آیت الله حاج شیخ محمد تقی بافقی،[ ١ ] یکی از دانشمندان و جلیل القدر و متخلّق و صاحب مقامات بود. او فردی دل سوز و خیرخواه جامعه بود و نسبت به اجرای احکام الهی، پا فشاری می کرد و در انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر شهامتی بی نظیر داشت.
آیت الله بافقی در انجام امر به معروف و نهی از منکر کوشا بود و در هر محفلی سخن از شهامت ایشان در فریضه نهی از منکر شنیده می شد. گروهی به عوامل رژیم طاغوت گزارش دادند که وی مانع آزادی مردم است و مردم را از بعضی کارها نهی می کند. دولت ظلم هم جهت پیشگیری از انجام این کار اطلاعیه ای صادر کرد.
بر اساس این اطلاعیه خاطیان که عبارت بودند از آمرین به معروف و ناهیان از منکر، تحت پیگرد قانونی قرار می گرفتند.
برخی از متدینین با آگاهی از این اطلاعیه از این عمل دست برداشتند؛ امّا وقتی خبر به آیت الله بافقی رسید غیورانه دست به اقدام زد و در نخستین قدم، به عموم اقشار و اصناف پیغام داد و تاکید کرد که باید همگی از عالم و جاهل و کاسب و تاجر سه ساعت مانده به غروب آفتاب در صحن بزرگ جمع شوند. این خبر به سرعت در شهر پیچید. مغازه ها را بستند و مأمورین در راه ها به حفظ نظم مبادرت کردند. گویی شهر در اعتصاب عجیبی فرو رفت. در این میان آیت الله بافقی با شجاعت و قوّت قلب به همراه عده ای که اطراف او را گرفته بودند، وارد صحن بزرگ حضرت معصومه سلام الله علیها شد. هنگامی که او داخل صحن شد جمعیت زیادی گرد آمده بودند. وی بلافاصله بر فراز منبر رفت و آیه شریفه :
« وَلْتَکُن مِّنکُمْ أُمَّهٌ یَدْعُونَ إِلَی الْخَیْرِ وَیَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکَرِ » [ ٢].
را برای امر انبوه حاضران، قرائت کرد و سخنانی به این مضمون اظهار داشت : امر به معروف و نهی از منکری که ناشی از حسّ مسئولیت باشد، بر هر فرد مسلمانی به ویژه بر علما و طلاب علوم دینی که مجریان قانون الهی و این اصل محکم شریعت می باشند، واجب و لازم است و هیچ کس را حق رد و منع آن نیست. دولت جابر هم نمی تواند از چنین قانونی جلوگیری نماید و خودش هم لیاقت اجرای آن را ندارد؛ زیرا علم و آگاهی به موارد امر و نهی و هم چنین نسبت به کیفیت آن لازم است و دولت و مأمورین جاهل به آن هستند.
سپس فریاد زد: آیا در میان شما یک آدم حسابی وجود ندارد که جواب این فراعنه را بگوید؟
این سخنان کوبنده، دولت جابر را چنان به وحشت افکند که بلا فاصله اطلاعیه ها را جمع آوری کرده، وظیفه ارشاد و امر به معروف و نهی ازمنکر را به علما، بازگرداند.[ ٣ ]
--------------------------------------------------------------------------------
١ . آیت الله حاج شیخ محمد تقی بافقی، یکی از عالمان با اخلاص و فداکار، در سال ١٢٩٢ ه. ق دیده به جهان گشود. وی به سرعت، مراتب دانش و تقوا را طی کرد و در شهر های قم و ري منشأ آثار و خدمات ارزنده ای بود. شاگردان زیادی به ویژه در زمینه اخلاق علمی و عملی پرورش داد و در سال ١٣۶۵ ه. ق در سن هفتاد و سه سالگی، دیده از جهان فرو بست و در حرم حضرت معصومه علیها السلام مدفون گردید.
٢ . سوره آل عمران، آيه ١٠۴
٣ . گنجينه دانشمندان ،محمد شريف رازی، مجاهد شهید آیت الله حاج شیخ محمد تقی بافقی،صفحه ٨٩ ٩٠
منبع : خاطرات ماندگار ، عبدالکریم پاک نیا ، صفحه ٧٠
* استفاده بدون ذكر نشاني سايت جايز نيست *