شعبان جعفری معروف به شعبان بیمخ یکی از نامهای جنجالی تاریخ معاصر ایران و از بازیگران اصلی کودتای ۲۸ مرداد بود.
شعبان جعفری معروف به شعبان بیمخ یکی از نامهای جنجالی تاریخ معاصر ایران و از بازیگران اصلی کودتای ۲۸ مرداد بود. وی زورخانه دار و باستانی کار ایرانی بود که بیشتر به خاطر حضورش در حرکات سیاسی به خصوص در کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ شهرت داشت. وی از باستانیکاران بنامِ تهران بود.
شعبان جعفری که که در میان لاتها و محله گردانهای آن زمان به «شعبان بیمخ» و «شعبان درخونگاه» شهرت داشت. خود را از «دوستداران محمد رضا شاه پهلوی» میدانست، در درگیریهای قدرت در آن زمان طرف شاه را در مقابل دکتر مصدق و حزب توده که از دکتر مصدق حمایت میکرد گرفت.
در پی کودتای ۲۸ مرداد، وی نقش دست اولی در پیروزی خیابانی طرفداران شاه و ارتش در مقابل نیروهای چپ و ملی طرفدار دکتر مصدق بازی کرد.
وی که علاقهاش به محمدرضا شاه پهلوی و «شاه دوستی»اش بر کسی پوشیده نیست، بعد از انقلاب ایران، نامش در لیست افرادی بود که تحت تعقیب کمیته ضربت انقلاب اسلامی قرار داشتند. در نتیجه وی نیز ایران را همانند بسیاری از حامیان محمدرضا پهلوی ترک گفت و زندگی در تبعید را ابتدا در اسرائیل و سپس آلمان آغاز کرد و نهایتا در شهر لس آنجلس در ایالت کالیفرنیا در آمریکا سکنی گزید و همانجا نیز مرد.
وی تا قبل از کودتای ۲۸ مرداد که منجر به سقوط دولت دکتر محمد مصدق شد به «شعبان بیمخ» و یا «شعبان درخونگاه» شهرت داشت. اما پس از پیروزی کودتا و بازگشت شاه به ایران، شعبان نام فامیل «تاجبخش» را برای خود برگزید، اما آن گونه که گفته میشود با تذکرات بعدی به نام فامیل سابق خود اکتفا کرد.
شعبان جعفری به همراه محمدرضا پهلوی، غلامرضا پهلوی، امیرعباس هویدا، امیراسدالله علم
شعبان پس از کودتای ۲۸ مرداد بنا به پیشنهاد تیمسار زاهدی با شاه ملاقات کرد و زمینی برای تاسیس باشگاه ورزشی به وی اهدا شد، در ضمن در همین ملاقات از شاه اجازه گرفت تا جمعیتی به نام جمعیت جوانان جانباز تشکیل دهد تا در مواقعی ضروری از آنان استفاده شود. ساخت «باشگاه جعفری» سه سال طول کشید و محمدرضا پهلوی خود آن را افتتاح کرد. مدتی نیز تیمور بختیار ریاست افتخاری آن را برعهده داشت.
شعبان جعفری در حال ورزش باستانی در باشگاه جعفری، در حضور امرای ارتش
باشگاه جعفری یکی از معروفترین باشگاه زورخانهای ایران در پیش از انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ در شهر تهران بود.
از محمد رضا پهلوی، میهمانان دولت، پادشاهان و روسای جمهور تا گردشگران خارجی برای تماشای ورزشهای زورخانهای به تماشای باشگاه جعفری دعوت میشدند.
منبع : پارسینه