تاريخ انتشار: 27 شهريور 1396 ساعت 22:47:09
آیت‌الله محقق داماد: تنوع فرهنگی بین ادیان یک راه ارتباطی برای رسیدن به تعامل است

رئیس گروه اسلامی فرهنگستان علوم اسلامی گفت: اسلام سایر ادیان و مذاهب را به احترام به یکدیگر دعوت کرده است. چگونه می‌شود که وقتی این دین آسمانی همه ادیان را به احترام دعوت می‌کند ولی گروه‌هایی شکل بگیرد که بخواهند آرامش سایرین را برهم بزنند؟

به گزارش ایسنا؛ رئیس گروه اسلامی فرهنگستان علوم اسلامی گفت: تفسیر ما از گفت‌وگوی ادیان غلبه بر یکدیگر نیست. ما برای گفت‌وگو تعریف درک متقابل یکدیگر از ادیان را قائل هستیم.

آیت‌الله سیدمصطفی محقق داماد روز دوشنبه (۲۷ شهریورماه) در هفتمین دور گفت‌وگوی دینی مرکز گفت‌وگوی ادیان و تمدن‌ها با اتریش تحت عنوان «انسان، طبیعت و آزادی» ‌که با حضور علما و اندیشمندانی از این دو کشوردر سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد، با بیان اینکه ایران از سال ۱۹۹۲ آغازگر گفت‌وگوی بین ادیان بوده اظهار کرد: دور ابتدایی گفت‌وگوها با ارتودکس یونان بود. به نظر بنده از نظر تاریخی پیشنهاد گفت‌وگوی ادیان به پیامبر اسلام (ص) می‌رسد.

وی گفت: اسلام سایر ادیان و مذاهب را به احترام به یکدیگر دعوت کرده است. چگونه می‌شود که وقتی این دین آسمانی همه ادیان را به احترام دعوت می‌کند ولی گروه‌هایی شکل بگیرد که بخواهند آرامش سایرین را برهم بزنند؟ اختلاف بین گروه‌ها و مکتب‌های فقهی به جای خود، ولی این اختلافات نباید به دشمنی و عداوت تبدیل شود.

رئیس گروه اسلامی فرهنگستان علوم اسلامی تأکید کرد: آنهایی که امروز دست به اسلحه می‌برند و خون می‌ریزند هیچ ربطی به هیچ یک از ادیان آسمانی ندارند. ما آن‌ها را متدین و پیرو ادیان نمی‌بینیم. چگونه می‌شود دین بودایی که حتی احترام مورچه را نیز دارد در صدد آواره کردن انسان‌ها برآید و یا پیامبری که به مهر و محبت در کل ادیان معروف است چگونه در دین این پیامبر انسان‌ها را به کشت و کشتار می‌رسانند و به نام پیامبر اسلام (ص) خون دیگران را می‌ریزند.

محقق داماد گفت: در گفت‌وگوی ما بحث و غلبه بر دیگری مطرح نیست. ما برای گفت‌وگو این ارزش را قائل هستیم و این تعریف را داریم که گفت‌وگو یعنی درک یکدیگر.

مسئولیت ما در قبال طبیعت و محیط زیست بسیار زیاد است

در ادامه این دور از گفت‌وگوها «اشتفان شولتز»، سفیر اتریش در تهران ضمن ابلاغ سلام وزیر خارجه اتریش و با اشاره به تاریخ تمدنی دو کشور گفت: این گونه نشست‌ها سبب هدایت جامعه بشری می‌شوند. تاریخ گفت‌وگوی ایران و اتریش ۲۵ ساله است و همواره در این گفت‌وگوها به مفاهیم دینی اشاره شده است. مسئولیت ما در قبال محیط زیست و طبیعت زیاد است و این مسئولیت غیرقابل انکار است.

وی ادامه داد: انتخاب این عنوان برای این دور از گفت‌وگوها یک انتخاب دو طرفه و آینده‌نگری است و تبادل افکار ادیان در این زمینه باعث می‌شود که به فرهنگ طبیعت که اصل و ریشه انسان است، برگردیم. ما در قبال طبیعت یک مسئولیت جهانی داریم و در این نشست‌ها و گفتمان‌ها با ارائه دیدگاه‌های خود باید به یک اندیشه و نظر متقابل از حقوق انسان، طبیعت و آزادی برسیم تا از این طریق صلح و عدالت در جهان محقق شود.

سفیر اتریش در تهران ادامه داد: این گفت‌وگوها سبب می‌شود که ما به راه‌حل‌های مناسبی برسیم و در این عرصه نیازمند صبر و ممارست هستیم. در سال ۲۰۱۵ بین وزارت امور خارجه اتریش و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یک یادداشت تفاهمی برای توسعه گفتمان دینی امضا شد و از همین رو امروز جوامع جهانی نگاه‌شان را به پیروان ادیان تغییر داده‌اند و این نشست‌ها تأثیرات قابل توجهی داشته است. رابطه ایران و اتریش یک رابطه ۵۰۰ ساله است و این رابطه ساختارمند و هدفدار است. مسئولیت ما در قبال طبیعت و محیط زیست بسیار زیاد است.

تنوع فرهنگی بین ادیان یک راه ارتباطی برای رسیدن به تعامل است

در ادامه این نشست استفان هامر، مسئول گفت‌وگوی ادیان اتریش با بیان اینکه گفتمان ایران و اتریش بسیار قدیمی است، اظهار کرد: یکی از سوالاتی که در این گفتمان‌ها مطرح می‌شود، این است که دین چگونه می‌تواند پاسخگوی مشکلات باشد و ما از طریق دین و ادیان می‌توانیم معضلاتی که اکنون در جوامع انسانی به وجود آمده است را رفع کنیم. ارزش‌های انسانی، آزادی و عدالت از جمله مسائل مهمی بوده است که در گفت‌وگوهای دور قبل به آن اشاره شده و در این دور از گفت‌وگوها ما در صدد تفهیم سه مفهوم ارزشمند برای انسان‌ها یعنی انسانیت‌، طبیعت و آزادی هستیم و می‌خواهیم در این عرصه به ضرورت توجه دین و منابع آن دقت کنیم. موضوع امروز نسبت به سایر گفت‌وگوها بسیار به روزتر است. این کنفرانس باعث می‌شود که فرصت‌ها و چالش‌های آزادی و طبیعت مورد ارزیابی قرار بگیرد. این سفر همچون گذشته به ما نشان داد که ایران و اتریش از چه غنای فرهنگی نسبت به یکدیگر برخوردار هستند.

وی گفت:‌ انسان با دیدن تنوع‌های فرهنگی سایر ادیان نباید به جدایی فکر کند بلکه این تنوع‌ها باعث ارتباط بیشتر بین انسان‌ها می‌شود و باید ما از این تنوع‌ها یک درک متقابل داشته باشیم. در قرآن آمده که ای مردم ما شما را از یک مرد و یک زن آفریدیم و از تیره‌ها و قبایل مختلف تا یکدیگر را بهتر بشناسید. همین سخن قرآن می‌تواند در بسیاری از عرصه‌ها و مسائل فرهنگی راهگشا باشد.

  تعداد بازديدها: 1919
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=78146
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.