تاريخ انتشار: 07 مهر 1394 ساعت 17:10:21
واکنش  های متفاوت به سفر روحانی و احمدی نژاد

درحالی که رئیس جمهوری برای حضور در مراسم انتقال پیکر جانباختگان منا سفرش را نیمه کاره گذاشته و به تهران بازمی گردد، «کیهان» در سرمقاله دیروز خود با عنوان «چند پرسش درباره مدل رفتاری دولت» از دولت انتقاد کرده و نوشته بود: «آیا سرنوشت تلخ و غمبار 307 مفقود، ارزش آن را نداشت که آقای رئیس جمهوری یا دست کم وزیر خارجه، سفر تشریفاتی نیویورک را لغو کنند و پیگیر این مسأله مهم ملی باشند؟! آیا درخواست ملاقات با وزیرخارجه سعودی که رد شد یا زدن روبان کوچک مشکی به کت برخی اعضای هیأت دیپلماتیک، فشار به رژیم مقصر سعودی برای پاسخگویی درباره سرنوشت مفقودان این جنایت است؟ یعنی مثلاً رقم 476 نفر باید به چند نفر افزایش می یافت تا دولت و وزارت خارجه، ماجرا را مسأله حیاتی و امنیت ملی حساب کنند و به خاطر اهمیت ماجرا بسیج شوند؟ بسنده کردن به روبان مشکی و چند اظهار تأسف در مصاحبه ها کجا و سرنوشت چندصد شهروند و خانواده های ماتم دیده و نگران آنها کجا؟» این انتقادها در حالی صورت گرفت که 3 سال پیش، سفر رئیس دولت وقت به عربستان همزمان با زلزله ورزقان با استقبال همین رسانه ها مواجه شده بود.

واکنش های بین المللی، سکوت داخلی
عصر 21 مرداد 1391 زلزله ای به بزرگی 3/6 ریشتر، شهرستان های اهر و ورزقان در آذربایجان شرقی را لرزاند. این زلزله نه تنها در استان های همجوار و حتی بخش هایی از جمهوری آذربایجان و ترکیه نیز احساس شد، بلکه خسارت های مالی بسیاری را در سایر استان های شمالی کشور نیز به دنبال داشت. براساس آمارها، بیش از 300 نفر در این زلزله جان خود را از دست دادند و هزاران خانه نیز ویران شد.

درحالی که نیروهای امدادی به همراه گروه های داوطلب مردمی، راهی مناطق فاجعه زده شده بودند، رئیس دولت وقت 23 مرداد راهی عربستان شد؛ در حالی که برخی شخصیت های جهانی مانند «بان کی مون» دبیرکل سازمان ملل، پوتین رئیس جمهوری روسیه، داوود اوغلی وزیرخارجه وقت ترکیه و... با صدور پیام هایی یا تماس هایی تلفنی، با خانواده های داغدار همدردی و برای کمک رسانی اعلام آمادگی کردند، اما خبری از پیام رئیس دولت وقت درباره این زلزله منتشر نشد. این در حالی بود که وزیر کشور وقت در 22 مرداد اعلام کرد احمدی نژاد در جریان جزئیات امدادرسانی ها قرار دارد، اما انتقادها به رئیس دولت دهم زمانی اوج گرفت که وی بی آنکه پیام یا سخن تسلی بخشی خطاب به زلزله زدگان داغدار داشته باشد، 22 مرداد، در پیامی، انتخاب رئیس جمهوری جدید غنا را تبریک گفت.

حج مستحبی، در بحبوحه فاجعه ملی!
نکته اینجاست؛ در حالی که کنفرانس مذکور 22 و 30 دقیقه 24 مرداد آغاز می شد، احمدی نژاد صبح روز قبل به مدینه سفر کرد تا این فرصت را داشته باشد که پیش از آغاز اجلاس، اعمال حج مستحبی را به جا آورد. علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی وقت که انتظار می رفت برای تسریع در امداد و بازسازی مناطق زلزله زده حضور داشته باشد، او را در این حج مستحبی همراهی کرد، سفری که تصاویر بسیاری از آن منتشر شد و احمدی نژاد را نشان می داد که برای مردم مکه و سایر حجاج، دست تکان می دهد.
در همان زمان، «عصر ایران» در انتقاد از این رفتار احمدی نژاد نوشت: «او (محمود احمدی نژاد) در «دو روز و یک شب» ابتدایی سفرش، به زیارت مکان های مقدس مدینه و مکه رفت.

رئیس جمهوری پیش از سفر گفته بود که اولویت اول سفرش، به جا آوردن حج مستحبی است و نایب الزیاره همه مردم ایران خواهد بود. سفر احمدی نژاد به عربستان، آن هم دو روز قبل از آغاز اجلاس برای انجام زیارت های مستحبی و در شرایطی که شمال غرب کشور درگیر زلزله و پیامدهای آن است، انتقادهای متعددی را در پی داشته است. منتقدان بر این باورند که حتی اگر رفتن به اجلاس مکه ضرورت داشت، نیازی نبود که احمدی نژاد دو روز زودتر به عربستان برود و می توانست به جای زیارت و دیدار با مردم مکه و مدینه، بازدیدی از مناطق زلزله زده داشته باشد و به عنوان رئیس جمهوری با آنها همدردی کند.»

