در گذشته، اقتصاد و توليد كشاورزي، فضاي بسيار خوبي براي ما فراهم آورده بود؛ اما متأسفانه هماکنون اين مزيت بزرگ را در كل كشور از دست ميدهيم.
بنا به گزارش «تابناک»، منصور حقيقتپور، نماينده مردم اردبيل، نير و نمين با بيان اين مطلب گفت: اقتصاد کشاورزی در کشور، در حال تبدیل شدن به یک اقتصاد ورشکسته است. زحماتی هم که در این عرصه کشیده میشود، سودی برای کشاورز ندارد. امروز چه مدیریتهای ضعیف، چه قانونگذاری ضعیف و چه نبود قوانین محکم حمایتکننده، باعث شده که کشاورزان ما از کار تولیدی دست کشیده و به سمت مشاغل خدماتی و واسطهای تمایل پیدا کنند.
وی در ادامه یادآور شد: اگر در سالهای گذشته، ده میلیارد دلار اعتبار برای واردات مواد غذایی و کشاورزی داشتیم، متأسفانه هماکنون این میزان به سی میلیارد دلار رسیده است؛ به عبارت بهتر، یعنی این که ما بیست میلیارد دلار از تولیدات کشاورزی خود را از دست دادهایم، چرا که اقتصادی نیست و فعالیت در بخش کشاورزی منتج به سود مناسب و معقول نمیشود.'
وی افزود: ما در زمینه محصولات کشاورزی، چالش جدی پیش روی خودمان خواهیم داشت که نمایندگان مردم در مجلس باید تلاش کنند با همکاری دولت، موانع و مشکلات برداشته شوند تا اقتصاد کشاورزی به عنوان یک اقتصاد پویا باشد.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به پرداخت یارانه به بخش کشاورزی از سوی دولتها در سراسر دنیا تصریح کرد: اگر ما تمایل داریم که بخش کشاورزی بتواند تولید کرده و ایجاد اشتغال داشته باشد، دولت نیز باید حمایت کند. دولت آمریکا ۱۳۵ سال است که یارانه تولید شیر را قطع نکرده و آن را به تولیدکننده میپردازد. ما متأسفانه این موارد را نداریم و بخش کشاورزی جدا بیمار است.
وی در ادامه با اشاره به مشکل خرید محصولات کشاورزان و نیز قیمتهای خرید تضمینی پایین گفت: قیمتهای تضمینی در کشور عادلانه نیست. استان اردبیل با تولید ۸۳۵ هزار تن محصول، قطب تولید محصول سیبزمینی در کشور است.
هر کیلو سیبزمینی برای کشاورز نزدیک دویست تومان هزینه دارد. در چنین حالتی دولت چرا قیمت خرید تضمینی ۱۳۵ تومان را مشخص میکند؟ مگر بخش خصوصی توان پرداخت خسارت را دارد؟ همچنین در زمینه محصول گندم، قیمت ۳۹۵ تومان برای هر کیلو عادلانه نیست.
ما حاضریم گندم را با بهای بالاتر از این مقدار از خارج کشور وارد کنیم اما نمیپذیریم که قیمت بالاتری برای این محصول در نظر بگیریم تا کشاورز نیز مورد حمایت قرار بگیرد. این در حالی است که متأسفانه در چند سال اخیر، نتوانستهایم بهای خرید گندم تضمینی را به کشاورز بپردازیم.
حقیقتپور درباره راهکارهای بهبود وضعیت کشاورزی در کشور نیز تأکید کرد: گویا باید مرور دوبارهای نسبت به قوانین داشته باشیم؛ یعنی قوانین پایداری را در این زمینه تصویب کنیم که مدلی از رفتار اقتصاد کشاورزی را به ما ارائه دهد. امروز در بخش تولید کشاورزی امنیت سرمایهگذاری وجود ندارد. هماکنون اگر کسی بخواهد برای تولید مرغ اقدام کند، نمیداند که دو ماه دیگر این محصول چه قیمتی خواهد داشت. همین طور قیمت اجناس دیگر مانند تخممرغ یا ...؛ بنابراین، باید شرایط و قوانین را ثابت و پایدار کنیم.
وی یادآور شد: تولیدکننده محصولات کشاورزی باید تحلیل هزینه فایده کرده و دریابد که اگر وارد این کار شود، چه سودهایی به دست خواهد آورد. در مقابل نیز باید مدیریت کنیم تا بموقع کود مورد نیاز را تهیه کرده و پس از به دست آمدن محصول، آن را به بهای مناسب خریداری کنیم.