تاريخ انتشار: 02 مرداد 1396 ساعت 22:39:18
سکوت و انتقاد؛ واکنش اصولگرایان به پیشنهاد قالیباف


روزنامه های «کیهان» و «وطن امروز»، نامه قالیباف را منتشر نکردند

طرح «نو اصولگرایی» قالیباف هنوز بازخورد مثبتی از میان اصولگرایان دریافت نکرده است. معدود اظهار نظرهایی هم که درباره آن شده، موضعگیری‌هایی منفی بوده. در آن سوی میدان اصلاح‌‌طلبان هم معتقدند که پیشنهاد اخیر قالیباف نه ناظر به بازسازی اصولگرایی بلکه متوجه ایجاد موقعیتی سیاسی برای خود وی است. در آستانه ترک شهرداری تهران، این خبر خوبی برای شهردار 12 ساله پایتخت نیست که هنوز هم‌طیفان سیاسی‌‌اش لبیک معناداری به نامه پر بحث او نگفته‌‌اند. البته با آن فرمان «آتش به اختیاری» که قالیباف خطاب به جوانان اصولگرا علیه ساختار این جریان صادر کرده بود هم، بازخوردهای فعلی چندان تعجب برانگیز نیست.
نو اصولگرایی به روایت اصولگرایان
یک روز بعد از نامه‌‌ای که قالیباف به جوانان اصولگرا نوشت، پیشنهاد او برای حرکت به سوی «نواصولگرایی» دو واکنش در میان چهره‌‌های اصولگرا به این نامه انجام شد. دو واکنشی که تقریباً هیچ کدام چندان مثبت نبودند. حسین ابراهیمی، عضو جامعه روحانیت مبارز یکی از این افراد است که در گفت‌وگو با خبرآنلاین، اصل نیاز اصولگرایان به تغییر و اصلاح را مورد تأکید قرار داده اما در ادامه سخنانش گفته که اتفاقات مد نظر قالیباف و از جمله به نقد کشیدن بزرگان این جریان توسط جوانان رخ نخواهد داد. او معتقد است اگر قالیباف «بنای اصولگرایی داشته باشد، باید در چارچوب اصولگرایی عمل کند. اگر چنانچه باری به هر جهت بخواهند پیش بروند که دیگر نامش اصولگرایی نیست.» استنباط ابراهیمی از اینکه آیا قالیباف می‌‌خواهد قسمتی از اصولگرایان را به نفع خود و برای انتخابات مجلس بعدی سازماندهی کند هم این گونه است؛ «معتقدم آقای قالیباف به تنهایی نمی‌تواند چنین کاری را انجام دهد. این کار سوابق و اصولی دارد که اینها را یک نفر نمی‌تواند به تنهایی انجام دهد. لازمه‌اش هماهنگی است.» ابراهیمی همچنین معتقد است: «او رئیس جریان نواصولگرایی هم بشود، اتفاقی نمی‌افتد. هر کس خواست جدا شود! پیامبر در جنگ تبوک درباره کسانی که از ایشان جدا شدند، فرمود روند ما ارزشی است. روند ارزشی قابل تغییر نیست. البته قدرت جذب را باید بیشتر و دفع را محدود کرد. اما اینکه یک نفر کنار برود، موجب شکست اصولگرایی شود؛ خیر چنین اتفاقی نمی‌افتد.» همزمان اما وحید یامین‌‌پور، از فعالان رسانه‌‌ای شناخته شده در جریان اصولگرایی هم واکنشی منفی به پیشنهاد قالیباف نشان داد و در توئیتر خود نوشت: «آقای قالیباف در نامه‌اش از «اقدامات بالا به پایین»، رأس و سازمان اصولگرایی عبور کرد، ای کاش از «لفظ» اصولگرایی هم عبور می‌کرد.» کم نبودند اصولگرایانی که چون یامین‌پور با جملاتی کوتاه در فضای مجازی نسبت به پیشنهاد قالیباف ابراز بی‌اعتمادی کرده بودند. در این میان برخی اصولگرایان هم معتقدند که برخلاف محتوای نامه روز شنبه قالیباف، اصولگرایی اساساً امکان بازتعریف ندارد. چندی پیش از اینکه شهردار تهران نامه خود خطاب به جوانان اصولگرا را بنویسد، محمد مهاجری، عضو سابق شورای سردبیری روزنامه‌های کیهان و جام جم به «ایران» گفته بود که «تندروهای نوظهور باعث فنای اصولگرایی شده‌اند.»

