تاريخ انتشار: 07 اسفند 1390 ساعت 06:35:46
تشیع در کومور

کشور "جزایر قمر" یا "مجمع الجزاير کومور ـ Comoros" در جنوب آفريقا در جوار اقيانوس هند و کانال موزامبيک قرار دارد.

این کشور از 4 جزیره استراتژيک تشکیل شده است که در كنار کشورهاي ماداگاسکار، موريس، آفريقاي جنوبي، تانزانيا و زنگبار قرار دارند و به عنوان «تنگه‏اي منطقه‏اي» مبادلات ميان آسيا و جنوب آفريقا را بر عهده داشته، و دهها کشتي باري حمل و نقل دريايي با گذر از اين جزاير، به انتقال مبادلات مشغول مي باشند.

چهار جزيره "کومور بزرگ (موروني)"، "آنژوان"، "موهلي" و "مايوت" تشکيل‏دهنده کومور هستند. جزيره مايوت با دخالت‏هاي استعمار فرانسه در سال 1974ميلادي، از اين کشور جدا شد و به صورت خود مختار تحت حمايتهاي سياسي و اقتصادي کشور فرانسه قرار گرفت.

مساحت کومور بالغ بر ۲۲۳۶ کیلومتر مربع و جمعیت آن بیش از هشتصدهزار نفر است. از سال ۱۸۴۳م. فرانسه این کشور را مستعمره خود نمود و در سال ۱۹۱۲ رسما مستعمره این استعمارگر شد و با ماداگاسکار (مالاگاشی) که تحت‌الحمایه فرانسه بود، یکی گردید اما پس از چندی جدا شد و در سال ۱۹۷۱ به لحاظ اقتصادی خود مختار شد. در سال ۱۹۷۵ مجلس نمایندگان کومور به طور یکجانبه استقلال کومور را اعلام نمود.

ریشه‏ها

ايرانيان با مهاجرت به آفريقا ـ و از جمله مجمع الجزاير کومور ـ در قرن هفتم ميلادي باعث آباداني و رونق تجاري اين بخش از  اقيانوس هند شدند. همچنین دین اسلام برای اولین بار توسط مردمانی از سواحل خلیج فارس و از جمله بازرگانان شیرازی به مردمان این جزیره ارایه شد.

تحقيقات ميداني پژوهشگران در جزاير کومور ـ بخصوص در "جزيره آنژوان" ـ نشان مي‏دهد که در طي هزار سال گذشته "شيرازي‏ها "با سفر به جزاير کومور با ساختن مساجد و آبادي روستاها و گسترش تجارت، سابقه خوبي از خود در اذهان مردم باقي گذاشته‏اند بطوریکه امروزه افرادي که مي‏خواهند نسب برتر خود را نشان دهند خود را وابسته به خاندان شيرازي ها و سادات مي‏دانند.

بر اساس همین ریشه تاریخی، امروز نيز مردم آنجا به" سادات" احترام مي گذارند و حتی در نشان ملي کومور و نشان نيروهاي مسلح آن کشور سمبلي موسوم به" دستان فاطمه "وجود دارد که بنا بر اظهارات دولتمردان همواره از کشور و مردم کومور محافظت مي کرده است.

شکوفه‏ها

کشور کومور در نيم قرن اخير به عنوان کشوري «کودتاخيز» در عرصه جهاني و منطقه‏اي مطرح بوده است و مزدور فرانسوي «باب دونارد» با حمايت دستگاه‏هاي نظامي وجاسوسي فرانسه چندين تن از رؤساي جمهور مجمع الجزاير کومور را در سالهای اخیر به قتل رسانده يا تبعيد کرده است. لذا قطعنامه هاي اتحاديه آفريقا در خصوص لزوم بازگشت روند صلح وثبات به جزيره، با واکنش نظامي اين اتحاديه و کشورهاي همسايه براي برقراري ثبات در اين كشور همراه بوده است.

موج نوين گرايش به تشيع در کومور با به قدرت رسيدن ريیس جمهور «استاد احمد عبدالله سامبي» ایجاد شد. اين موج بيشتر در قشر دانشجو و طلابي بوده است که سال‏ها در مدارس علميه وابسته به سعودي و ليبي مشغول به تحصيل بوده‏اند.

استاد عبدالله با تأسيس حوزه علميه امام صادق (ع) اقدام به جذب جوانانی نموده است که برخی از آنها سالها در کشور ليبي تحصيل و طرفدار وهابيت بودند و امروزه با پيوستن به مذهب حقه تشيع در راستاي معرفي فرهنگ اهل بيت عليهم السلام فعاليت مي کنند و علل گرايش خود به تشيع را مباني عقلاني و معارف اسلامي و پاسخ پيدا کردن به نيازهاي خود و در جامعه مي‏داند.

شخصيت ريیس جمهور كومور كه از دوستداران اهل بيت عليهم السلام مي باشد در رشد موج اخير گرايش به تشيع در جزيره آنژوان مثمر ثمر بوده است و جوسازي فرقه هاي وابسته به وهابيت تاثيري در اين موج حق‏طلبي نداشته است.

جمهوري اسلامي ایران نیز براي آموزش و تقويت مسلمانان، اقدام به راه اندازي دفاتر جهاد سازندگی، کميته امداد و هلال احمر نموده است كه با ارائه خدمات بهداشتي و آموزشي در صدد فقرزدايي از مردم محروم كشور كومور هستند.

منبع : ابنا

   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=11199
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.