تاريخ انتشار: 18 مرداد 1404 ساعت 23:20:19
نگاهی به تفاهم میان ارمنستان و آذربایجان در کاخ سفید

تفاهم‌نامه صلحی که در واشنگتن به امضا رسید، هنوز قطعی نیست. فقط ترامپ به خاطر شکست در ایجاد صلح در اوکراین، غزه و ایران هسته‌ای، به دنبال بزرگنمایی و دستاوردسازی برای خودش است.

به اعتقاد من، اتفاقی که در نشست سه‌جانبه ترامپ، پاشینیان و علی‌اف در کاخ سفید افتاد  و یک تفاهم‌نامه به امضاء رسید نه یک قرارداد، بلکه تا حدودی جنبه تبلیغاتی برای ترامپ دارد؛ چون او به دنبال دستاوردسازی است.

باید توجه داشت که تفاهم‌نامه صلح با مسأله زنگزور متفاوت است. قبلا این دو با هم ادغام شده بود، ولی چون دو کشور به توافق نمی‌رسیدند، بروکسل مسأله توافق‌نامه صلح را از مسأله زنگزور جدا کرد که مورد پذیرش آذربایجان و ارمنستان قرار گرفت.

آنچه که دیروز با وساطت ترامپ و با دور زدن اروپا صورت گرفت، تفاهم‌نامه صلح بین دو کشور بود؛  همانطور که ترامپ دیشب مطرح کرد.

بر اساس این تفاهم، قرار شده در چند ماه آینده یک یا چند شرکت آمریکایی مسیر زنگزور که اسمش را «مسیر ترامپ» گذاشته اند، با ارمنستان به امضاء برساند.

پیشتر دولت ارمنستان، اعلام کرده که این شرکت مربوط به فردی ارمنی- آمریکایی است که قرارداد ۹۹ ساله‌ای را با ارمنستان به امضاء می‌رساند و ۳۰ درصد درآمد ترانزیت به جیب ارمنستان و ۷۰ درصد به جیب شرکت آمریکایی می‌رود.

مسیر ترامپ، یا همان دالان زنگزور تحت حاکمیت ارمنستان باقی می‌ماند؛ چیزی که باکو با آن مخالف بود. تصور می‌کنم لابی ارمنستان در آمریکا موفق شده که این طرح را ارائه نماید و فشار ترکیه و آذربایجان را از روی دوش ارمنستان بردارد و یا کم کند.

به نظرم، آذربایجان برنده این دوئل نبوده، بلکه بازنده اتفاقات در کاخ سفید بوده است. فقط ترامپ به علی‌اف قول داده که تحریم تسلیحاتی را بر می‌دارد که این امتیاز خاصی برای باکو نیست، زیرا تمام نیازهای تسلیحاتی آذربایجان را اسرائیل و ترکیه تأمین می‌کنند.

با توجه به اینکه توافق در مذاکرات مرتبط با زنگزور میان آذربایجان و ارمنستان با بن‌بست مواجه شده بود، در نهایت مجبور شدند، مسأله زنگزور را از مسأله قرارداد صلح جدا کنند.

استدلال آذربایجان این بود که شهروندان من باید بدون کنترل ارمنستان بتوانند از باکو به نخجوان به راحتی سفر کنند، بنابراین دالان زنگزور باید تحت حاکمیت باکو باشد. لذا در طرح جدید، در صورت امضاء ارمنستان حاکمیت خود را بر دالان حفظ می‌کند.

تأکید می‌کنم،  تفاهم‌نامه صلحی که در واشنگتن به امضا رسید، هنوز قطعی نیست. فقط ترامپ به خاطر شکست در ایجاد صلح در اوکراین، غزه و ایران هسته‌ای، به دنبال بزرگنمایی و دستاوردسازی برای خودش است.

به خاطر دارید که ترامپ چندین بار اعلام کرد که من جنگ بین هند و پاکستان را به اتمام رساندم  تا برای خودش دستاوردسازی کند، اما واقعیت این است که برتری هوایی هواپیماهای چینی جنگ را متوقف کرد.

تماس ترامپ با مودی(نخست وزیر هند) برای عدم حمله مورد موافقت قرار نگرفت و حالا ترامپ در حال انتقام‌گیری از مودی است.

چرا توافقنامه صلح، سست و متزلزل است؟ زیرا دو طرف ارمنی و آذری هنوز در مورد نقطه‌گذاری مرزی به توافق نرسیده‌اند.

  تعداد بازديدها: 17
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=103408
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.