حذف مازوت با خاموشی منظم برق سوءمدیریتهای ۱۵ سال گذشته باعث شده که امروز صنعت برق زیر فشار خم شود
برنامه وزارت نیرو برای اعمال قطعیهای برق با اعلام برنامه برنامه وزارت نیرو برای اعمال قطعیهای برق با اعلام برنامه زمانبندی شدن خاموشیها از سوی مدیرعامل شرکت توانیر جدیتر شد.
مردم سالاری – شهرام صدوقی: برنامه وزارت نیرو برای اعمال قطعیهای برق با اعلام برنامه
زمانبندی شدن خاموشیها از سوی مدیرعامل شرکت توانیر جدیتر شد. موضوع اعمال خاموشیهای برنامهریزی شده از سوی دولت زمانی در دستور کار متولیان تامین برق کشور قرار گرفته است که ناترازی گاز با اختلال واردات گاز از سوی کشور ترکمنستان در سال جاری بطور جدی تر مطرح شد. از سویی دیگر دستور اخیر رئیسجمهور در خصوص منع مازوت سوزی در نیروگاههای کلانشهرها و برخی شهرهای بزرگ ناترازی برق را جدیتر کرد. به اعتقاد نمایندگان مجلس شورای اسلامیاینکه آقای رئیسجمهور دستور دادند مازوت سوزی قطع شود بحث مفیدی است، اما ناچارا این مشکل وجود دارد و قطعا قطعیهای برق و گاز به این شکل رخ خواهد داد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ، روزگذشته مدیرعامل شرکت توانیر با حضور در یک برنامه تلویزیونی توضیحاتی در خصوص نحوه اعمال خاموشیهای برنامه ریزی شده ارائه کرد و در آن برنامه زمان اعمال خاموشی را از ساعت ۹ تا ۱۷ به مدت ۲ ساعت اعلام کرد.مدیر عامل توانیر با اشاره به رشد مصرف ۸ درصدی برق در اوج بار تابستان گفت: اکنون نیز مصرف برق ۵ درصد افزایش یافته که به دلیل نبود منابع محدودیتهایی را ایجاد میکند.وی بیان داشت: ما اعمال محدودیت را برای بخش خانگی آغاز کردهایم که برای کل کشور از امروز و برای تهران از فردا اعمال خواهد شد.رجبی مشهدی خاطرنشان کرد: مشترکین تهرانی از طریق پیامک و مشترکین برق در سراسر کشور از طریق سایتهای شرکتهای توزیع برق استان مربوطه میتوانند نسبت به برنامه خاموشی اطلاع حاصل کنند.
مصطفی رجبی مشهدی با بیان اینکه مبنای تولید برق در کشور نیروگاههای حرارتی هستند که از سوخت فسیلی و عمدتا گاز مصرف میکنند، اظهار داشت: ۸۰ درصد سوخت مصرفی نیروگاهها گاز و مابقی سوخت مایع است و از مزان مصرف سوخت مایع نیز ۸۵ درصد گازوئیل و مابقی مازوت است. به گفته او زمانی نیروگاهها از مازوت و گازوئیل استفاده میکنند که برای تامین گاز محدودیت اعمال میشود.
مازوت سوزی انجام نشود راهی جز قطعی برق نداریم
بنابر این گزارش، یک عضو کمیسیون انرژی با گفت و گو با ایلنا اعلام کرد : در جلسات متعددی که با مجموعههای گاز، نیروگاهها و وزارت نفت داشتیم بنا بر این شد به دلیل ناترازیهایی که در حوزه انرژی وجود دارد برای اینکه در تامین گاز زمستان مشکلی نداشته باشیم، سوخت نیروگاهها از منابع دیگر تامین شود؛ یکی از آن منابع مازوت است که متاسفانه ناچار هستند برای تامین گاز تامین در نیروگاهها مازوتسوزی صورت گیرد.رضا سپهوند با بیان اینکه حقیقتا اگر مازوتسوزی انجام نشود تنها راه، قطعی زمانبندی برق و گاز خانگی و صنعتی است، یادآور شد: تجربه قطع برق صنعتی را در تابستان داشتیم که بخش صنعت و کشاورزی ضربه خورد و قطعیهای مکرر مشکلات زیادی هم برای بخش خانگی ایجاد کرد، حالا اگر مازوتسوزی انجام نشود، ما منبع دیگری نداریم که بخواهیم برای تامین گاز در ماههای آینده استفاده کنیم.
سپه وند درباره اینکه برای رفع ناترازی چه باید کرد از سوی دیگر رئیسجمهور در خصوص عدم فروش گاز از سوی ترکمنستان مطالبی را مطرح کردند، در حال حاضر در فصل سرما چه اقدامیباید انجام داد که قطعی گاز و برق باعث گرفتاری مردم نشود، عنوان کرد: ما باید واردات گاز را انجام دهیم، اما متاسفانه در این فصل از سال ترکمنها قیمت گاز را بالا میبرند که برای ما به صرفه نیست باید مدیران بالادستی برای این امر فکری کنند.
