قانون ممیزی کتاب باید اصلاح شود فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره ممیزیها در حوزه کتاب گفت: نویسنده سالها وقت میگذارد برای خلق یک اثر و من هم با شما هم نظر هستم. بحث ممیزی یک امر انسانی است و یک اثر را نمیتوان به چند نفر داد و برداشت یکسان از آن دریافت کرد و این میان اختلاف سلیقه وجود دارد.
به گزارش خبرنگار روزنامه جمهوری اسلامی، سیدعباس صالحی در نخستین نشست خبری خود در توضیح دو سازوکار در موجهه با ممیزی گفت: نخست سعی کردیم از طریق کاربرگها از اعمال سلیقهها بکاهیم. به عنوان مثال بگوییم توهین به مقدسات چه معنایی دارد. مساله بعدی گشودن باب گفت وگو بین مولفان و بررسان آثار است. بررسی نباید در فضای پستو باشد. باید با هم صحبت کنند و به نتیجه مطلوب برسند و این گفتگوها را به رسمیت بشناسیم. ما آمر و مرشد نیستیم بلکه کارگزار مردم هستیم و باید به این امر توجه کنیم بخصوص اصحاب فرهنگ که ولی نعمت ما هستند. باید گفتگو کرد و این دو سازوکار تا حدودی جواب میدهد
وی افزود: حقالناس فقط پول نیست. بخشی از آن متوقف کردن عمر دیگران است. باید برای نویسندگان جواب درستی داشته باشیم. متوقف کردن یک اثر هم حقالناس است. اما این نکات کافی نیست. قانون بررسی کتاب برای زمانی است که تیراژ کتاب پایین بوده است. الان جهان پیرامون عوض شده و ما حتما باید متوجه تغییرات باشیم. قوانین باید اصلاح شود.
وزیر فرهنگ عنوان کرد: اقدامات ما کافی نیست و این قانون متعلق به زمان گذشته است که متغیرهای مختلفی مانند امروز نداشتیم. جهان پیرامون ما متفاوت شده است ما مقهور این تغییرات نیستیم اما باید متوجه آن باشیم.
وی درباره افزایش قیمت کتاب و وضعیت یارانههای کتاب گفت: این مشکل در سالهای اخیر وجود داشته و متغیر اصلی در این زمینه کاغذ است. در نامهای به آقای عارف پیشنهادهایی ارائه شده ولی چون هنوز بررسی نشده مطرح نمیکنم. متغیرهای ارز کتاب را به کالای لوکس تبدیل کرده ولی پس از بررسی آن پیشنهادها اظهارنظر میکنیم تا وعدهای که نتیجه آن مشخص نیست داده نشود.
صالحی در ادامه درباره برنامههای چهارگانهای که به مجلس داده است، گزارشی ارائه و گفت: اصلاح بنیادی فرایند مجوزها انجام میشود و در این مسیر باید به تسهیل گری فکر کرد که امیدواریم تا پایان سال شرایط در بخش صدور مجوز بهتر باشد. مورد دوم برنامههای ما شفافسازی بود که در این دوره کمیته آن راه افتاده و تاکنون 200 سند بارگذاری شده و اگر تلاش کنیم پشت این دیوار شیشهای قرار بگیریم ایمنتر هستیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره برنامههای این وزارتخانه در دولت چهارم در حوزه فناوری نوین، گفت: طرح استفاده از هوش مصنوعی در حوزه فرهنگ درحال انجام است. سند نظام محتوا و خدمات محتوا آماده و درحال ارائه آن هستیم. دولت الکترونیک به صورت جدی درحال تداوم است. در این زمینه اقداماتی صورت گرفته اما کار قابل توجهی داریم.
وی گفت: مردمیسازی و عدالت فرهنگی را از ابتدای دولت چهاردهم در دستور کار قرار دادهایم، مردم به شکل عادلانه باید در برنامهها حضور داشته باشند.
صالحی در ادامه نشست در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره قانون حجاب و عفاف و راهبردهای وزارتخانه در این موضوع گفت: این قانون با تاخیر در ابلاغ مواجه شده، یکی از پیشنهادها ارائه لایحه جایگزین است و به نظر میرسد معاونت حقوقی ریاست جمهوری در این مسیر جایگزینی پیش میرود.
وزیر ارشاد درباره مشکلاتی که در ابتدای مدیریتش در حوزه فرهنگ وجود داشته است (با توجه به نزدیکی جشنوارههای فجر، بلاتکلیفی جشنواره مد و لباس، هنرمندان ممنوعالکار و فاصله گرفته از مجموعه مدیریتی، فیلمهای زیرزمینی و حذف سینمای ایران در جشنوارههای خارجی و شفافسازی) مهمترین چالشی که با آن روبرو شده چه بوده و بعد از چند ماه کدام یک برطرف شده و کدام یک حل نشده باقی مانده است، گفت: اگر بخواهیم چالش عمده را در کل حاکمیت بگوییم، باید گفت که چالش سرمایه اجتماعی داریم و کاهش اعتماد مردم به حکمرانان روشن است که در حوزه فرهنگ و هنر شتاب بیشتری پیدا کرد، عوامل مختلفی باعث گسست و گسل در سرمایه اجتماعی فرهنگی و هنر نسبت به نظام حکمرانی شده که قالبهای مختلف دارد؛ از قهر و فاصله تا نفرت و اعتراض. این واقعیت اجتماعی خود ماست که باید آن را بفهمیم و با برداشت درست با آن مواجه شویم. کل جامعه دچار اغتشاشات ذهنی و معرفتی است و این در اصحاب فرهنگ و هنر مضاعف شد.
