خانه خود حاکم سازند؛ به گونه اي که اگر يکي از زوجين مرتکب اشتباهي شد، ديگري اشتباه او را نديده بگيرد و افزون بر اين، به او نيکي نمايد.
وي از صداقت اجتماعي و يکرنگي در گفتار و کردار با مردم، به عنوان قسم چهارم صداقت ياد کرده و خاطرنشان ساخت مردم بايد نسبت به يکديگر صادق باشند و از هرگونه ريا، تظاهر و تقلب و حقه بازي دوري گزينند که صفا و صداقت، موجب افزايش محبت اجتماعي بين مردم ميشود و تظاهر و دورويي، انسان را از چشم ديگران مياندازد و شخصيت او را لکه دار ميکند.
وي ادامه داد: حتي تعارفات روزمره و جاري بين مردم نيز بايد صادقانه باشد و تعارفات ظاهري و دروغين، گناه محسوب ميشود. آيت الله مظاهري ضمن ابراز نگراني شديد از رواج دورغ در رسانهها، مطبوعات و سايتهاي خبري، جامعه آغشته به دروغ را جامعه غيراسلامي خوانده و افزود: متاسفانه دروغ و نيرنگ همه جامعه را فرا گرفته است؛ به گونه اي که علاوه بر روزنامهها و سايتها که مکررا به دروغ متوسل ميشوند، حتي دولت و مسوولين نيز در مواردي به مردم دروغ ميگويند و در مقابل، مردم نيز در مواردي که بايد با مسئولين صادق باشند، به دروغ گويي ميپردازند.
ايشان از عدم مراعات صداقت در عرصه اقتصادي نيز انتقاد کرده و تصريح کرد: امروزه متاسفانه دروغ، تظاهر و تقلب در عرصه اقتصاد رواج دارد که نتيجه آن، شيوع معضلاتي نظير غش در معامله، کم فروشي و عدم ثبات نرخ کالاها است که گناهان بزرگي محسوب ميشود. معظم له در بخش پاياني بيانات خود، رياکاري، نفاق و دورويي را گناهان بزرگي دانسته و افزود: تعريف و تمجيد از خود و نيکو جلوه دادن عملکرد خود و نيز تخريب ديگران و عملکرد آنان، گناهان بزرگي است که از رذائلي همچون ريا و نفاق سرچشمه ميگيرد و اين طرز رفتار نه تنها محبوبيت اجتماعي را افزايش نميدهد، بلکه ضربات مهلکي به شخصيت انسان وارد ميسازد.
وي در اين باره افزود: متاسفانه ريا و رياکاري در بين مسئولين و مردم به قدري فراوان است که بايد گفت: جامعه ما بر روي دروغ، تظاهر، تعريف هاي بي جا و رياکاري ميچرخد و صدق و اخلاق در جامعه بسيار کمرنگ شده است. چنين جامعه اي از نظر پيامبر اکرم «صلي الله عليه وآله وسلم» جامعه اسلامي نيست و گريستن به حال اين جامعه رواست. منبع : روزنامه مردمسالاری