به نظر میرسد که تمام تدابیر و تحرکات و اقدامات ایذایی و تبلیغاتی جریان نئوکان های حامی اسرائیل برای فروکاستن خط مذاکره و دیپلماسی ناکام مانده و نتوانسته اراده و تمایل ترامپ و تیم نزدیکان او برای پیگیری پرونده ایران در قالب برقرای دیالوگ و مفاهمه از مسیر دیپلماسی را ملکوک و مخدوش کند.
جماران: ساعتی پیش، سید عباس عراقچی در اظهار نظر رسمی، خبر از سرگیری مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا را تایید کرد و گفت: «مسیر مذاکرات ایران و آمریکا مسیر رو به جلویی است» وزیر امور خارجه ایران، همچنین اضافه کرد: «تا این لحظه بنا بر این است که دور چهارم مذاکرات در روز یکشنبه برگزار شود.»
البته که هیچ اظهار نظر رسمی در خصوص علت تعویق مذاکرات از سوی مقامات رسمی ایران و ایالات متحده، به رسانهها درج نیافت و اکنون هم علت از سرگیری مذاکرات به سمع و نظر مخاطبان بیرونی نرسیده است.
اما با پیگیری و مداقه پیرامون برخی اظهارات و واکنش های دولت مردان آمریکایی میتوان کم و کیف اتفاقات در جریان را به تحلیل نشست.
اولین نشانه مثبت از پیگیری روند مذاکرات را در برکناری مایک والتز، مشاور امنیت ملی دولت ترامپ دید، سیاستمدار تندرو و جنگ طلب از دایره نئوکان های حزب جمهوریخواه و متحدان نزدیک اسرائیل که یکی از ستونهای اصلی جریان جنگ طلب موسوم به شاهین ها در دولت ترامپ بود و عزل او از این جایگاه حساس و کلیدی، در دوگانه جنگ طلبان و دیپلماسی خواهان، کفه موازنه را به سمت مصالحه جویان حامی مذاکره در هیئت حاکمه آمریکا سنگینتر کرد.
از طرف دیگر استیو ویتکاف در آخرین گفتوگوی رسانهای خود با صراحت هر چه تمام تر اعلام کرد که ترامپ و من خواهان جنگ نیستیم و در گفتگوی خود با نام بردن از فاکس نیوز، بنیاد دموکراسی خواهی و رسانه های وابسته به امپراطوری رابرت مرداک از تحرکات جنگ طلبان حامی اسرائیل برای کارشکنی در روند مذاکرات گفت و اکنون که خبر رسمی از سرگیری مذاکرات اعلام شده است، می توان فهمید که ترامپ و حلقه نزدیکان مذاکره طلب اطراف او، توانستهاند با غلبه بر این حاشیه سازی ها، مذاکرات را سر خط خود بیاورند.
حاشیه سازی هایی که نمود و جلوت آن را در ماجرای تغییر نام خلیج فارس شاهد بودیم. آسوشیتدپرس که یکی از رسانههای جریان اصلی است، از مدل همیشگی این جریان در حیطه خبرسازی جعلی استفاده و به نقل از دو مقام آمریکایی(منابع غیر رسمی و نامشخص و ناشناس) اعلام کرد که رئیس جمهوری آمریکا در سفر آتی خود به کشورهای حاشیه خلیج فارس، قصد دارد تغییر نام خلیج فارس را اعلام کند.
خبرسازی که با واکنش تند، هماهنگ و متحد از سوی اکثریت قریب به اتفاق ایرانیان روبرو شد و نتیجه معکوس برای بانیان آن رقم زد.
آنان می خواستند با این صحنه آرایی، فضای مذاکره میان ایران و آمریکا را مخدوش و هیجانی کنند و با اختلاف افکنی میان موافقان و مخالفان داخلی، مذاکره در خصوص این موضوع حساسیت برانگیز، فشار را بر حامیان مذاکره در داخل افزایش دهند، روابط رو به بهبود ایران و همسایگان خود را که این بار از حامیان مذاکره هستند، به چالش کشیده و از طرف دیگر با مانور گسترده رسانهای روی واکنش های تند و هیجانی ایرانیان، ترامپ را نسبت به پیگیری خط مذاکره با ایران بدبین کنند اما با واکنش عقلانی، هماهنگ و منسجم ایرانیان این خبرسازی شکست مفتضحانه خورد و نتوانست در دو اردوگاه تمایل به پیگیری روند دیپلماسی را ابتر کند و خبر آغاز از سرگیری مذاکرات بهترین جواب به این تحرکات بود.
در مجموع به نظر میرسد که تمام تدابیر و تحرکات و اقدامات ایذایی و تبلیغاتی جریان نئوکان های حامی اسرائیل برای فروکاستن خط مذاکره و دیپلماسی ناکام مانده و نتوانسته اراده و تمایل ترامپ و تیم نزدیکان او برای پیگیری پرونده ایران در قالب برقرای دیالوگ و مفاهمه از مسیر دیپلماسی را ملکوک و مخدوش کند.
اکنون و در آغاز دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا، بسیار پیشتر از قبل و ایجاد تعویق در روند مذاکرات، می توان به نتیجه بخشی مذاکرات ١۴٠۴خوش بین بود، چرا که در همه ادوار مذاکراتی آنچه که محل تردید و مناقشه بوده، عدم عزم و اراده جدی در پیگیری روند مذاکره بوده است.
حال با همه فراز و فرودهای رخ داده و تحرکات دو طیف مخالف و موافق مراکره در هیئت حاکمه ایالات متحده، آنچه که واضح و آشکار تر از همیشه است، تمایل و اراده جدی دولت ترامپ در پیگیری روند دیپلماسی است و میتوان از این حیث بنتظر نتیجه بخشی مذاکرات در بازه زمانی کوتاه مدت و بدور از کارشکنی و سنگ اندازی جریان های ثالث در مذاکرات دوجانبه بود.
اکنون در هر دو سوی اقیانوس، چه در تهران و چه در واشنگتن، طرفین ترجیح میدهند که فارغ از پرونده قطور چند دهه مناقشه و منازعه برای نیل به توافقی مرضی الطرفین به دیپلماسی و مذاکره مجال عرضه دهند و باید دید با عبور از سد تندروهای مخاصمه نگر و جنگ سالار که البته دست از تحرکات تخریبی بر نخواهند است، نهال دیپلماسی می تواند به درخت تنومند و خوش ثمر توافق تبدیل شود؟ سوالی که جواب آن با پیگیری روند موجود، دیرزمانی به طول نخواهد انجامید.