وحید جلیلی: اصولگراها، نوچه سازی و قبیله گرایی راه انداخته اند
این تنها قالیباف نیست که گلایه‌مند از اصولگرایان خواستار حرکت به سمت نواصولگرایی شده است. وحید جلیلی، از فعالان فرهنگی این جریان هم اصولگرایی را تمام شده می‌‌داند، اما با ادبیات و توصیفاتی بسیار تندتر از قالیباف. او چندی پیش  در جمع طلاب مدرسه انقلاب اسلامی به آسیب‌شناسی جریان اصولگرا پرداخته بود و مشروح سخنانش روز شنبه توسط سایت رجانیوز منتشر شده است. او در این سخنرانی با تفاسیری تند و بی‌پروا سراغ اصولگرایان رفته و از جمله گفته است: «بعضی مناسبات که به اسم اصولگرایی در کشور حاکم شده، رسماً و علناً مناسبات سکولار و ضد دینی است، رسماً و علناً مناسبات خلاف حجت شرعی و حجت  دینی است ولی همچنان این نام را یدک می‌کشند، نام‌های تهی، عناوین پوچ!» او معتقد است:  «باید آماده بشویم، امروز روز ویرایشِ تفکر انقلابی است. روز ویروس‌زدایی از تفکر انقلاب اسلامی است. تا ما این ویروس‌زدایی را انجام ندهیم، آنقدر ضعیف خواهیم شد که نه در برابر حریف‌های  قَدَر که در برابر حریف‌های ضعیف هم خواهیم باخت.» جلیلی در بحث برانگیزترین قسمت از سخنانش گفته است: «اصولگراهای مافنگی امروز همان پهلوان پنبه‌هایی هستند که به دوپینگ عادت کردند. با قدرت لابی  و تشکیلات، شایسته‌تر‌ها را حذف کردند و نوچه‌بازی و قبیله‌گرایی راه انداختند و حالا که عمرشان سرآمده، می‌خواهند از طریق تئوریزه کردن فساد سیاسی‌شان و تسری دادن آن به بدنه اجتماعی؛ احتضارشان را عقب بیندازند. آدرس غلط می‌دهند که مشکل ما اجتماعی و فرهنگی است. دوپینگ‌های سیاسی، دوپینگ‌های پروپاگاندایی و تبلیغات موقتی هیجانی، بنیه‌ فکری و فرهنگی و اجتماعیِ بدنه‌ انقلاب را ضعیف کرده و در این مورد، ما هیچ تعارفی نباید بکنیم وگرنه روز به روز وضعیت بدتر خواهد شد.» او خطاب به این جریان اعتراض کرده که  بله، علی تنهاست، در بین شما اصولگراها تنهاست. در مهم‌ترین مسائل فلسفه سیاسی جمهوری اسلامی، شما با او دچار زاویه شدید. یا نمی‌فهمید، یا می‌بینید اگر بفهمید، به نفع‌تان نیست.» ...
 چرا یک‌دهم نقدهایی که ما به قوه مجریه داریم- که باید بیشتر هم بشود کم هم هست- به قوه قضائیه نداریم؟ بعضی از نهاد‌هایی که عناوین مقدسی هم دارند در آنها دیگر هیچ اشکالی نیست؟ سازمان تبلیغات اسلامی واقعاً دارد درست عمل می‌‌کند؟ و بسیاری از نهاد‌های دیگر. اینها دیگر هیچ اشکالی در کارشان نیست؟...
ارزیابی اصلاح‌‌طلبان از پیشنهاد قالیباف
