تاريخ انتشار: 21 آبان 1403 ساعت 21:12:51
باید قدرت تحمل مخالف در حوزه علمیه بالا برود

حضرت آیت‌الله نوری همدانی از مراجع تقلید گفت:

باید شان و جایگاه حوزه به سمت استدلال برود، متاسفانه گاهی انسان می‌بیند یا می‌شنود که افراد خیلی زود قضاوت می‌کنند و عده‌ای هم سریع تخریب می‌کنند و برچسب‌هایی هم می‌زنند و فرقی هم نمی‌کند، اگر در موضوعات سیاسی اختلاف نظر داشته باشند می‌گویند ضد فلان شده و یا تندرو است، اگر اختلاف علمی داشته باشند می‌گویند سواد ندارد، توقع از حوزه این است که کار با ارزش را ارج بگذارند و انصاف را در نوشتار یا گفتار رعایت کنند.
حضرت آیت‌الله نوری همدانی در جلسه‌ای که با عده‌ای از فضلای حوزه برگزار شد، با اشاره به وضعیت حوزه علمیه افزود: امروز فضای حوزه متفاوت است، تفکرات و سلایق مختلفی هم در آن حاکم است و در بعضی جاها قدرت تحمل افراد نیز کم شده، باید قدرت تحمل مخالف بالا رود، باید شان و جایگاه حوزه به سمت استدلال برود متاسفانه گاهی انسان می‌بیند یا می‌شنود که افراد خیلی زود قضاوت می‌کنند و عده‌ای هم سریع تخریب می‌کنند و برچسب‌هایی هم می‌زنند و فرقی هم نمی‌کند اگر در موضوعات سیاسی اختلاف نظر داشته باشند می‌گویند ضد فلان شده و یا تندرو است، اگر اختلاف علمی داشته باشند می‌گویند سواد ندارد، توقع از حوزه این است که کار با ارزش را ارج بگذارند و انصاف را در نوشتار یا گفتار رعایت کنند.
ایشان با تاکید بر حفظ دستاوردهای علمی علماء گذشته خاطرنشان کرد: بنده معتقدم باید فقه سنتی ما، فقه جواهری ما و تراث گذشتگان حفظ شود و می‌توانم بگویم بر همان اساس اما با نگاه نو می‌توانیم اثرگذار باشیم. اخیراً در بعضی از مقالات می‌خوانیم که دوران گذر است و دیگر فقه سنتی پاسخگو نیست بنظرم این حرف نباید درست باشد.
حضرت آیت‌الله نوری همدانی افزود: البته در مسائل روز باید از مشاوران متخصص در آن حوزه استفاده کرد، خصوصاً در این زمان که بحث روز، ارز دیجیتال و عناوینی مانند رمز ارزها مطرح است، یا موضوع هوش مصنوعی که دنیای جدیدی را باز خواهد کرد، یا موضوع بورس که حوزه باید ورود پیدا کند و از مشاوران که در این امر متخصص هستند استفاده کنند.
ایشان با مهم توصیف کردن آموزش علوم جدید در حوزه افزودند: در اوایل دهه 30 مرحوم آیت‌الله العظمی بروجردی (رضوان‌الله تعالی علیه) یک روز بعد از درس فرمودند: بیائید منزل. بنده خدمت‌شان رسیدم ایشان فرمودند: یکی از محترمین تهران از من خواستند که در زمان تعطیلی حوزه عده‌ای از شاگردان خود را بفرستید تهران تا بعضی از علوم روز را بیاموزند. عرض کردم چه علومی فرمودند: مثل نجوم، ریاضیات، فیزیک و شیمی و زبان انگلیسی، در دوره‌ای که ما بودیم حدود 10 نفر انتخاب شدیم دو سال تابستان رفتیم هر روز هفته به غیر جمعه درس داشتیم و اساتید مهمی می‌آمدند و به ما این چند درس را می‌گفتند شاید آن روز کسی این ضرورت را نمی‌دانست لذا عده‌ای نیامدند، عده‌ای هم تا نیمه رها کردند ولی بعدها معلوم شد چقدر موثر است، بعنوان مثال در بحث ارث چقدر دانستن ریاضیات در فهم مطلب موثر است و یا در موضوع رویت هلال در اول ماه بحث نجوم و محاسبه طول و عرض بلاد اثرگذار است. بنده چند سالی به اروپا رفت و آمد داشتم آنجا متوجه شدم دانستن زبان چقدر می‌تواند کمک کند، بنظر بنده حوزه‌ای زنده است که 50 سال و 100 سال آینده را ببیند.
