تاريخ انتشار: 06 آذر 1400 ساعت 21:57:55
خاموشی سیاست خارجه

✍️اینکه عبداللهیان وزیر امور خارجه و کنی معاون سیاسی وزیر، مدام اظهار می کنند آمریکا با لغو تمام تحریم ها می تواند راه اعتماد سازی و مذاکره را باز کند، حتماً حرف خوبی است هر چند امثال روحانی با بیان همین جمله با بدترین فحاشی ها تا تهدید به قتل در استخر مواجه شد. اما نکته حائز اهمیتی که شاید  نیازمند توضیح روشن باشد این است که علی الظاهر عبداللهیان وزیر امور خارجه و باقری کنی معاون سیاسی و مذاکره کننده ارشد هنوز نمی دانند مذاکره با واسطه ایران و آمریکا در وین صرفاً برای تعیین مکانیسم لغو تحریم ها و موافقت ایران با بازگشت همزمان دو کشور به تعهدات برجامی است.
✍️اینکه دولت رئیسی رئیس جمهور سیزدهم مانند دولت احمدی نژاد در سال ۹۰ مجوز مذاکره جدید با آمریکا را از مقام معظم رهبری اخذ کرده باشند نمی دانم، اما عبدالهیان و کنی باید بدانند بدون اخذ مجوز رسمی از مقام معظم رهبری مجاز به هیچ نوع و سطحی از مذاکره با آمریکا نیستند و نشست وین تنها منحصر به توافق در خصوص ساز و کاری است که دو کشور ایران و آمریکا همزمان و همسان به تعهدات برجام باز گردند.
✍️اینکه سفر رئیسی به عشق آباد برای شرکت در نشست سران اکو به پیگیری راهبرد جدید سیاست خارجی تحت عنوان کار با حوزه پیرامونی تعریف و تبلیغ می شود مهم نیست، اما حتماً رئیسی و مردان سیاست خارجی دولتش به دلیل نداشتن تجربه و عدم اطلاع از سوابق نمی دانند که اکو پیمان جمعی بسیار ناکارآمد حدود پنجاه ساله است که به اندازه یک تاریخ توافق با امضای روسای جمهور و وزرای کشورهای عضو دارد، چنانچه بیانیه پایانی نشست سران سال ۷۳ به میزبانی ترکمنستان و ریاست نیازاف در عشق آباد با تاکید بر مواردی خاتمه یافت که دقیقلً در بیانیه امسال تکرار خواهند شد. شاید رئیسی نداند که اکو به دلیل تعارض منافع ترکیه با ایران و همسویی اکثر دولت های عضو با ترکیه عملاً هیچ کارکردی برای ایران نداشته و نخواهد داشت.
✍️چرا عده  ای تلاش می کنند مثلاً ۶ میلیارد مبادله تجاری با برخی همسایگان را به مبادله با اکو تعبیر کنند؟ آیا روابط اقتصادی ایران و کشورهای مذکور براساس اسناد مورد توافق اکو انجام شده است؟ چرا تصور می کنند با نشر آمار سازی های غیر واقعی از این دست مثلاً حضور رئیسی در نشست معمول پُر تکرار و بی اثر سران اکو را مهم و در چارچوب راهبرد نگاه به حوزه پیرامونی دولت سیزدهم اعلام کنند؟
✍️ایران از اعلام ابتکار روسیه برای توافق ایران و عربستان استقبال کرد، به این معنا که بالاخره وزارتخارجه با ایما و اشاره به شکست نشست های محرمانه بغداد بین نمایندگان ویژه ایران و عربستان اذعان می کند و رئیسی بهمراه وزیر خارجه باید توضیح دهند برای تحقق گام اول راهبرد ادعایی در چارچوب همسویی و همکاری با حوزه پیرامونی در دولت سیزدهم چه دست آورد ابتدایی داشته اند؟ رئیسی و عبداللهیان برای دستیابی به امکان گفتگوی سازنده با دستاوردهای ملموس قابل اعلام چه ابتکار عملی خواهند داشت؟ آیا می دانند بدون توافق با عربستان هیچ سطحی از رابطه موثر با اعضای اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس ممکن نخواهد بود؟ آیا می دانند بدون توافق موثر با ترکیه هیچ سطحی از همکاری مفید با کشورهای آذربایجان ، ترکمنستان ، ازبکستان،  قرقیزستان و قزاقستان (اعضای ترک زبان اکو) ممکن نیست؟
✍️رئیسی و عبداللهیان باید توضیح دهند چرا ایران قادر به اثرگذاری حداقلی در درگیری آذربایجان و ارمنستان نبود؟ چرا هر دو طرف رسماً ایران را متخاصم حقوق خود در درگیری بین دو کشور می دانند؟ چرا روسیه میزبان گفتگوی روسای  جمهور آذربایجان و ارمنستان است؟ ایده و ابتکار عمل وزارتخارجه ایران برای حل مسالمت آمیز درگیری دو کشور همسایه کدام مورد است؟ چرا ترکیه علی رغم دفاع و همراهی تمام قد با آذربایجان از رابطه قابل قبول با ارمنستان برخوردار است و ایران علی رغم اعلام بی طرفی پشت درب بسته دو کشور مانده است؟ ۶ آذر ۰۰

  تعداد بازديدها: 2193
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=91440
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.