برخی از رسانههای غربی میکوشند با دامن زدن به جو «عربی» در کشورهای منطقه و با بهره از جو احساسی شدیدی که در پی تحولات انقلابی در کشورهای عربی پدید آمده است، حماس را به بازی خطرناکی دعوت کنند.
در هفتههای اخیر، اظهارات و موضعگیریهای برخی رهبران جنبش «حماس»، یکی از بخشهای مهم اخبار مربوط به خاورمیانه را از آن خود کرده است؛ موضعگیریها و اظهاراتی که بیشتر در گفتوگو با رسانههایی خاص مطرح شده و جهتگیری خلاف رویه پیشین این گروه دارند.
اما باید پرسید، این امر اساساً از کجا سرچشمه میگیرد؟
در آخرین موارد از این دست، سخنانی از سوی دو تن از رهبران بلندپایه حماس بیان شده که در آن، امکان مداخله حماس در جنگ احتمالی میان ایران و رژیم صهیونیستی را رد کردهاند.
در همین باره، «محمود زهار»، مقام شماره دو حماس در نوار غزه، در مصاحبه با خبرنگار «بی.بی.سی» فارسی گفت: «حماس بخشی از درگیریهای منطقهای نیست. ما اینجا هستیم که از خودمان علیه اسرائیلیها دفاع کنیم. اگر اسرائیل به ما حمله کند، ما هم واکنش نشان خواهیم داد. اگر به ما حمله نشود، ما هم خود را درگیر نخواهیم کرد».
در اظهاراتی مشابه، «صلاح البردویل»، از اعضای دفتر سیاسی حماس نیز در مصاحبه با «گاردین» گفت: «اگر جنگی بین دو قدرت باشد، حماس بخشی از این جنگ نخواهد بود».
[caption id="attachment_12030" align="alignleft" width="300" caption="بوسه اسماعیل هنیّه بر دستان شیخ قرضاوی"][/caption]
اگر این سخنان را در کنار برخی مصاحبهها و سخنرانیهای پیشین رهبران حماس گذاریم، ابعاد امر روشنتر میشود. در یکی از مهمترین موارد، چندی پیش، «اسماعیل هنیه»، نخست وزیر دولت فلسطین، در یک سخنرانی در مسجد «الازهر» قاهره، اظهاراتی را مطرح کرده بود که میشد آنها را به حمایت از مخالفان بشار اسد تعبیر کرد.
در تحلیل این سخنان و موضعگیریها، بیش از هر چیز متن و زمینهای که این سخنان در آنها گفته شده، چشمگیر است. بیشتر این اظهارات یا در مصاحبه با رسانههای خاص غربی (که در برابر ایران موضعگیری میکنند) و یا در مکانهایی خاص ـ مانند مسجدالازهر قاهره که پایگاه مذهبی مهمی در میان اهل سنت به شمار میرود ـ ابراز شدهاند.
آنچه روشن است، این که از آغاز تحولات انقلابی در برخی کشورهای عربی و گسترش دامنه آنها، رسانههای غربی تلاش داشتهاند با قرار دادن متحدین منطقهای ایران در این فضا و یا القای قرار داشتن آنها در این فضا ـ به زعم خود ـ ایران را در منطقه منزوی کنند. در تحولات سوریه این امر به شکل بارزی مشخص بود و اکنون گویا درباره حماس هم سیاست مشابهی در پیش گرفته شده است.
در حقیقت، غرب تلاش دارد با دامن زدن به جو «عربی» در کشورهای منطقه و با استفاده از جو احساسی شدیدی که در پی تحولات انقلابی در کشورهای عربی پدید آمده است، حماس را در این حلقه وارد کرده و این جنبش را از ایران جدا کند. گویا، رهبران حماس نیز بدون آگاهی از این امر، در حال وارد شدن به بازی غربیها هستند.
آنچه رهبران حماس باید به آن توجه داشته باشند، این است که جو کنونی، جوی پایدار نیست و غرب هم نه به دنبال همکاری واقعی با این جنبش، بلکه در پی بهرهگیری از آن در راستای تأمین منافع خود هستند. بد نیست آن دسته از رهبران حماس که این روزها سخنانی غیرمعمول به زبان میآورند، به یاد داشته باشند که رسانههای غربی ـ که امروز زبان به تمجید آنها گشودهاند ـ همانهایی هستند که از مقاومت آنان در برابر رژیم صهیونیستی با نام اقدامات تروریستی یاد میکردند و این گروه را یک گروه تروریستی میدانستند.
هماکنون کشورهای انقلابی عرب، دورهای از گذار را پشت سر میگذارند و حتی وضعیت رهبری آینده در هیچ یک از آنها مشخص نیست. اگر حماس بر این باور است که با نزدیک شدن به آنها و دور شدن از ایران، میتواند هم متحدانی دیگر را جانشین ایران کرده و هم دل غربیها را به دست بیاورند، باید بدانند که در تحلیل خود، بیش از اندازه عجله کردهاست .
منبع : تابناک