ایشان پاسخگویی به شبهات را یکی از وظایف مهم حوزه دانسته و گفتند: حوزه باید پاسخگوی شبهات در سطوح مختلف باشد حالا گاهی این شبهه از خود حوزه باشد یا بیرون حوزه انسان باید آماده پاسخگویی باشد. مدتی پیش از یکی از آقایان اهل علم که در سطح بالایی هم هست و من با آثار و کار او آشنایی دارم مسائلی مطرح شد دیدم جناب آقای فاضل آقازاده محترم مرحوم آیت‌الله فاضل لنکرانی (رحمت‌الله علیه) یک جواب متین و خوب و محترمانه و انصافاً عالمانه داد یا همین مناظره جناب آقای علیدوست که اصل این کار چقدر قابل تحسین است که حوزه چنین آمادگی داشته باشد، ما باید افرادی تربیت کنیم که در فن مناظره ورود پیدا کنند و الحمدلله در حوزه داریم این چنین افرادی را، خدا رحمت کند مرحوم آیت‌اللّه مصباح یزدی را انصافاً در این موضوع با آن دانش بالا ممتاز بود اصلاً کار اهل‌بیت (علیهم السلام) هم یکی تربیت افرادی برای مناظره بوده است.
این مرجع تقلید در ادامه خاطرنشان کرد: خلاصه امروز حوزه وظایف سنگینی دارد و این را عرض کنم تا انسان فقیه نباشد در این مسائلی که عرض کردم نمی‌تواند اثر گذار باشد، فقیه هم درست شدنی و ساختنی نیست که با تبلیغات این و آن درست شود. یادم نمی‌رود اواخر عمر استاد بزرگوار ما حضرت آیت‌الله آقای سلطانی طباطبایی (رضوان‌الله تعالی علیه) بود، بحث مرجعیت مطرح شد به گمانم بعد از فوت مرحوم آقای آیت‌الله اراکی بود ایشان یک روز صبح زود آمدند منزل ما، بنده خیلی از لطف ایشان شرمنده شدم چون استاد ما بود و خود بنده مقید بودم خدمت ایشان برسم؛ خوب ایشان یک شخص فقیه‌پرور بود و خیلی از آقایان بزرگوار به درس ایشان می‌آمدند.در آن گرماگرم تعیین مرجعیت ایشان به من فرمودند: «فلانی این منصب متعلق به امام زمان (عجل‌الله تعالی فرجه الشریف) است و تنها منصبی که نمی‌شود کاری کرد همین است، شاید چند صباحی بشود ولی معلوم نیست آخر کار چه می‌شود، در طول تاریخ بعضی‌ها کسی را نداشتند و خودشان هم به دنبالش نرفتند ولی مرجعیت به سراغ ایشان آمد.
ایشان تاکید کرد: باید توجه داشت فقاهت اول اخلاص می‌خواهد. فقیه مهم؛ درسش، تالیفاتش و تربیت شاگردانش معرِّف او هستند این فقیه برای رسیدن به این مقام استاد می‌خواهد، پشتکار می‌خواهد، مطلب می‌خواهد نه اینکه جوری برنامه‌ریزی کنیم کتب فنی و اصلی را حذف کنیم آن هم بدون جایگزین مناسب و بعد هم امتیاز قائل شویم. بله اصلاح خوب است اما با جایگزین بهتر و یا در انتخاب استاد از طرق مختلف دخالت کنیم اینگونه حوزه فقیه‌پرور نخواهد شد.
حضرت آیت‌الله نوری همدانی اضافه کرد: من بارها گفتم بعد از انقلاب اسلامی انتظار از حوزه چند برابر شده، عده‌ای هم خوششان بیاید یا نه این انقلاب توسط یک فقیه و فیلسوف ممتاز بوقوع پیوست و در راس نظام هم فقیه است پس بدانیم که یکی از طرف‌ها حوزه است. عده‌ای هم می‌خواهند اینگونه القاء کنند که یک فقیه سیاسی نمی‌تواند در فقه موفق و یا اثرگذار باشد و می‌خواهند از این طریق علماء را منزوی کنند. این هم حرف غلطی است اتفاقاً فقهای بزرگ ما یک سیاستمدار کامل بودند اما روش همان روش برگرفته از سیره اهل‌بیت (علیهم السلام) است، هر کدام به طریقی به مقتضای شرایطی که در آن واقع شده‌اند با تدبیر و نگرش خود به این مسئله مهم پرداختند؛ امام راحل یک جور، مرحوم آقای خویی که یک فقیه ممتاز بود یک جور، مرحوم آقای صدر یک جور، مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری یک جور و در واقع بعد از تذکرات وعدم تاثیر از طرف حکومت، حوزه را حفظ کرد که خروجی آن امام شد که هر کدام یک جور وارد این میدان شدند. امروز آقای سیستانی در عراق چقدر با آن متانت به عنوان یک فقیه اثرگذار است. لذا فقاهت با سیاست منافات ندارد منتهی تشخیص در مصادیق متفاوت است.

  تعداد بازديدها: 179
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=101436
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.