این همه در حالی است که در همان زمان، رسانه ها احمدی نژاد را بازنده اجلاس مکه دانستند، چنان که «شرق» نوشت: «احمدی نژاد برای پنجمین بار با پادشاه عربستان دیدار کرد و دستش را به گرمی فشرد و حتی همراه سران سایر کشورهای شرکت کننده در این اجلاس در ضیافت سحری پادشاه عربستان حضور یافت، پای سخنان ملک عبدالله هم در مراسم افتتاحیه اجلاس نشست و خود نیز در این اجلاس سخنرانی کرد، اما پس از آنکه مخالفت دولت های ایران و الجزایر در تصمیم گیری 57 کشور عضو کنفرانس اسلامی برای «تعلیق عضویت سوریه» اثر نکرد، احمدی نژاد بدون حضور در نشست پایانی اجلاس سران کنفرانس اسلامی به تهران بازگشت.»

«کیهان» نیز در یادداشت 28 مرداد خود، تلویحاً از شکست این سفر نوشت: «اینکه در اجلاس مکه، تعلیق عضویت سوریه در بیانیه پایانی مورد تصریح قرار می گیرد، ناشی از حضور و مشارکت همان کشورهای به اصطلاح اسلامی است که همواره در معادلات جهان اسلام مأموریت امریکایی دارند و نقش خود را در این راستا ایفا می نمایند.» با این وجود نه حج مستحبی احمدی نژاد، نه صادر نکردن پیام تسلیت و نه بازدید دیرهنگام و بعد از دو هفته ای او از مناطق بحرانی، هیچ کدام باعث نشد که کیهان از رئیس دولت وقت انتقاد کند.

جالب آنکه این رسانه در حمایت از این رفتار احمدی نژاد، 26 مردادماه در ستون اخبار ویژه خود به منتقدان رفتار عجیب رئیس دولت وقت تاخت و نوشت: «ظاهراً برای ارباب فتنه در امریکا و انگلستان و عمله و اکله ایشان در داخل و خارج کشور تنها امر حائز اهمیت ماهی مراد گرفتن از آب گل آلود است و بر همین اساس طی چند روز گذشته تمام ظرفیت های فعال و راکد خود را به کار گرفته و با تمام توان در رسانه های خود از موضع خیرخواهی و نوعدوستی فریاد تظلم برآورده و مسئولان را مورد شماتت قرار داده اند که چرا نسبت به زلزله زدگان تعلل می ورزید!؟ چرا زودتر تسلیت نگفتید!؟ چرا به مصیبت زدگان کمک نمی کنید!؟ اشک تمساح هایی که از شدت تصنع مهوع است.»

اما نکته اینجاست که رئیس دولت وقت، 25 مرداد یعنی روز پایانی حضور در مکه، در پیام های جداگانه ای، فرا رسیدن سالروز آزادی کره جنوبی و سالروز استقلال پاکستان را به دولت و ملت این کشور تبریک گفت، بی آنکه در این مدت و مدت ها پس از آن، پیامی برای تسکین آلام زلزله زدگان، صادر شده باشد.

روحانی چه کرد؟
انتقاد این روزهای رسانه های تندرو از روحانی درحالی است که وی نه پیش از عزیمت، بلکه در میانه راه نیویورک خبر فاجعه منا را دریافت کرد. رئیس جمهوری پس از این و پیش از پیاده شدن از هواپیما، در تماس تلفنی با مسئولان و از جمله معاون اول رئیس جمهوری، ضمن دریافت آخرین گزارش ها، دستور داد هیأت دولت طی جلسه ویژه ای روز جمعه ابعاد مختلف این فاجعه تأسف بار را بررسی کند و با تشکیل ستادی پیگیری های لازم را انجام دهد. وی پس از ورود به نیویورک نیز با ارسال توئیتی نوشت: «تازه در نیویورک فرود آمدم تا در مجمع عمومی ملل متحد شرکت کنم. قلبم با خانواده ها و قربانیان حادثه منا است. دولت آماده کمک است.» روحانی پس از ورود به فرودگاه نیز در گفت وگو با خبرنگاران، بیش از هر چیز به فاجعه منا اشاره کرد و این موضوعی بود که در قریب به اتفاق نشست ها، سخنرانی ها و دیدارهای روحانی نیز به آن اشاره شد. رئیس جمهوری علاوه بر این، به صورت روزانه و مکرر، طی تماس های تلفنی، آخرین جزئیات را از معاون اول رئیس جمهوری دریافت می کرده است. این غیر از پیگیری های مکرر وزیر خارجه است. به عنوان نمونه محمدجواد ظریف، تنها در یک روز 30 بار با امیرعبداللهیان، معاون خود تماس گرفت و فرآیندهای پس از فاجعه را پیگیری کرد.

منبع روزنامه ایران

  تعداد بازديدها: 1242
   


 



این مطلب از نشانی زیر دریافت شده است:
http://fajr57.ir/?id=67283
تمامي حقوق براي هیئت انصارالخميني محفوظ است.