صالحی درباره به رسمیت شناختن موسیقی رپ، موسیقی خیابانی و بازگشت هنرمندان خارج از کشور گفت: این سوالها مهم است ولی اینکه این مقدار علاقه به موسیقی کرهای در سالهای گذشته در کشور به وجود آمد، این بازخواست از خودمان را پدید میآورد که چه کردیم مذاق نسل جدید اینطور شده است؟! من نمیخواهم بگویم سوالهای شما مسئله نیستند ولی مسئله اصلی این است که وقتی جریان موسیقیای که میتوان به سمت آن رفت تنگ شده، به اینجا میرسیم. بحثهایی که درباره سند موسیقی داشتیم نشان میدهد که فضاهایی به وجود آمده که یک قدم به جلو است و ما باید براساس دغدغههای مبنایی پیش برویم تا به سوالهای روبنایی برسیم.
او در بخشی دیگر درباره مسکن خبرنگاران گفت: هفته قبل که نزد آقای عارف بودم، مطرح شد که گزارشهایی که در زمینه مسکن وجود دارد خوب نیستند و وضع مسکن به طور کلی خوب نیست. در این مدت هم فقط گزارشها را بررسی کردیم و از این به بعد در این زمینه بپرسید که نتیجه پیگیریهای ما مشخص شود.
صالحی افزود: ما آمر و مرشد نیستیم بلکه کارگزار قانون هستیم. مولفان و هنرمندان ولینعمت ما هستند. این دو سازوکار تا حدودی جواب میدهد. به علاوه نگاه دیگری که داریم این است که حقالناس فقط پول نیست و این که بخشی از عمر شخصی را متوقف و ضبط کنید هم حقالناس است و باید برای آن جواب درستی داشته باشید، اگر اثری را متوقف میکنید حقالناس است.
وی در پاسخ به سوالی درباره انتخاب معاونان سینمایی و هنری در مقایسه با دوره قبلی وزارت خودش و اینکه به نظر میرسد کار را سهل گرفته و الان با این معاونها میخواهد چطور کار را پیش ببرد و اصلا فکر میکند بتواند کاری کند، گفت: آقای انتظامی وقتی به سینما آمد به من اعتراض شد ولی ایشان توانست کار کند. البته نمیخواهم این نکته را تخطئه کنم چون ممکن است من هم یک سال دیگر به نتیجه دیگری برسم. برای آقای فریدزاده (سازمان سینمایی) هم شیر و خط ننداختم که بگویم شیر آمد، پس ایشان را انتخاب کنم. به نظرم الان قضاوت زود است. دوستانی که انتخاب شدند در راستای جوانگرایی و تغییر بافت مدیریتی بودند و اینکه عامل نباشند بلکه صاحب فکر و ایده باشند و از نسل جوانتر انتخاب شوند. من دوست نداشتم اینجا (وزارت فرهنگ) بیایم و این روشن است ولی وقتی مسئولیتی را قبول میکنی وجدان اجازه نمیدهد که کوتاهی شود.
وزیر ارشاد درباره ممنوعالکاری هنرمندان و دلجویی از اهالی فرهنگ و هنر و بیرون آمدن از انزوای هنرمندان، گفت: اتفاقاتی در سال 1401 افتاده بود و در مجموعهای تصمیم گرفته شده بود تا پارهای از ممنوعیتها صورت بگیرد، برخی رفع مشکل شده و برخی پیشبینیها هم صورت گرفته است. مصداقی نمیگویم زیرا رسانهای شدن بر ضد آن خبر خواهد بود. با این حال تفاهم خوبی با نهادهای امنیتی و قضایی اتفاق افتاده و مشکل نصف آنها (ممنوع الکارها) حل شده است. البته این مورد را درباره کسانی میگویم که محکومیت قضایی نداشتند، درباره عده دیگری هم کار میکنیم. البته من جون این پرسش را مطرح کردید جواب دادم چون گاهی انتقاد میشود که مگر مسئله فرهنگ و هنر، فقط ممنوعالکاری است.
صالحی در ادامه در پاسخ به اینکه آیا در این دوره چیزی به اسم لیست سیاه وجود دارد؟ گفت: اجمالا بله، افرادی هستند. اما بهتر است ما به اثر نگاه کنیم نه مولف. البته این تبلیغاتی که اینقدر زیاد است که میگوید هنرمند و اهل قلم ممنوع الکار زیاد داریم، خیر، اینطور نیست. تعداشان بسیار کم است ولی همین هم نباید باشد.
|