این عضو کمیسیون انرژی تاکید کرد: نکته دیگر این است که باید سرمایهگذاری در تولید گاز صورت گیرد که ما افزایش تولید گاز را داشته باشیم. باید از افت فشار ذخایر گازیمان جلوگیری کنیم تا بتوانیم گاز بیشتری تولید کنیم که نیاز به سرمایهگذاری خارجی و داخلی داریم که در اسرع وقت باید این را انجام دهیم.
خاموشیهای قابل پیش بینی در زمستان
همچنین دبیر سندیکای صنعت برق درباره احتمال خاموشی برنامهریزی شده بخش خانگی در فصل زمستان اظهار داشت: خاموشی در فصل زمستان اتفاق عجیبی نیست و قابل پیشبینی بود زیرا ما مدتهاست که مشکل سوخت داریم و سالهاست که در چهارضلعی غیرمنتظم آب، سوخت، پول و مدیریت گیر کردهایم و این مشکلات بر صنعت زیرساختی برق سایه انداخته است.مهدی مسائلی در گفتوگو با ایلنا افزود: اکنون چالش سوخت مزید بر علت شده و ما برای تامین سوخت بخصوص گاز طبیعی نیروگاهها ناگزیریم برای بخش خانگی هم خاموشی اعمال کنیم، اگر تا دیروز برای تامین برق در فصل گرم سال مشکل داشتیم امروز به خاطر کمبود سوخت در فصل زمستان هم مشکل کمبود برق داریم و مجبوریم خاموشی برنامهریزی شده اعمال کنیم حتی ممکن است به جایی برسیم که به جای خاموشی برنامه روشنایی به ما بدهند.دبیر سندیکای صنعت برق گفت: اکنون برای مسئله توسعه نیروگاهها پول، سوخت و آب نداریم و هرسه موجب شده در بحث توسعه و احداث نیروگاه جدید به مشکل بر بخوریم، به دلیل کمبود پول و سوءمدیریبت یک و نیم دهه گذشته عملا در توسعه شبکه انتقال و توزیع هم نتوانستیم درست عمل کنیم و نتیجه اینکه در تابستان به نوعی و زمستان به نوعی دیگر دچار کمبود برق شدیم، اگر وضعیت تامین سرمایه بخصوص از خارج از کشور تعیین تکلیف نشود اوضاع صنعت برق هر روز وخیمتر خواهد شد.
وی با بیان اینکه سوءمدیریت ۱۵ سال گذشته باعث شده که امروز صنعت برق زیر فشار خم شود، گفت: دولت به وزارت نیرو ۱۰۰ همت بابت مابهالتفاوت قیمت تکلیفی و تمام شده بدهکار بوده و همین موضوعات مزید بر علت شده است هرچند تسویه این میزان پول جوابگوی بهبود شرایط نیست و ما بایدسرمایه گذاری خارجی را داشته باشیم و در غیر این صورت حال صنعت برق خوب نمیشود. این را نیز نباید فراموش کنیم که اگر برق یک ریال سرمایه نیاز داشته باشد این میزان در مورد گاز ۱۰ ریال است بنابراین مشکل کماکان ادامه دارد چون پول نداریم، حتی اگر پول هم باشد و از هماکنون شروع به احداث نیروگاه کنیم حداقل ۳ سال زمان میبرد نتیجه اینکه ما حداقل تا ۲ سال آینده با همین مشکلات دست و پنجه نرم میکنیم.
تولید از تأمین برق جان گرفت
شاخص مدیران خرید اقتصاد (شامخ) در مهرماه ۱۴۰۳، گرچه برای ششمین ماه متوالی زیر ۵۰ ثبت شده است؛ اما شتاب افت آن کمتر شده و بهویژه در بخش صنعت با رشد تأمین برق، شرایط مساعدتری پیدا کرده است.
مرکز پژوهشهای اتاق ایران، شصت و یکمین دوره از گزارش شاخص مدیران خرید (PMI) کل اقتصاد موسوم به شامخ را منتشر کرد. این شاخص در مهرماه ۱۴۰۳ برای ششمین ماه متوالی زیر عدد ۵۰ ثبت شده و از تداوم رکود و انقباض در فعالیتهای اقتصادی حکایت دارد؛ اما بهواسطه بهبود شرایط فعالیتهای صنعتی در مهرماه بهواسطه رشد تأمین برق، شرایطی کلی شامخ بهبود پیدا کرده و انتظارات فعالان اقتصادی از شرایط تولید در آبان را ارتقا داده است.
شاخص تعدیل نشده مدیران خرید کل اقتصاد در مهرماه ۱۴۰۳ معادل ۵۲.۳ محاسبه شده و پس از تعدیل فصلی به ۴۹.۸ رسیده است و بر استمرار انقباض و رکود فعالیتهای اقتصادی البته با شتابی کمتر دلالت دارد.
البته در بخش صنعت، شاخص تعدیل شده مدیران خرید این بخش بعد از رکود عمیق ۷ ماهه، با بهبود تأمین برق، رشد قابلتوجهی داشته و از ۴۷.۸ در شهریور به ۵۴.۵ در مهرماه رسیده است؛ در حالیکه از خردادماه، بهواسطه قطعی برق، اغلب کارخانهها در ظرفیتهای پایینتر از توان تولیدی فعال بودند.
|