"بي.بي.سي" در گزارشي جهت دار با عنوان "چرا بايد نيجريه از حمله به ايران نگران باشد؟" به بررسي وضعيت شيعيان در نيجريه پرداخت. "عيسي" يكي از پژوهشگران در دانشگاه احمدوبيلو گفت كه جنبش شيعيان به رهبري زاكزاكي حكومتي در داخل يك حكومت ايجاد كرده است. او اضافه كرد كه ميداند: جنبش آموزشهاي نظامي براي اعضاي خود برگزار ميكند و اين يعني اينكه آنها منتظر اتفاقي هستند. شيخ در مقابل ميگويد: آموزشهاي ادعايي، صرفاً در حد آمادگي براي دفاع از خود است. او اين اقدامات را با آموزشهاي كاراته براي نوجوانان مقايسه ميكند.
در اين گزارش آمده است: درست زماني كه جنبش اسلامي سني "بوكو حرام" در رأس عناوين خبرها در نيجريه قرار دارد، گروهي از شيعيان نيز در اين كشور وجود دارند كه توجهها را به خود جلب كردهاند. شهر "كادونا" مهمترين شهر شيعه نشين نيجريه است. در اين شهر ميتوان آثار و بناهاي قديمي مربوط به قرن 19 ميلادي يعني زمان ورود اسلام به نيجريه را مشاهده كرد. اين شهر مورد توجه بسياري از رسانهها قرار گرفته زيرا ميزبان دفاتر اسلامي بسياري از جنبش اسلامي شيعه نيجريه است.جنبش شيعيان در نيجريه از 20 سال پيش تاكنون به طور روزانه، روزنامه منتشر ميكند و به زودي شبكههاي راديو اينترنتي و تلويزيوني راه اندازي ميكند.
همچنين بسياري از فيلمهاي مستند درباره ويژگيهاي مثبت شيعيان و سران آنها به زبان سواحيلي محلي دوبله و به صورت دي وي دي در مكانهاي زياد اين شهر در معرض فروش قرار دارد.در گذشته، اين جنبش، كوچك و محدود بود اما هم اكنون گسترش يافته و افراد زيادي عضو آن شده و به جنبش بزرگي تبديل شده است. اين درحالي است كه همه نگاهها متوجه جنبش بوكو حرام، يك جنبش اسلامي سني است كه براي ايجاد دولت اسلامي در نيجريه ميجنگد. با اين حال، برخي در نيجريه، از رشد جنبش شيعيان در اين كشور بدون وجود نظارت حكومت مركزي ابراز نگراني ميكنند.
رهبر شيعيان در نيجريه يعني شيخ" ابراهيم زاكزاكي" 57 ساله از حدود 30 سال پيش يعني زماني كه انقلاب اسلامي در ايران در سال 1357 به پيروزي رسيد اين مسئوليت را برعهده دارد.حوادث ايران شيخ زاكزاكي را به اين باور رسانده كه بيداري اسلامي ميتواند به نيجريه برسد؛ او با اينكه دريافت پول از ايران را رد ميكند اما همانند ايران مخالف آمريكاست.
هنگامي كه با اين رهبر ديني ملاقات كرديم، او لباسهاي سنتي برتن داشت و به مانند يك دولتمرد باتجربه رفتار ميكرد. شيخ ميگويد كه هم اكنون صدها هزار نفر هوادار دارد.
او عكس رهبر انقلاب ايران را در اتاقش گذاشته و به همراه هوادارانش هميشه با جديت حوادث جاري در ايران را پيگيري ميكند. هنگامي كه از شيخ پرسيده شد آيا حمله نظامي به ايران تاثيري بر نيجريه خواهد داشت يا خير گفت: "نه تنها بر نيجريه بلكه بر همه جهان تاثير خواهد داشت."در هنگام مصاحبه با شيخ زكزاكي، پاسخهاي وي با ابهامهاي زيادي همراه است. به روشني ميتوان درك كرد كه او به رسانهها اعتماد ندارد.
شيخ به دليل نگراني از تحريف سخنانش، مصاحبه را براي خودش هم ضبط ميكند.شيخ پاسخ بسياري از سئوالات را نيز ارائه نكرد بدون اينكه توضيحي در اين باره بدهد."بي.بي.سي" در ادامه به سراغ مخالفان اين جريان شيعي رفته و به نقل از يك تحليلگر سياسي نيجريه در اين باره گفته كه جنبش شيعيان در نيجريه، تهديد واقعي براي اين كشور است.
"عيسي" يكي از پژوهشگران در دانشگاه احمدوبيلو گفت كه جنبش شيعيان به رهبري زاكزاكي حكومتي در داخل يك حكومت ايجاد كرده است. او اضافه كرد كه ميداند: جنبش آموزشهاي نظامي براي اعضاي خود برگزار ميكند و اين يعني اينكه آنها منتظر اتفاقي هستند. شيخ در مقابل ميگويد: آموزشهاي ادعايي، صرفاً در حد آمادگي براي دفاع از خود است. او اين اقدامات را با آموزشهاي كاراته براي نوجوانان مقايسه ميكند.
در شهر كادونا، جنبش بوكو حرام حملات زيادي را عليه نيروهاي امنيتي و مردم ساكن در اين شهر انجام دادهاند.شيخ زاكزاكي تصريح ميكند كه به ورود به سياست فكر ميكند و احتمال دارد حزب سياسي را ايجاد كند البته به شرطي كه قوانين دولت به او اين اجازه را بدهد. با اين حال او ميگويد كه وضعيت كنوني كشور نيجريه چنين اجازهاي به او نميدهد.
هواداران شيخ از كوچك و بزرگ ميگويند كه بهديدگاهها و نظرات او، اعتماد دارند. آنها از ايدههاي ديني شيخ هم حمايت ميكنند و ميگويند كه اين ايدهها و افكار نه تنها در نيجريه بلكه در همه مناطق آفريقا منتشر ميشوند. در روز مشخصي در هفته براي قرائت قرآن، هزاران نفر از هواداران شيخ از زن و مرد به حضور او ميرسند. آنها به صورت جداگانه مينشينند و نشان ميدهند كه براي يادگيري و برقراري آرامش تاكيد دارند.به نوشته روزنامه جمهوری اسلامی خبرنگار "بي.بي.سي" اضافه ميكند: به نظر نميرسد كه اين جنبش شيعه، تهديدي براي حكومت يا ملت نيجريه باشد.نيجريه 148 ميليون نفر جمعيت دارد كه از اين تعداد، 55 درصد مسلمانند.
آمار قابل اتكايي براي تعيين تعداد شيعيان اين كشور وجود ندارد ولي براوردها حاكي از آن است كه نيجريه حدود سه تا هفت ميليون شيعه دارد. گفته ميشود 95 درصد شيعيان كنوني، پيشتر مذهب يا دين ديگري داشتند ولي در 3 دهه اخير به تشيع گرويدهاند كه به "مستبصرين"معروفاند.
منبع:مشرق