در سوی دیگر میدان اصلاح‌طلبان قدری واضح‌‌تر به تفسیر و تحلیل نامه اخیر قالیباف پرداخته‌‌اند. از جمله قاسم میرزایی نیکو، نماینده عضو فراکسیون امید است که به خبرگزاری ایسنا گفته «قالیباف به دنبال ایجاد ساز و کاری موازی جریان اصولگرایی است.» به اعتقاد او، «قالیباف به دلیل اینکه در انتخابات ریاست جمهوری موفق نشد و دوران حضور در شهرداری تهران نیز به پایان رسیده»، به دنبال اجرای چنین پروژه‌ای حرکت می‌کند. این نماینده مجلس همچنین گفته است: «نامه قالیباف به جوانان اصولگرا و درخواست از آنان برای ایجاد جریان جدید در بدنه اصولگرایی به دلیل شکستی است که وی از جریان اصولگرایی خورده و اصولگرایان وی را انتخاب نکردند.»
وی افزوده که «قالیباف تصور می‌کند که جوانان اصولگرا حامی وی هستند در حالی که در انتخابات ریاست جمهوری شاهد بودیم که جوانان اصولگرا به سمت آقای رئیسی گرایش یافتند.» همزمان محمود صادقی، دیگر نماینده عضو فراکسیون امید هم به خبرگزاری «ایرنا» گفته است: «رویکرد وی در این نامه معطوف به قدرت و عمل‌گرایانه است و این نگاه می‌تواند مشکلاتی را برای طیف اصولگرایان ایجاد کند.» او نیز مانند میرزایی نیکو این گونه برداشت کرده که «قالیباف به دلیل اینکه در انتخابات و کسب قدرت موفق نشد، این نامه را با هدف رسیدن به راه‌هایی برای کسب قدرت نگاشت.» صادقی همچنین تأکید کرده است: «جدا از نگاهی که قالیباف دارد، جریان اصولگرایی مقداری از جنبه‌های تئوریک دچار خلأ شده و نتوانسته خودش را به موازات تحولات جامعه به‌روز کند، در بسیاری از حوزه‌ها در حقیقت دچار ضعف و عدم پاسخگویی به چالش‌های فکری و نظری هستند.» دیگر اصلاح‌‌طلبان هم در ارزیابی خود از نامه قالیباف کم و بیش همین تفسیر را داشته‌‌اند. از جمله علی شکوری‌ راد، دبیرکل حزب اتحاد ملت که در توئیتر خود نوشت: «نواصولگرایى یعنی جذب حامى و هوادار با هر نوع باور و هر نوع سبک زندگى. یعنی هر شکل و هر جور می‌خواهی باش اما فقط با ما باش و به ما رأى بده!»

اما شاید برجسته‌‌ترین واکنش به نامه قالیباف همان سکوت سنگین قاطبه اصولگرایان به پیشنهاد او باشد. پیشنهادی که به نظر نمی‌‌رسد چندان به مذاق تصمیم‌گیران این جریان خوش آمده باشد. حتی رسانه‌‌های اصولگرا هم در قبال این نامه و پیشنهاد بحث‌ برانگیز شهردار تهران سعی کرده‌‌اند راه سکوت را در پیش بگیرند. چنان‌که روزنامه‌هایی مثل کیهان و وطن امروز خبر این نامه را هم منتشر نکرده و با سکوت از کنار آن گذشتند، سکوتی که نمی‌‌تواند نشانه‌‌ای جز نارضایتی آنها باشد. چرا که تا اینجای کار کسی نبوده که برداشتی جز تصمیم قالیباف برای سازماندهی قسمتی از اصولگرایان به نفع خود از این پیشنهاد داشته باشد.

  تعداد بازديدها: 1314
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=77633
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.